Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

(Χειρότερα στην Αττική! Χωρίς διαβούλευση, προμελέτες και αποφάσεις θεσμικών οργάνων αποφασίζονται κοστοβόρα έργα)! Χανιά: Σκουπιδότοπος στο… άψε-σβήσε και δίπλα σε πηγές

Σε περίεργες πρακτικές φαίνεται πως οδηγεί ο εθισμός στις διαδικασίες fast track για την έγκριση «μεγάλων επενδύσεων». Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», διαπιστώνει κανείς από τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου του νομού Χανίων, με την ετσιθελική επιβολή της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δίχως την παραμικρή μελέτη ή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία του χωριού που καλείται να την υποστεί.

Η υπόθεση ξεκινά στις 18 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το δημοτικό συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία ΣΜΑ που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Πελεκάνου (στην Παλιόχωρα) και προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση κατάλληλου ακινήτου.
Το σκεπτικό της σχετικής εισήγησης ήταν ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης κι ότι «μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έρθει ένας τράκτορας με δυο κοντέινερ» που προμηθεύτηκε για τον δήμο η αρμόδια Διαδημοτική Συνεργασία.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η τυπικά «μνημονιακή» αυτή επίκληση του «επείγοντος» χαρακτήρα της απόφασης εξηγεί και την παντελή απουσία όχι μόνο σχετικής μελέτης χωροθέτησης, αλλά ακόμη και προδιαγραφών (περιβαλλοντικών και τεχνικών) για το υπό αναζήτηση ακίνητο.
Μόνο που η τοπική κοινωνία είναι μικρή και η είδηση κυκλοφορούσε ήδη πως ο ΣΜΑ πρόκειται να γίνει στο Κακοδίκι – ένα γραφικό χωριό της ενδοχώρας, πάνω στον δρόμο που οδηγεί από τα Χανιά στην Παλιόχωρα.
Αντιδράσεις
Στις 9 Νοεμβρίου, το τοπικό συμβούλιο γνωστοποίησε στον δήμο απόφασή του με την οποία εκδηλώνει την πλήρη αντίθεση των κατοίκων στην κυοφορούμενη λύση.
Στάση μάλλον αναμενόμενη, από τη στιγμή που το ίδιο το Κακοδίκι παράγει λιγότερο από 4% των σκουπιδιών του δήμου, σε αντίθεση με τη γειτονική τουριστική Παλιόχωρα που ευθύνεται για το 63,5%.
Ο διαγωνισμός τελικά έγινε κι επιβεβαίωσε περίτρανα τις φήμες, καθώς κατέληξε στην έγκριση της μοναδικής προσφοράς που είχε κατατεθεί: ενός εγκαταλειμμένου παρασκευαστηρίου μπετόν 3,2 στρεμμάτων, δίπλα στον δημόσιο δρόμο, σε απόσταση 250 μέτρων από το Κακοδίκι.
Στις 26 Φεβρουαρίου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε με τη σειρά της τη μίσθωση του χώρου για 10 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης για 5 ακόμη) έναντι 300 ευρώ τον μήνα – συνολικό ενοίκιο 60.000-90.000 ευρώ για ένα χωράφι που η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τα 3.200 ευρώ!
Προβληματική τοποθεσία
Ο μελλοντικός ΣΜΑ στο Κακοδίκι άρχισε όμως να δέχεται τα πρώτα σκουπίδια σε μικρή απόσταση από το ποτάμι και τις πηγές άρδευσης του χωριού Ο μελλοντικός ΣΜΑ στο Κακοδίκι άρχισε να δέχεται τα πρώτα σκουπίδια σε μικρή απόσταση από το ποτάμι και τις πηγές άρδευσης του χωριού |

Οπως επισημαίνουν οι χωρικοί, η τοποθεσία που επιλέχθηκε είναι πολλαπλά προβληματική. Απέχει μόλις 180 μέτρα από τη βασική πηγή άρδευσης του χωριού και 300 μέτρα από πηγή που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τον οικισμό Σφακός, ενώ το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, που έχει εγκριθεί σε εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προβλέπει ελάχιστη απόσταση 1.000 μ.
Επιπλέον, ο ΣΜΑ θα γίνει στο παραγωγικότερο σημείο του χωριού, ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπέλια και κήπους, η παραγωγή των οποίων θα υποστεί άμεσα τις συνέπειες – ιδίως στην περίπτωση μελλοντικής επέκτασής του, άμα τα αρχικά 3 στρέμματα κριθούν ανεπαρκή για τη λειτουργία του.
Εξίσου άβολη είναι η συγκεκριμένη χωροθέτηση και για γεωγραφικούς λόγους: τα σκουπίδια από τον Ομαλό θα πρέπει να κάνουν λ.χ. ολόκληρο ταξίδι στον μισό νομό Χανίων μέχρι το Κακοδίκι, για να «μεταφορτωθούν» σε κοντέινερ με προορισμό τον ΧΥΤΑ Ακρωτηρίου, πολύ πιο κοντά δηλαδή στο αρχικό σημείο εκκίνησης.
Η θεσμική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, κατά τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Παλιόχωρας (Δ.Δ. Πελεκάνου).
Η σχετική απόφαση επικύρωσε ομόφωνα την απαλλαγή του Δ.Δ. από τα σκουπίδια του με δημιουργία του ΣΜΑ στο γειτονικό Κακοδίκι.
Οι κάτοικοι του χωριού, με τους οποίους η δημοτική αρχή απέφυγε οποιαδήποτε διαβούλευση, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση για χωροθέτησή του σε κατάλληλο χώρο ύστερα από σχετική μελέτη, «μακριά από οικισμούς, ποτάμια και νερά», με δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες.
Αποκλείεται όμως, τονίζουν, να δεχθούν την υποβάθμιση του τόπου τους για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών» – Ρεπορτάζ: Τάσος Κωστόπουλος
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/xania-skoupidotopos-sto-apse-svise-kai-dipla-se-piges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου