Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι δικαστικές περιπέτειες του Mr L' Oreal στην Αντίπαρο

Οι δικαστικές περιπέτειες του Mr L' Oreal στην Αντίπαρο

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, με τον πρόεδρο της L' Oreal Jean-Paul Agon και εκπροσώπους της Rotschild, αναφέρθηκε πριν μερικές μέρες δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.


Το δημοσίευμα της Figaro είχε ως εξής: «Η L' Oreal ετοιμάζεται για μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, το δελτίο Τύπου που έστειλε η ελληνική Κυβέρνηση, το Σάββατο το βράδυ, δίνει την ελπίδα για μια ανάσα. Σε μια Ελλάδα που έχει πληγεί από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης, τόση ύφεση και ανεργία που αγγίζει το 24% του ενεργού πληθυσμού, η προοπτική της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι ένα καλό νέο. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να απαντήσει στην κριτική αναφορικά με ένα επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, το οποίο απασχολεί έντονα τον ελληνικό Τύπο. 


Η φύση της επένδυσης της L' Oreal είναι εκείνη που ιντριγκάρει. Πράγματι, πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο μυστικό. O Jean-Paul Agon, Πρόεδρος της γαλλικής αυτοκρατορίας των καλλυντικών επιβεβαιώνει τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ότι ο γαλλικός όμιλος θα μπορούσε να ενδιαφέρεται από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το μικροκλίμα της και το εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με άλλες πηγές της αγοράς, η L' Oreal σχεδιάζει εδώ και αρκετούς μήνες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα καλό σημάδι για τους ξένους επενδυτές, μια ενδεχόμενη ανάκαμψη».



Ποιος είναι όμως ο επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού, Jean-Paul Agon;

Σίγουρα δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε στην τοπική κοινωνία της Αντιπάρου. Σύμφωνα με αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», το αφεντικό της L’Oreal, παγκόσμιου κολοσσού καλλυντικών, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας της Αντιπάρου με τη βίλα του. 
Επίσημα από το 2013, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της L’Οreal επισκέπτεται την Αντίπαρο, έχοντας δική του βίλα στο νησί, όμως η αγάπη του για το αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο ξεκινά δεκαετίες πίσω. Η καριέρα του στη γαλλική αυτοκρατορία καλλυντικών φαίνεται πως ξεκίνησε από τη χώρα μας, με την ανάληψη -για πρώτη φορά- θέσης διευθυντή στη L’Οreal Ελλάδος, με τον ίδιο να μαθαίνει πολύ καλά ελληνικά, δίνοντας από τότε ένα σταθερό ραντεβού με τη χώρα κάθε χρόνο, έστω και για λίγες μέρες το καλοκαίρι. 

Από το 2006 ο κ. Agon είναι ο πέμπτος κατά σειρά πρόεδρος της L’Oreal και αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την τελευταία φορά που διεύθυνε το ελληνικό τμήμα της, φροντίζει να εξασκεί τα άπταιστα ελληνικά του με τις συχνές επισκέψεις του το Πάσχα και τα καλοκαίρια στην Αντίπαρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, του καταλογίζονται αυθαιρεσίες όπως παράνομα τοιχία δίπλα στο γιαλό και αρκετές ακόμα πολεοδομικές παραβάσεις. 

Αυτό όμως που έκανε τον κ. Agon έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους επισκέπτες του νησιού, είναι η συνέχιση για τουλάχιστον 3 χρόνια του δικαστικού πολέμου εναντίον του Δήμου, με σκοπό να εμποδίσει την κατασκευή της απαραίτητης για το νησί αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, που βρίσκεται δίπλα στη βίλα του.



Αγόρασε τη συγκεκριμένη έκταση στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, πάνω από την παραλία Σιφναίικα, αλλά είχε ανακοινωθεί η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού. 

Oι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης είχαν προσπαθήσει ματαίως να εμποδίσουν το δημοτικό έργο,
 το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στον κύριο Agon, ο οποίος οδηγήθηκε με τον Δήμο στις δικαστικές αίθουσες του Πειραιά, της Σύρου και της Πάρου. 

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες παραιτήθηκαν των λοιπών προσφυγών για το ίδιο θέμα που είχαν καταθέσει στο ΣτΕ και πούλησαν το ακίνητό τους στην ΟREO SPITI, ανώνυμη εταιρία με έδρα το Παρίσι, πίσω από την οποία είναι η σύντροφος του κ. L’Oreal, Σοφί Σάιντεκερ, η οποία παρουσιάζεται ως εκπρόσωπός της. Αν και αρχικά η ΟREO SPITI είχε τακτική ενημέρωση για την πορεία του έργου, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με αίτηση προσωρινής διαταγής στις 12.7.2013 που συζητήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Πάρου και το αίτημα απερρίφθη…



Τελικά, πριν από τρεις μήνες, ο Γάλλος μεγιστάνας παραιτήθηκε από τη δικαστική διαμάχη με τον Δήμο.


http://www.zougla.gr/greece/article/i-dikastikes-peripeties-tou-mr-l-oreal-stin-antiparo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου