Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

(Και για αυτό μας απομυζούν οι Γερμαναράδες του 4ου Ράιχ)! Τρόμος για την κατάρρευση της Deutche Βank

Τρόμος για την κατάρρευση της Deutche Βank


Τρόμο στις αγορές της Ευρωζώνης και σε επενδυτές προκαλεί η πτώση κατά 90% της αξίας της τιμής της μετοχής της γερμανικής τράπεζας Deutche Βank
H Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο αξίας 14 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές Αρχές για την πώληση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 2008Οι φόβοι ενισχύονται περισσότερο από τη δημόσια δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν πρόκειται το κράτος να σώσει την τράπεζα, προχωρώντας σε bail out.

Η ίδια δήλωσε ακόμη από το Βερολίνο ότι: «Θέλω να πω μόνο ότι η Deutsche Bank είναι μέρος του γερμανικού τραπεζικού τομέα. Και ευτυχώς, ελπίζουμε πως όλες οι επιχειρήσεις, εάν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, μπορούν να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. [...] Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».



Την Τρίτη η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε περαιτέρω κατά 3% στα 10,22 ευρώ, τιμή που αποτελεί καινούργιο ιστορικό χαμηλό, με δεδομένο ότι τον περασμένο Νοέμβριο η τιμή της μετοχής ήταν 27,80 ευρώ.
Ως γνωστό, η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο αξίας 14 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές Αρχές για την πώληση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 2008. Σύμφωνα με τη διοίκηση της DB, η τράπεζα δεν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση βοήθεια για την μείωση του προστίμου.

Ωστόσο, το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι η διάσωση της τράπεζας, της οποίας η κεφαλαιακή επάρκεια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, δεν πρόκειται να προέλθει από το γερμανικό κράτος. Γι' αυτό, τα σενάρια για bail in, δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων των καταθετών έχουν αναζωπυρωθεί.

Παγιδευμένη η Merkel

Σε κάθε περίπτωση η Μέρκελ φαίνεται να βρίσκεται παγιδευμένη. Εάν δεν διασώσει την τράπεζα, τότε αυτή θα καταρρεύσει. Αντίθετα, εάν προχωρήσει στη διάσωσή της, το ευρώ θα δοκιμάσει ισχυρούς κλυδωνισμούς και το πολιτικό κόστος για τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.



Όπως, εξάλλου, αναφέρει η Telegraph, πριν από δύο χρόνια, η Μέρκελ άφησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απροστάτευτο, επιτρέποντας το κλείσιμο των τραπεζών σε μία προσπάθεια να... επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή γραμμή. Φέτος, εξελίσσεται μία ιταλική κρίση καθώς αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, όμως και πάλι η Γερμανία επιμένει στην κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου που θέλει τους καταθέτες να σηκώνουν μέρος του βάρους των ζημιών των προβληματικών τραπεζών.

Άρα, δεν θα μπορούσε η Μέρκελ να πει ότι θα σώσει την δική της τράπεζα, όταν αφήνει όλες τις υπόλοιπες στη μοίρα τους, καθώς θα αποδείκνυε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού για τη Γερμανία είναι διαφορετικοί. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη σκληρή στάση απέναντι στην Ιταλία ή ακόμη και απέναντι στην Ελλάδα...


http://www.zougla.gr/money/article/i-agores-fovounte-oti-8a-iparksi-lehman-tis-evropis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου