Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων στα χρόνια της κρίσης

Μεγάλη αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων στα χρόνια της κρίσης
Μεγάλη αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων και παράνομων ουσιών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης καταγράφει νέα έρευνα στα λύματα της Αθήνας, με τους επιστήμονες να συμπεραίνουν ότι η ψυχική, κυρίως, υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 - 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα, αύξηση κατά 19 φορές στις ηρεμιστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά.




Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δεδομένο αυτό αντανακλά την αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων στον πληθυσμό της πρωτεύουσας εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας.

Αύξηση επίσης, μέσα στην ίδια πενταετία, εμφάνισαν και άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιεπιληπτικά (διπλασιασμός), τα αντιυπερτασικά (11πλασιασμός) και τα φάρμακα κατά του έλκους. Αντίθετα, μείωση σημείωσε η παρουσία στα λύματα των αντιβιοτικών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ακόμη, ανοδικά κινήθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η μεθαδόνη (επταπλασιασμός), τα χάπια έκστασι και το MDMA (πενταπλασιασμός) και οι μεθαμφεταμίνες (διπλασιασμός).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικόλαο Θωμαΐδη του εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science and Technology».

Τα δείγματα των λυμάτων συλλέχθηκαν από μονάδες βιολογικού καθαρισμού, επί μια εβδομάδα κάθε έτος από το 2010 έως το 2014, την ίδια περίπου εποχή. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ανάλυσης, όπως υγρή χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας, οι ερευνητές έλεγξαν την παρουσία 148 νόμιμων και παράνομων φαρμάκων και άλλων ουσιών.


http://www.zougla.gr/ygeia/article/megali-afksisi-xrisis-psixofarmakon-sta-xronia-tis-krisis-1369468


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου