Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΜΕΣΑ Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ;

(Σάβ. 24/9/16 – 22:32)
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ*
Η νόθευση εγγράφου μπορεί να είναι βαρύτατο έγκλημα ή να μην έχει ιδιαίτερες συνέπειες. Εξαρτάται από το αν είσαι ο Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε το 1ο Μνημόνιο ή μια γυναίκα που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό και καθαρίζει παιδικούς σταθμούς

Απλά πράγματα. Αν είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και κάνεις μια πράξη που απαγορεύεται από τον νόμο, αν σε πιάσουνε, δικάζεσαικαταδικάζεσαι και πληρώνεις.
Σύνθετα πράγματα. Αν είσαι ένας υπουργός και κάνεις μια πράξη που απαγορεύεται από το νόμο, αν σε πιάσουνε, δικάζεσαιίσως καταδικάζεσαι και μετά... δεν πληρώνεις, γιατί το δικαστήριο μπορεί “να εξαντλήσει τα όρια της επιείκειας”.
Ο νόμος είναι νόμος. Αν έκανες την πλαστογραφία ή τη νόθευση εγγράφου για να αποκτήσεις το δικαίωμα να καθαρίζεις τους χώρους ενός παιδικού σταθμού, το δικαστήριο μετράει τους μισθούς που έλαβες όλα τα χρόνια που καθάριζες και ξανακαθάριζες, τα βρίσκει πολλά, άνω των 150.000 ευρώ, η ζημιά του Δημοσίου χαρακτηρίζεται μεγάλη, το αδίκημα είναι κακούργημα και η καμπάνα που πέφτει μπορεί να φτάσει και τα είκοσι έτη, ή έστω τα 15 – όπως στην περίπτωση της κυρίας στη Λάρισα.
Ο νόμος είναι νόμος αλλά μπορεί να έχει δύο (ή και περισσότερες) όψεις. Αν έκανες την νόθευση εγγράφου ή την πλαστογραφία για να βγουν κάποιοι “δικοί” σου από μια λίστα με φοροφυγάδες – όπως η Λίστα Λαγκάρντ για παράδειγμα – μπορεί να “προσπόρισες στον εαυτό σου ή σε άλλον” όφελος μεγαλύτερο των 120.000 ευρώ, χωρίς να μπεις στον κόπο να καθαρίσεις ούτε μια φορά την τουαλέτα του υπουργείου σου, μπορεί η ζημιά του Δημοσίου να είναι προφανώς πολύ μεγάλη, αλλά είναι δυνατόν το αδίκημα να χαρακτηριστεί πλημμέλημα και η... καμπανίτσα να είναι ένα χρονάκιμόνο και αυτό με τριετή αναστολή.
Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά φαίνεται πως πολύ συχνά, συχνότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς σε ένα κράτος... δικαίου, βρίσκει τον τρόπο και ξεχωρίζει τους απλούς ανθρώπους από τους... σύνθετους, τους “ανώνυμους” από τους επώνυμους.
Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας πρώην έστω υπουργός σαν τον αξιότιμο κύριο Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε με χέρια και με πόδια το 1ο Μνημόνιο να βρεθεί σε κελί. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον... σημειολογικά αλλά θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους δανειστές που θα ζητούσανεξηγήσεις, καθώς φροντίζουν όλοι οι “δικοί” τους που τοποθετούνται σε κρίσιμες θέσεις να απολαμβάνουν ασυλίας.
Αλλά δεν είναι επίσης δυνατόν να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση κάθε καθαρίστρια και κάθεμεροκαματιάρης γενικότερα. Γιατί αυτοί δεν πρόσφεραν τις αντίστοιχες υπηρεσίες υπογράφοντας μνημόνια, απλώς τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι παντού και πάντοτε.
*Πηγή: News247.gr. Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25318:delipetros-katharistria&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου