Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ εξοπλίζει τους Κούρδους

Ο Τραμπ εξοπλίζει τους Κούρδους

Η «Αραβοκουρδική Συμμαχία» που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα με απόφαση της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία με μηνύματά της από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας από τον Ντ. Τραμπ, είχε ζητήσει να σταματήσει αμέσως ο ανεφοδιασμός με όπλα στους Κούρδους της Συρίας.






Επίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε πει πως «Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μπουν σκιές στη στρατηγική συνεργασία τους με την Τουρκία, ανεφοδιάζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας προφανώς τους Κούρδους της Συρίας.

"Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα, (καναδικής κατασκευής Gurkha LAPF). Αυτό έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη" στις FDS, ανέφερε ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

"Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε όπλα, πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης", διευκρίνισε. Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνην του Μπαράκ Ομπάμα, ο Σέλο απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε.

"Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη της Ράκας", κυριότερου προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, διευκρίνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.
Η συμμαχία FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα​Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, προκειμένου να του παρουσιάσουν σχέδιο "για να κατανικήσουν" το ISIS.

Η συμμαχία FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα. Σε μια Συρία ρημαγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη βόρεια Συρία.



«Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο (επί διακυβέρνησης Ομπάμα ακόμη) ότι ανεφοδιάζουν με ελαφρά όπλα την συμμαχία με επικεφαλής Κούρδους αγωνιστές στη Συρία, έχοντας εξαγριώσει του Τούρκους –όπως έγραφε η Γκάρντιαν- διακινδυνεύοντας έτσι την εύθραυστη συμμαχία στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS”.

Αλλά τα άσχημα μαντάτα για του Τούρκους και οι ανησυχίες που είχαν εκδηλώσει οφείλονταν και σε δηλώσεις που είχε κάνει σε προεκλογική ακόμη ομιλία του, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε πει τότε πως είναι «θαυμαστής των Κούρδων» (“big fan of the Kurds”) και είχε εκφράσει την ελπίδα πως «Τούρκοι και Κούρδοι θα συνεργασθούν εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS). 

Δεν κρύβεται ο ενθουσιασμός για τον Τραμπ από τους Κούρδους στο Ιράκ



Χαρακτηριστικό τους ενθουσιασμού του κουρδικού πληθυσμού στο ημιαυτόνομο κουρδικό Ιράκ, είναι πως ένας ιδιοκτήτης ρεστωράν στην επαρχία Νταχούκ, που άνοιξε με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ του έδωσε την ονομασία του νέου Αμερικάνου προέδρου...

 Τουρκία: Συνελήφθησαν βουλευτές του κουρδικού κόμματος HDP, για "προσβολή του προέδρου" 

Ο εκπρόσωπος του κουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθη σήμερα, αφού είχε προσαχθεί χθες αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά από λίγη ώρα. "Μολονότι απελευθερώθηκε χθες, ο εκπρόσωπός μας, ο Αϊχάν Μπιλγκέν, συνελήφθη σήμερα κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης" ανέφερε στο Twitter το κόμμα.

Την Δευτέρα ο Μπιλγκέν, που είναι και βουλευτής της επαρχίας Καρς, συνελήφθη μαζί με τη βουλευτίνα Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, η οποία παραμένει υπό κράτηση. Ένας τρίτος βουλευτής του HDP, ο Ιντρίς Μπαλουκέν, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Από τους 59 βουλευτές του κόμματος, έχουν συλληθφεί οι 12, μεταξύ των οποίων και οι δύο συμπρόεδροι, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκντέν Γιουκσεντάγ. Κατηγορούνται όλοι ότι ανήκουν ή ότι στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

To HDP αρνείται πάντως ότι είναι η "πολιτική βιτρίνα" του PKK, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική" από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόμμα εκτιμά ότι η σύλληψη του Μπιλγκέν έχει ως στόχο να παρεμποδίσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. "Όμως δεν μπορείτε νσ φιμώσετε τη φωνή του ΟΧΙ", πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και το HDP, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό CHP, καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν "όχι" στην αναθεώρηση.

Άλλη μια βουλευτίνα του CHP, η Σερά Καντιγίλ, συνελήφθη σήμερα για "προσβολή του αρχηγού του κράτους" και επειδή "περιφρόνησε δημοσίως τις θρησκευτικές αξίες και υποκίνησε το μίσος" μέσα από μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter.

Ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, ένας συνάδελφός της, κατήγγειλε ότι η σύλληψη συνδέεται με την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα επίμαχα μηνύματα είχαν αναρτηθεί το 2015. "Είναι πολύ ενδιαφέρον που τα μηνύματα της Καντιγίλ, που τα αγνοούσαν από το 2015, βγήκαν ξαφνικά από τα αρχεία ενώ πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος", σχολίασε.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | GUARDIAN | Al Monitor |


http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-tramp-eksoplizi-tous-kourdous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου