Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Επιμένει εκτός ευρώ και «δολαριοποίηση» της Ελλάδας. Φρίττει η Γερμανία

Ted Malloch
Την πρόταση για «δολαριοποίηση» της Ελλάδας, την έξοδο της, δηλαδή, από το ευρώ και τη σύνδεση της νέας δραχμής με το δολάριο, φέρνει στο προσκήνιο ο Ted Malloch, που προαλείφεται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ΗΠΑ και Γερμανία ερίζουν πάνω στα ελληνικά ερείπια ποια θα πάρει την κηδεμονία της χώρας. Ούτε στην Σκύλα ούτε στη Χάρυβδη πρέπει να είναι η απάντηση του ελληνικού λαού.

Μιλώντας στη Realnews, ο Αμερικανός καθηγητής και παλιός διπλωμάτης, που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο με τις δηλώσεις του κατά της ευρωζώνης, λέει πως κάποιοι Ελληνες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με ινστιτούτα στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο «δολαριοποίησης» της Ελλάδας. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το Grexit αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, ενώ αφήνει αιχμές για τη Γερμανία, τονίζοντας πως η Ε.Ε. δεν έχει μόνο ένα μέλος.
– Από το 2010 η Ελλάδα έχει υπογράψει τρία μνημόνια με τους δανειστές της και έχει εφαρμόσει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ανεργίας και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Πιστεύετε ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να έχουν απαιτήσει αυτά τα μέτρα;
Οι όροι ήταν υπερβολικά σκληροί και οι επιπτώσεις πολύ ατυχείς για τον ελληνικό λαό.
– Θεωρείτε πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα ήδη από το 2010;
Η επιστροφή στη δραχμή εκείνη την περίοδο θα ήταν η προτιμότερη και καλύτερη ενέργεια. Ως οικονομολόγος, δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικονομία ευνοήθηκε εξαρχής από την είσοδό της στο ευρώ.
– Συνεπώς, πιστεύετε ότι το Grexit παραμένει ακόμα η καλύτερη λύση…
Η Ελλάδα είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Είναι το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Θα τελειώσει ποτέ; Αυτή τη φορά θα έλεγα πως οι πιθανότητες είναι υψηλότερες για μια ρήξη με το ευρώ. Κι αυτό διότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους – κάτι που λίγο ή πολύ διασφαλίζει μια πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές της ευρωζώνης. Αυτό πρωτίστως πιέζει τη Γερμανία, η οποία παραμένει αντίθετη. Ολα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα διακόψει τους δεσμούς και θα φύγει από το ευρώ.
Ας δούμε τα γεγονότα. Τα προγράμματα της σκληρής λιτότητας ήταν μια απόλυτη αποτυχία και έπληξαν βαρύτατα τον ελληνικό λαό. Πολύ απλά, η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Κάποιοι Ελληνες οικονομολόγοι έχουν πάει σε think tanks στις ΗΠΑ για να συζητήσουν τη «δολαριοποίηση». Και φυσικά, οι Γερμανοί φρίττουν όταν ακούνε αυτές τις ιδέες.
http://www.iskra.gr/ted-malloch-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%B1/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου