Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Χαϊδαρίου: Δεν συνδιοργανώνουμε με την κυβέρνηση εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Δεν συμφωνεί η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου σε συνδιοργάνωση με κρατικούς φορείς εκδήλωσης για την απελευθέρωση της Αθήνας. Οπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, ουσιαστικά δεν συνδιοργανώνει τέτοια εκδήλωση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που στο όνομα της «αριστεράς» εφαρμόζει όλες τις επιθυμίες των καπιταλιστών. Είναι τουλάχιστον καπηλεία και υποκρισία να θέλει η κυβέρνηση να τιμήσει την απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, σημειώνει η δημοτική αρχή. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:


«Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου τιμά με πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, δραστηριότητες όλο τον χρόνο, τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας την περίοδο 1940 - 1944 που είχε μπροστάρη και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ. Τιμά το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ που έσωσαν το λαό από την πείνα, οργάνωσαν απεργίες και σαμποτάζ ενάντια στον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, συγκρούστηκαν ένοπλα με τους ναζί και τους δοσίλογους σε μάχες και μέσα στην πρωτεύουσα, τελικά απελευθέρωσαν την Αθήνα στις 12 Οκτώβρη του 1944.

Ο αγώνας της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι για εμάς πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης, αγωνιστικής ανάτασης. Το Χαϊδάρι, ο Δήμος μας, είχε τότε τον δικό του φόρο αίματος και θυσίας στον αγώνα του λαού. Η πιο εμβληματική συνεισφορά είναι οι χιλιάδες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, με αποκορύφωμα τους 200 κομμουνιστές που ξεκίνησαν από το "Μπλοκ 15" την Πρωτομαγιά του 1944 για να εκτελεστούν στην Καισαριανή. Κάθε Πρωτομαγιά, ο Δήμος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο της Καισαριανής πραγματοποιεί εκδηλώσεις τιμής, αλλά και συνέχισης του αγώνα. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι τελικά το καλύτερο "μάθημα" που μπορούν να μάθουν ειδικά οι νεότερες γενιές, που από το πρωί μέχρι το βράδυ "διδάσκονται" από το κυρίαρχο σύστημα την αναποτελεσματικότητα του αγώνα, την ηττοπάθεια, την ατομικότητα, τη διαστρέβλωση έως και κατασυκοφάντηση.

Η πιο έμπρακτη όμως τιμή στους ηρωικούς αγώνες εκείνης της περιόδου είναι η συνέχιση και ένταση της πάλης και του αγώνα σήμερα. Σε κόντρα με την αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής, που τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, γεμίζουν τις ουρές της ανεργίας, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οδηγούν σε πολέμους, φτώχεια και δυστυχία, προσφυγιά και ξεριζωμό. Μόνο με έναν τέτοιο αγώνα που θα συγκρούεται με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα του λαού, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μπορούν να βρουν τη δικαίωσή τους οι θυσίες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.

Η πρόταση που έγινε από μέρους κρατικών οργανισμών όπως η Βουλή, η ΕΡΤ, η Περιφέρεια κ.λπ., προς τον Δήμο Χαϊδαρίου για συνδιοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ο δήμος Χαϊδαρίου δεν θα συνδιοργανώσει ουσιαστικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκδήλωση για το τότε, αποκομμένη από το σήμερα. Για εμάς, η κυβέρνηση που στο όνομα της "αριστεράς" κάνει πρόταση να μεταφερθεί η ΝΑΤΟική βάση της Τουρκίας στην Κάρπαθο, που υπέγραψε και υλοποιεί μνημόνια που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια, που εφαρμόζει τις επιθυμίες των καπιταλιστών για "να πετύχει η αξιολόγηση", είναι τουλάχιστον καπηλεία και υποκρισία να θέλει ταυτόχρονα να τιμήσει την απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου και φέτος θα πάρει όλες τις κατάλληλες πολύπλευρες πρωτοβουλίες για να τιμηθεί η απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζιστές, όπως και άλλες κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Παράλληλα διεκδικεί και απαιτεί:

Να παραχωρηθεί το "Μπλοκ 15" στο Δήμο Χαϊδαρίου, να υπάρξει επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρησή του και να αποδοθεί στο λαό της πόλης, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς. Να μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα το χώρο σχολεία, σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.
Επίσης, ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει ξεκινήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει στην πόλη Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Φιλοδοξία μας είναι στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά του 2017, να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στους εργαζόμενους, στη νεολαία του Χαϊδαρίου και των γύρω δήμων, αυτή μας την προσπάθεια».


http://e-oikodomos.blogspot.gr/2016/09/blog-post_20.html

1 σχόλιο:

  1. ΘEMA: H AΛHΘEIA: EITANE ΠONTIOΣ (IΩNAΣ) EITANE EΛΛHN ! TON ΛEΓAN XPYΣANΘO ΦIΛIΠΠIΔH ! EYΓE TOY/MAΣ !


    «Όποιος καταφέρεται Eναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν Aδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής EINAI Bλάσφημος», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, με Aφορμή τις δηλώσεις του "Yπουργού Παιδείας" για την Εκκλησία !!!

    «Όποιος Kαταφέρεται Eναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν Aδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής EINAI Bλάσφημος. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα Kλειδιά της πόλης στους Kατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος AΘHNΩN XPYΣANΘOΣ (ΦIΛIΠΠIΔHΣ) TOTE APNHΘHKE και δήλωσε ότι η "Εκκλησία παρίσταται στην Aπελευθέρωση των Λαών και OXI στη ΣKΛABIA TOYΣ"», σχολίασε αρχικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA και συνέχισε O Μανώλης Γλέζος:

    «Αυτή ήταν η πρώτη Aντίσταση THN HMEPA της Kατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος Aρνήθηκε να Oρκίσει την Kυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς ... Aρνήθηκε ! Γι’ αυτό τότε η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και ήρθε στην θέση του ο Δαμασκηνός που έπαιξε τη γνωστή βυζαντινή πολιτική (ΠOY ΣYNEXIZOYN MEXPI ΣHMEPA !!!).

    Η ΠPΩTH ANTIΣTAΣH στην Ελλάδα Eγινε από την Εκκλησία TON XPYΣANΘO. Είναι να Kλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης O "Yπουργός Παιδείας/AHΔEIAΣ")».

    «Χρύσανθος Φιλιππίδης, ο Αρχιεπίσκοπος των δύο ΟΧΙ».

    «Ο Αρχηγός της Εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της Πατρίδος του εις Oυδένα ξένον. Ο Αρχηγός της Εκκλησίας ENA καθήκον έχει: Να φροντίση δια την .... Aπελευθέρωσίν της». Όταν, κατόπιν, ήλθε μήνυμα από τον Δήμο Αθηναίων για να Tελέση ο Αρχιεπίσκοπος... Δοξολογία (!) στον Μητροπολιτικό Ναό επί τη εισόδω των Γερμανών κατακτητών στην Αθήνα, ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Aπάντησε χωρίς περιστροφές, ότι : «Δοξολογία δεν έχει θέσιν επί τη Yποδουλώσει της Πατρίδος μας · η ώρα της Δοξολογίας θα είναι AΛΛH», Eννοώντας, βέβαια, την ώρα της Aπελευθερώσεως.

    Τέλος, όταν εκλήθη να ορκίση την πρώτη κατοχική Κυβέρνηση του Στρατηγού Τσολάκογλου, απάντησε : «Η Ελληνική Κυβέρνησις, την οποίαν ώρκισα εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζη τον αγώνα εις την Κρήτην. Ως εκ τούτου, ο Αρχηγός της Εκκλησίας δεν δύναται να ορκίση Κυβέρνησιν σχηματιζομένην υπό την διοίκησιν του Eχθρού». (OΠΩΣ EXOYME ΣHMEPA KYPIE TΣIΠPA/ΠAYΛOΠOYΛE KAI AΛHTEIA/CIA !)


    KAI ΣKAΣMOΣ ΣE OΛOYΣ ΣAΣ ! ΣKAΣMOΣ ΣTA OYPOΔOXEIA KAI ΠTYEΛOΔOXEIA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή