Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κουτσούμπας: Ο παππούς μου και άλλοι παπάδες ήταν στην Αντίσταση




Στις πολλές περιπτώσεις κληρικών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ, μεταξύ των οποίων και ο παππούς του που για το λόγο αυτό εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, αναφέρθηκε στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας στη Βουλή για την παιδεία ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας έτσι στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη Χούντα.
AdTech Ad

Ο κ.Κουτσούμπας σημείωσε ότι πράγματι ένα κομμάτι της ιεραρχίας συνεργάστηκε με τους κατακτητές, αλλά τόνισε ότι ένα άλλο κομμάτι μπήκε στην Αντίσταση ενεργά, κυρίως απλός κλήρος, αλλά ακόμη και Μητροπολίτες.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διηγήθηκε την οικογενειακή του ιστορία: "Ο πατέρας του πατέρα μου εκτελέστηκε το 1944 ως υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης" και στη συνέχεια στράφηκε στο Νίκο Φίλη: "Ας είμαστε πιο προσεκτικοί κύριε υπουργέ".
Σε παλιότερη συνέντευξη του στην "Ωρα της Φωκίδας" ο γγ του ΚΚΕ είχε αναφερθεί στην ιστορία αυτή: ". Ο παππούς μου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ήταν παππάς και δάσκαλος, ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ και της Εθνικής Αλληλεγγύης της επαρχίας Δομοκού. Τότε τον έπιασαν μαζί με το μεγαλύτερο γιο του Κώστα, τον αδερφό του πατέρα μου δηλαδή, τους πήγαν στη γκεστάπο στη Λαμία, τους βασάνισαν και μετά τους έφεραν στις φυλακές της Άμφισσας και τους εκτέλεσαν τελικά έξω από το Χρισσό".
Ο κ.Κουτσούμπας κατηγόρησε συνεπώς την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές: "Η με το Φίλη ή με τον Ιερώνυμο, όπως ή με τους παλιους καναλάρχες ή με τους καινουριους και τον Παππά".
http://news247.gr/eidiseis/politiki/koytsoumpas-o-pappous-moy-kai-alloi-papades-htan-sthn-antistash.4287729.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου