Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

(Λες...να ξύπνησαν τα αμερικανάκια; Οι Έλληνες που πληρώνουν το μάρμαρο, είναι κατώτερης... στάθμης άνθρωποι); Deutsche Bank: Υπάρχει αμερικανικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Γερμανίας;

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι τα προβλήματα στη Deutsche Bank θα μπορέσουν να λυθούν, αφού η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια αναφορικά με την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισεκ. δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Εντός της Γερμανίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν αντι-γερμανική επίθεση εξ Αμερικής, μετά και το τεράστιο σκάνδαλο Volkswagen. Πάντως, η τράπεζα δηλώνει πως είναι ικανή να αντιμετωπίσει τη ζημία χωρίς κυβερνητική βοήθεια, η οποία εξάλλου έχει αποκλειστεί δεδομένης και της εισόδου της χώρας σε προεκλογική περίοδο.

Eλπίζω ότι όλες οι εταιρίες, εάν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση

 
Ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου για το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και εάν εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην τράπεζα, η Μέρκελ δήλωσε: «Θέλω μόνο να πω ότι η Deutsche Bank είναι μέρος του γερμανικού τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Και φυσικά ελπίζω ότι όλες οι εταιρίες, εάν επίσης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση». «Δεν θέλω να σχολιάσω πέρα από αυτό», πρόσθεσε η Μέρκελ. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για τη Deutsche Bank στο επόμενο έτος έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με το περιοδικό Focus που επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Διαβρώνονται τα "μαξιλάρια" της τράπεζας

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, θα είναι «σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη», ακόμη και αν υποτεθεί ότι είναι επαρκείς οι προβλέψεις της για να καλύψουν έναν διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα αναλυτής της τράπεζας Societe Generale. Ένας διακανονισμός, της τάξης των 3 έως 3,5 δις δολαρίων, θα άφηνε στη γερμανική τράπεζα περιθώριο να «κλείσει» άλλα νομικά θέματα, ενώ κάθε πρόσθετο 1 δις δολάρια δικαστικών χρεώσεων θα διάβρωνε 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) των κεφαλαίων της, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η μετοχή της υποχωρούσε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών ότι τα κεφαλαιακά 'μαξιλάρια' της γερμανικής τράπεζας θα διαβρωθούν από τις αυξανόμενες νομικές επιβαρύνσεις, περιλαμβανομένου ενός διακανονισμού για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που έκανε στις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η γερμανική τράπεζα στο στόχαστρο των ΗΠΑ;

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle σχολιάζει πως μετά την Volkswagen, η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τη Deutsche Bank. Το ποσό των 14 δις δολαρίων που ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης έχει ξεπεράσει και τις χειρότερες προσδοκίες με αποτέλεσμα να ακούγεται πολύ συχνά, και όχι μόνο σε χρηματοπιστωτικούς κύκλους, η θεωρία ότι πίσω από το υπέρογκο αυτό ποσό διακινδυνεύονται τεράστια χρηματικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν χαρίζεται ούτε σε εγχώριους κολοσσούς, όπως έχει φανεί από πολλές ανάλογες περιπτώσεις

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν χαρίζεται ούτε σε εγχώριους κολοσσούς, όπως έχει φανεί από πολλές ανάλογες περιπτώσεις» σημειώνει στην DW ο Τζον Κόφε, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Το μεγαλύτερο πρόστιμο για προβληματικούς τίτλους ενυπόθηκων δανείων, ύψους 17 δις δολαρίων, έχει καταβάλει η Bank of America.
Στη Γερμανία όμως, επικρατεί η αντίληψη ότι η Deutsche Bank είναι έρμαιο εθνικών συμφερόντων. Κι αυτό γιατί η σκληρή στάση της αμερικανικής δικαιοσύνης εκδηλώθηκε αφότου η ΕΕ αποφάσισε να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία 13, δις δολάρια. «Υπάρχουν πολλοί στις αγορές που θεωρούν ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης για την Apple», λέει ο Ίνγκο Φρομ, αναλυτής από την Τράπεζα του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης στους Financial Times.
Ο πιθανός λογαριασμός των 14 δις ευρώ, για τη διευθέτηση της έρευνας που κάνουν οι ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη των 5,5 δις ευρώ που έχει σχηματίσει η Deutsche για δικαστικές διαμάχες. Η τράπεζα αντιμετωπίζει, επίσης, έρευνες για νομικά θέματα, όπως τη χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών, συναλλαγές σε πολύτιμά μέταλλα και τις μεταφορές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της, Τζον Κράιαν, να ενισχύσει την κερδοφορία και τους συντελεστές κεφαλαίων της.

Καταποντίστηκε η μετοχή της Deutsche Bank

Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε 4,2% στα 10,93 ευρώ τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Bloomberg υποχώρησε 1,5%, με τη Deutsche να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση.
Σε αρνητικό έδαφος, παρά τη θετική εκκίνηση, διολίσθησαν και στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των νέων κλυδωνισμών στον τραπεζικό κλάδο. Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 2,76% στα 10,25 ευρώ, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1983.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/DW

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/deutsche-bank-yparxei-amerikaniko-sxedio-apostatheropoihshs-ths-germanias.4285757.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου