Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο Φλαμπουράρης και το μαύρο πρόβατο

Ο Φλαμπουράρης και το μαύρο πρόβατο
της Μαριάννας Τζιαντζή
Σήμερα στην Ελλάδα «
«Δεν βλέπετε πια άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα ή παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλ Φλαμπουράρης σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.
Η δήλωσή του θυμίζει ένα ανέκδοτο που μας διδάσκει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις.

Ένας αστρονόμος, ένας φυσικός κι ένας μαθηματικός, που πετούν με ένα ελικόπτερο πάνω από την Ιρλανδία, αντικρίζουν από ψηλά ένα λιβάδι όπου βόσκει ένα μαύρο πρόβατο. «Στην Ιρλανδία όλα τα πρόβατα είναι μαύρα», λέει ο αστρονόμος. «Στην Ιρλανδία υπάρχουν και μαύρα πρόβατα», λέει ο φυσικός. Και ο μαθηματικός θα πει: «Στην Ιρλανδία υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόβατο που η πλάτη του είναι μαύρη».
Μπροστά στην κατακραυγή που ξεσήκωσε το «δεν βλέπεις», ο κ. υπουργός, δύο μέρες αργότερα, προχώρησε σε δήλωση «αποκατάστασης της στρέβλωσης» επειδή κάποιοι αντιπολιτευόμενοι απομόνωσαν μια φράση του και «κανιβάλισαν το νόημα» των λόγων του. Έμμεσα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ψάχνουν στους κάδους, αλλά είναι «σαφώς λιγότεροι». Η «άθλια εικόνα» έχει βελτιωθεί ενώ αυτούς που ακόμα ψάχνουν η κυβέρνηση «θα προσπαθήσει να τους βρει» ώστε κανείς «να μη στερείται το φαγητό».
Μόνο που στη συνέντευξη ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «δεν βλέπεις», είπε δύο φορές, παρακάμπτοντας τη διαφορά ανάμεσα στο «δεν βλέπεις» κα το «δεν υπάρχει».
Εμπνεόμενοι από το μαύρο πρόβατο της Ιρλανδίας, θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει τουλάχιστον ένας υπουργός που, όταν βγαίνει στο δρόμο, δεν βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους για φαγητό. Προφανώς ο κ. Φλαμπουράρης και οι κοινοί θνητοί βαδίζουνε σε δρόμους χωριστούς.
 http://prin.gr/?p=13642

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου