Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η ΖΩΗ ΤΑ «ΕΣΠΑΣΕ» ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ

(Παρ. 19/6/15 - 09:08)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κατηγορηματικός ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΓιάννηςΣτουρνάρας στις εκτιμήσεις που συμπεριλάμβανε η έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, την οποία έστειλε εσπευσμένα προχθές το πρωί στη Βουλή: «Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (!)» ισχυρίστηκε ο Γ. Στουρνάρας στην έκθεσή του. «Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» προσέθετε.
Αμεση ήταν και η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε αυτή την κήρυξη εχθροπραξιών από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης. «Θέλω ως πρόεδρος της Βουλής και συστήσασα την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος να πω στον Γιάννη Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτη παρέμβαση και στη λαϊκή εντολή και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου» διακήρυξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Με μια αντιθεσμική κίνηση ο Γιάννης Στουρνάρας σπεύδει στα κρυφά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία» πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στο γεγονός ότι εκείνη ακριβώς την ώρα άρχιζε η δημοσιοποίηση της έκθεσης παρουσίασης των συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του Κοινοβουλίου. Μιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, Ελληνες και ξένους, με πείρα στα ζητήματα αυτά.

Στη διαμάχη παρενέβη και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την έκδοση ανακοίνωσης. «Με την έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει, απολύτως εκτονωτικά και προσπαθώντας να εκθέσει στους... τραπεζίτες (!) τον Γιάννη Στουρνάρα: «Είναι απορίας άξιον πώς συμβαίνει αυτό, όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος». Περιττό να τονιστεί ότι η παρέμβαση Στουρνάρα έδωσε αμέσως τροφή στο εξωτερικό και πρώτα απ' όλα στη Γερμανία για επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η κεντρική τράπεζα της Αθήνας προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κρίση» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ. «Πρόεδρος του Κοινοβουλίου: Το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν υποταγή» πρόσθετε ο υπότιτλος. «Δηλητήριο για την Ευρώπη» ήταν ο τίτλος σχολίου για την Ελλάδα στην ίδια εφημερίδα.
Η μη επίτευξη συμφωνίας, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, «απειλεί με χρεοκοπία, η οποία οδηγεί όχι στον παράδεισο των προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά στη δυστυχία, στην ανέχεια και ποιος ξέρει πού ακόμη» κατέληγε το σχόλιο αυτό. Πρώτη σελίδα στη γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», πρώτη σελίδα φυσικά και στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Η ελληνική κεντρική τράπεζα λέει στους πολιτικούς να κάνουν συμφωνία ή να αντιμετωπίσουν ''ανεξέλεγκτη κρίση''» ο πρωτοσέλιδος τίτλος, με το ρεπορτάζ να συνοδεύεται από μεγάλη φωτογραφία ενός σκυθρωπού Αλέξη Τσίπρα. «Η πρωτοφανής δήλωση... συνιστά την πρώτη φορά που οποιαδήποτε (σ.σ. ελληνική) εθνική αρχή ανοίγει δημοσίως τη συζήτηση για την πιθανότητα πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποβολή από το 28μελές κλαμπ χωρών στο οποίο προσχώρησε το 1981» γράφουν οι συντάκτες του άρθρου και προσθέτουν με εμφανή εκδικητικότητα:
«Ηταν επίσης σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια όλη την εβδομάδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει εσωτερική υποστήριξη για την παρακινδυνευμένη πολιτική του με τους δανειστές, τους οποίους κατηγόρησε για ''λεηλασία'' της Ελλάδας και για ''εγκληματική ευθύνη'' για την οικονομική δυστυχία της χώρας». Οι Αμερικανοί των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δεν είχαν βέβαια το θέμα στην πρώτη τους σελίδα. Το είχαν στις οικονομικές σελίδες του χθεσινού τους φύλλου. Ο τίτλος τους όμως ήταν ο χειρότερος όλων -πράγμα λογικό, αφού το υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ είναι αυτό που πρώτο πρέπει να πληρωθεί στις 30 Ιουνίου- και τα λεφτά γι' αυτή την πληρωμή η κυβέρνηση δεν τα έχει, όπως είπε προχθές στο αγγλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, μετά την «καρατόμηση» του Γιάνη Βαρουφάκη από τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα λέει ότι η αποτυχία των συνομιλιών για το χρέος θα οδηγούσε σε χάος» ήταν ο τίτλος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20950:delastik-zoi&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου