Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδιαζουν να καταστρεψουν τον Υμηττο

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΖΩΗΣ. Οφείλουμε να τον προστατεύσουμε 

Να αποσυρθούν οι προτάσεις του Δήμου Βύρωνα γιατί συντάσσονται με όσους θέλουν να καταστρέψουν τον Υμηττό, το περιβάλλον, τη ζωή μας.


Αυτό ήταν το πνεύμα όλων όσων παραβρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα. Μοναδική παραφωνία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγέλης Κώστας και ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα κ. Καραγιάννης Μιχάλης αφού στις τοποθετήσεις τους υπεραμύνθηκαν των προτάσεων της Δημοτικής αρχής και του εγγράφου που έχει σταλεί στο υπουργείο (Υ.Π.ΕΝ.), με το όποιο ο Δήμος ζητεί μεταξύ άλλων να επιτραπεί να γίνουν στην Α΄ Ζώνη του Υμηττού εγκαταστάσεις για την συγκέντρωση και μεταφορά απορριμμάτων και την στέγαση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου. Επιπρόσθετα στην εισήγηση του προς το δημοτικό συμβούλιο μιλά και για άλλες εγκαταστάσεις, όπως π.χ. εγκαταστάσεις για την φύλαξη αδέσποτων ζώων. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016, εν αγνοία του δημοτικού συμβούλιου και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που ζητούσαν την προστασία του Υμηττού.
Την πρωτοβουλία για αυτή την συνάντηση (8/2/17) πήραν οι τέσσερεις ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που έχουν αποχωρήσει από την «Στάση Βύρωνα», εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει πλέον ως δημοτική αρχή.



Στην εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Μαυρόπουλος Τάσος εκφράζοντας τους ανεξάρτητους συμβούλους αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από μεγάλα και μικρά συμφέροντα για να καταργηθεί το Π. Διάταγμα 187/2011 για την προστασία του Υμηττού. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι με τις ενέργειες της συντάσσεται με αυτούς που θέλουν να καταργηθεί το Π.Δ. και η προστασία του Υμηττού. Ζήτησε να γίνει συζήτηση στο Δ. συμβούλιο την Δευτέρα 13/2, κάτι που αρχικά είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή, και ζήτησε να αποσυρθεί το έγγραφο του Δήμου που έχει σταλεί στο ΥΠΕΝ.
Ακόμη ο κ. Μαυροπουλος αποκάλυψε ότι, ενώ το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, το σχέδιο αυτό είναι αναρτημένο και φέρεται ως σχέδιο πρότασης του Δήμου Βύρωνα, στη σελίδα του ΕΔΣΝΑ, Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής στον οποίο πρόεδρος είναι η περιφερειάρχης κ. Δούρου.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, με όλους και όλες που πήραν το λόγο να στρέφονται κατά της πολιτικής της δημοτικής αρχής, να ζητούν να αποσυρθούν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του Δήμου και να καταγγέλλουν τις προσπάθειες που γίνονται για να καταργηθεί το Π. Διάταγμα από ιδιωτικά συμφέροντα και Δήμους. Ζήτησαν να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι προστασίας του βουνού, να μην νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και χρήσεις που υπάρχουν στην Β΄ Ζώνη, επισημαίνοντας τις ελλείψεις που έχει το Π.Δ. 187/2011. Αρκετοί ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της περιβαλλοντικής μελέτης και ορισμένοι έκαναν την εκτίμηση ότι το Σ.τ. Επικρατείας θα ακυρώσει το Π.Δ.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στη συζήτηση εκπρόσωποι όπως, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» ο κ. Σωτηρόπουλος, η Αριστερή Παρέμβαση, το σωματείο εργαζομένων δήμου Βύρωνα, οι «Πολίτες του Βύρωνα», το Κοινωνικό Κέντρο «Λαμπηδόνα», η Διαδημοτική επιτροπή προστασίας του Υμηττού, η ΠΡΟΣΥΝΑΤ, η δημοτική σύμβουλος κ. Σαρολα Βάσια, ο πρώην συμπαραστάτης του δημότη και για χρόνια δημοτικός σύμβουλος κ. Σαρολας Δημήτρης, η Δασολόγος κα. Βαρουφάκη, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιτροπή δασών του Δήμου Βύρωνα -στην οποία είναι μέλος- δεν συνεδριάζει.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για την κατάργηση του Π.Δ. 187/2011, έχουν προσφύγει επτά Δήμοι αλλά και πολλοί ιδιώτες, που θέλουν να ροκανίσουν το βουνό και ζητούν την κατάργηση του. Βασικό τους νομικό επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη.
Ήδη το ευρωδικαστήριο έχει απορρίψει το Π. Διάταγμα, ενώ το Σ.τ. Επικρατείας θα συζητήσει το θέμα αυτό στις 10 Μαρτίου.

Ως συλλογικότητα πιστεύουμε πως αν ευοδωθούν οι σχεδιασμοί της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία διαφόρων δομών αλλά και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον ορεινό όγκο του Υμηττού, αυτό θα αποτελέσει χαριστική βολή για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και του λεκανοπεδίου.

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται οι όροι για σημαντική επιβάρυνση του Δήμου καθώς διαφαίνεται η δυνατότητα να γίνει το σημείο συγκέντρωσης / μεταφόρτωσης τεράστιων όγκων απορριμμάτων και ανακυκλωσίμων υλικών για πολλούς δήμους της ανατολικής Αττικής, που θα επιφέρουν σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εντελώς αιφνιδιαστικά η δημοτική αρχή παρακάμπτει ειλημμένη απόφαση και επιθυμία του δημοτικού συμβουλίου για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 13/2/17 – 18.00μμ  με μοναδικό θέμα το ΠΔ 187/2011 και τους χειρισμούς του Δήμου.
Εξαιρεί με αντιδημοκρατικό τρόπο από την ημερησία διάταξη το συγκεκριμένο θέμα επιθυμώντας να αποφύγει τη συζήτηση για την επιστολή της που έχει αποστείλει προς το Υπ. Π.ΕΝ. με την οποία διεκδικεί ουσιαστικά την περαιτέρω και οριστική καταστροφή του δασικού χαρακτήρα στην περιοχή του Υμηττού.

Επιθυμεί με τακτικισμούς να αποτρέψει την συζήτηση γύρω από την πρόταση απόσυρσης της συγκεκριμένης επιστολής.
Γι’ αυτό καλούμε:
  • Τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους να απαιτήσουν στις 13/2/17 να γίνει μοναδικό θέμα συζήτησης ο Υμηττός και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, όπως είχε προαποφασιστεί.
  • Τους συμπολίτες και δημότες να δώσουν το παρόν και να απαιτήσουν την απόσυρση των σχεδιασμών της Δημοτικής Αρχής για την περαιτέρω και οριστική καταστροφή του Υμηττού.

 ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 Φεβρουαρίου 2017


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2017/02/blog-post_436.html#ixzz4YTR8fc9m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου