Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δέκα λόγοι για να πεις «όχι» στην TiSA «No»




Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Η Συμφωνία για το  Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA – Trade in Services Agreement) αφορά τις υπηρεσίες και όχι τα αγαθά, όπως οι περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Όμως ο όρος «υπηρεσίες» είναι ασαφής και θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύσει και για το εμπόριο συγκεκριμένων αγαθών. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέταρτο μέρος (μετά τις TTIP, CETA και TPP) των συμφωνιών για την απελευθέρωση του εμπορίου σε όλους τους τομείς, προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο μέρος των ευρωπαίων πολιτών όσο και από ορισμένες πολιτικές ηγεσίες. Σημειώνεται πως η TTIP αφορά το ελεύθερο εμπόριο αγαθών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ η CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά. H TPP είναι η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, μεταξύ αυτών η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Περού και η Μαλαισία.
Η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα νέα μυστικά κείμενα τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας TiSA (Trade in Services Agreement – Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών), υπογραμμίζοντας πως «η δημοσίευση[1] των κειμένων φέρνει στο φως άλλη μία συμφωνία που αντίκειται στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των πολιτών».
«Εφόσον υπογραφεί, η TiSA θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που μέχρι τώρα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση», αναφέρει ενώ παράλληλα «η ανάλυση[2] της Greenpeace για τον τομέα της ενέργειας καταδεικνύει ότι αυτή η συμφωνία καθιστά αδύνατη την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου»,
Οι διαπραγματεύσεις για την TiSA, στις οποίες συμμετέχουν 50 χώρες[3], διεξάγονται με ακόμα μεγαλύτερη μυστικότητα από τις αντίστοιχες για την TTIP, συνήθως σε πρεσβείες στην πόλη της Γενεύης. Ενώ η συμφωνία είναι ελάχιστα γνωστή στην κοινωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως κάποια από τα κείμενα της διαπραγμάτευσης δεν θα δημοσιευτούν παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας.
Η TiSA μεταξύ άλλων καλύπτει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες του τομέα επικοινωνίας και τεχνολογίας πληροφοριών, τις υπηρεσίες διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, τις υπηρεσίες που συνδέονται με υπολογιστές και τις υπηρεσίες δημόσιων προμηθειών.
«H Google και το Facebook δεν θα έπρεπε να καθορίζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας. Οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να ρυθμίζουν τους τραπεζικούς κανόνες. Το να έχεις τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να ελέγχει τnν περιβαλλοντική νομοθεσία είναι τόσο αδιανόητο όσο το να αφήνεις την καπνοβιομηχανία να ελέγχει τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία. Οι αποφάσεις αυτές δεν ανήκουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως σχεδιάζει η TiSA, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες και στις κυβερνήσεις που εκλέγουν δημοκρατικά», τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP – CETA - TISA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η δημοσίευση κειμένων της TiSA έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την TTIP, καθώς υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί σε Γαλλία και Γερμανία ασκούν κριτική στη συμφωνία. Η TTIP και η CETA θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα στις 23 Σεπτεμβρίου. Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, να δηλώσει έμπρακτα και δημόσια την αντίθεση της χώρας τόσο στην TiSA, όσο και στην TTIP και τη CETA.
[1] Τα κείμενα που διέρρευσαν βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tisa-leaks.org
[2] Διάβασε περισσότερα για την TiSA εδώ και εδώ.
[3] Ανάμεσά τους η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Τουρκία, το Πακιστάν κ.α.
Δέκα λόγοι για να πεις «όχι»
Η Ναταλία Τσιγαρίδου, μέλος της Greenpeace στο τμήμα εκστρατειών στην Ελλάδα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εναντιωθούμε στην TiSA, υπογραμμίζοντας πως «όπως και οι υπόλοιπες συμφωνίες (TTIP, CETA και TPP) και αυτή η συμφωνία έρχεται να αλλάξει τις ζωές μας για πάντα, προς το χειρότερο».(Διάβασε περισσότερα για την TiSA εδώ και εδώ)
  1. Είναι μυστική και αδιαφανής. Η TiSA διεξάγεται σε συνθήκες μεγαλύτερης μυστικότητας ακόμα και από την TTIP. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε πρεσβείες στη Γενεύη και η ίδια η συμφωνία είναι άγνωστη, όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στα περισσότερα μέλη των κυβερνήσεων. Μέρος του κειμένου της συμφωνίας δεν θα δημοσιευτεί παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της!
  2. Περιορίζει τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία. Η TiSA συρρικνώνει σημαντικά τη δημοκρατία μας, καθώς περιορίζει το δικαίωμα εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν για να προστατεύουν τους πολίτες τους από τυχόν επικίνδυνες ή επιζήμιες δραστηριότητες των εταιρειών. Κάθε νέος νόμος ή ρύθμιση που θα προωθείται από ένα κράτος θα περνά από “έλεγχο αναγκαιότητας”, όπου επιτροπή της TiSA θα κρίνει κατά πόσο η προτεινόμενη δράση είναι πραγματικά απαραίτητη και όχι “συγκεκαλυμμένος περιορισμός στο εμπόριο υπηρεσιών".
  3. Απορρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Κάθε υφιστάμενη ρύθμιση στο εμπόριο θεωρείται από την TiSA φραγμός που πρέπει να αρθεί. Οι ρυθμίσεις αυτές βέβαια συνήθως αφορούν σημαντικές νομοθετικές προβλέψεις για την προστασία των πολιτών, όπως η νομοθεσία για το περιβάλλον, την υγεία, την ιδιωτικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα κα. Για τις εταιρείες όμως αυτή η νομοθεσία θεωρείται περιορισμός των κερδών, γι’ αυτό η TiSA θα τις βγάζει από τη μέση.
  4. Μετά την ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει επιστροφή. Δημόσια αγαθά όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Ρήτρες όπως η “μη αναστρεψιμότητα” και η “διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης” καθιστούν πρακτικά αδύνατο να αναιρεθεί η απελευθέρωση αυτών των αγαθών στο μέλλον.
  5. Εμποδίζει την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Η TiSA καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δίνει παράταση ζωής στα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί ο πλανήτης.
  6. Δίνει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομοθεσία ενός κράτους, εφόσον θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Παράλληλα θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, εις βάρος των τοπικών εταιρειών.
  7. Απειλεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας στο ίντερνετ. Η TiSA θα παραχωρήσει το δικαίωμα σε εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, να μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα σε χώρες με χαλαρή νομοθεσία προστασίας τους, με αποτέλεσμα αυτά να μπορούν να καταλήξουν σε χέρια τρίτων και να παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.
  8. Από το σύστημα υγείας, στην αγορά υγείας. Με την TiSA, ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας θα εγκαταλειφθεί ώστε να δημιουργηθούν από πολυεθνικές επιχειρήσεις οι “αγορές υγείας”. Σε αυτές, μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών υγείας θα αποφασίζουν το κόστος της περίθαλψης και επομένως το δικαίωμα στην υγεία για δισεκατομμύρια πολίτες. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να νομοθετήσουν υπέρ της προστασίας της υγείας των πολιτών, αναγκασμένες να επιτρέπουν τις δραστηριότητες των πολυεθνικών, ακόμα και αν αυτές στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία.
  9. Το νερό ως εμπόρευμα. Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα για την επαναφορά του νερού ως δημόσιο αγαθό (και όχι ως αντικείμενο εκμετάλλευσης ιδιωτικών εταιρειών) έχει επεκταθεί σε 37 χώρες, διευκολύνοντας τη δίκαιη πρόσβαση σε καθαρό νερό για 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν όμως συμφωνίες όπως η TiSA υπογραφούν, κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο, αφού η TiSA δεν θα επιτρέπει να αναιρεθεί η απελευθέρωση αγαθών και υπηρεσιών. Για να προστατευτεί το νερό ως δημόσιο αγαθό, θα πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας να το δηλώσουν ρητά σε έναν “αρνητικό κατάλογο”, δηλαδή σε μία λίστα με αγαθά που δεν θα επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν.
  10. Θεσμοθετεί την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η TiSA δίνει το δικαίωμα και στις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλα και φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, να παρεμβαίνουν στην επιβολή ρυθμίσεων που στόχο έχουν να αποτρέψουν την αισχροκέρδεια και να περιορίσουν τα επισφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η TiSA επιβάλλει στις κυβερνήσεις να ενημερώνουν εγκαίρως τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ρυθμίσεις στις υπηρεσίες τους, δίνοντας στην πραγματικότητα την ευκαιρία στις εταιρείες αυτές για να τις ακυρώσουν.
http://tvxs.gr/news/kosmos/deka-logoi-gia-na-eksorgisteis-me-tin-tisa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου