Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

(Μήπως, δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για την πολιτική απομόνωση της ΛΑΕ; Μήπως, το δίπορτο ως τακτική των Λαφαζανιστών - έμμεσα και άμεσα - ξεδοντιάζει τις προοπτικές της ΛΑΕ; Μήπως... λέμε)! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ”εξαίρεση” από την πρόταση συνεργασίας της …ΛΑ.Ε και του …ΚΚΕ!

Φίλοι της στήλης, λίγο καθυστερημένα είναι αλήθεια, μου σχολίαζαν αρνητικότατα το κείμενο του Γιώργου Μαυρομάττη από το Πριν, της προηγούμενης βδομάδας (19/2).
Ο Γιώργος Μαυρομάττης στο κείμενο του μου έλεγαν, αναφερόταν στην Πρόταση Πολιτικής Συνεργασίας (ΠΠΣ) που πρόσφατα κατέθεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. (Η πρόταση δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην Iskra, βλέπε εδώ).
Ο Γιώργος Μαυρομάτης γράφει ότι από πλευράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ ”βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά επαφών με πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου η πρόταση να συζητηθεί αναλυτικά και να επιδιωχθεί και συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτών των δυνάμεων ως προς αυτήν.΄΄
Μέχρι εδώ πολύ καλά.
Από δω και πέρα, όμως, ξεκινούν τα παράξενα και τα περίεργα.

Ο σύντροφός μας Γιώργος Μαυρομάττης, όπως μου έδειξαν οι φίλοι της στήλης, προς έκπληξη μου και από όσο διαπίστωσα γενική έκπληξη των περισσότερων από τους γνωστούς μου που πληροφορήθηκαν τα γραφόμενα του, συνεχίζει επί λέξει ως εξής:
”Σε αυτές τις δυνάμεις (που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνεται για την πρόταση της) δεν περιλαμβάνονται η ΛΑ.Ε και το ΚΚΕ, καθώς δεν υπάρχει το έδαφος να τους απευθυνθεί η πρόταση, εξαιτίας των πολιτικών κατευθύνσεων και της πολιτικής πρακτικής που αυτές οι δυνάμεις έχουν επιλέξει.”!
Έτριβα τα μάτια μου με την διατύπωση.
Ανέτρεξα άρον – άρον παρακάτω, περιμένοντας να διαβάσω σε ποιες πολιτικέςκατευθύνσεις και πρακτικές αυτών των δυνάμεων αναφέρεται.
Ούτε λέξηΚαμιά νύξη.
Απλώς, λοιπόν, δεν υπάρχει έδαφος να απευθυνθεί η πρόταση σε ΛΑ.Ε και ΚΚΕ.
Συγχαρητήρια!
Οι φίλοι της στήλης μου είπαν πως ανέτρεξαν και σε άλλες τοποθετήσεις στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην ίδια την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να εξακριβώσουν, χωρίς καμιά προσωπική αιχμή προς τον σ. Μαυρομάτη για τον οποίον έλεγαν τα καλύτερα, αν ο εκ των προτέρων αποκλεισμός της ΛΑ.Ε και του ΚΚΕ από μια ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία αντιπροσωπεύει και την επίσημη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το συμπέρασμα που αποκόμισαν από αυτήν την μικρή έρευνα τους δεν είναι και τόσο ευχάριστο, μου είπαν, χωρίς, όμως, και να θέλουν να είναι απόλυτα κατηγορηματικοί και να κλείσουν τις πόρτες.
Στο ”ΟΡΙΟ”, μάλλον, κινείται η πρόταση, τόνιζαν με μια υπερβολικά καλοπροαίρετη διάθεση.
Στην κόψη του ξυραφιού συμπέραναν.
Απευθύνεται και δεν απευθύνεται στην ΛΑ.Ε και στο ΚΚΕ, έλεγαν με μια δόση ειρωνείας, χωρίς και να μπορούν να ονοματίσουν και σε ποιους απευθύνεται!
Σίγουρα, πάντως, η πρόταση δεν απευθύνει στον μαχόμενο κόσμο εκείνο το απαραίτητο ενωτικό αγωνιστικό μήνυμα αισιοδοξίας που απαιτούν οι περιστάσεις σε μια χώρα και ένα λαό που πνίγονται και ”πνέουν τα λοίσθια”.
Γιατί σήμερα, όσο ποτέ είναι αναγκαίος ένας διάλογος για ένα μεγάλο ενωτικόμέτωπο της Αριστεράς που δεν έχει προσκυνήσει.
Διάλογος εποικοδομητικός και ουσιαστικός, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Δεν είμαστε καν στο παρά πέντε. Είμαστε στο και πέντε και βάλε.
Τ.Ν
Η Iskra, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει αυτούσιο το κείμενο του Γ. Μαυρομάττη, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα prin.gr:

Για την πρόταση συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΗ*
Σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες του 3ου μνημονίου γίνονται αισθητές με οδυνηρό τρόπο σε διευρυμένα τμήματα του κόσμου της εργασίας και ένα 4ο μνημόνιο βρίσκεται στα σκαριά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθούν να δώσουν ώθηση αντίστασης και προοπτική ανατροπής, αναβαθμίζοντας την δράση τους. Έχοντας ήδη από την 3η Συνδιάσκεψή της εντοπίσει την ανάγκη αποκρυστάλλωσης των συμπερασμάτων που με οδυνηρό τρόπο η πραγματικότητα υποβάλλει σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζόμενων – και του αγωνιστικού τους δυναμικού – σε μια πολιτική πρόταση που να επιδιώκει να τα κάνει κτήμα ενός δυναμικού πέρα από αυτή, καταθέτει αυτά τα συμπεράσματα στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο με την μορφή Πρότασης Πολιτικής Συνεργασίας (ΠΠΣ).
Το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας της ΠΠΣ έχουν κοινοποιηθεί με διάφορους τρόπους από την τελευταία συνεδρίαση του ΠΣΟ (όπου και αποφασίστηκε) κι έπειτα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επαφών με πολιτικές δυνάμεις προκειμένου η πρόταση να συζητηθεί αναλυτικά και να επιδιωχθεί και συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτών των δυνάμεων ως προς αυτήν. Σε αυτές τις δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται η ΛΑΕ και το ΚΚΕ, καθώς δεν υπάρχει το έδαφος να τους απευθυνθεί η πρόταση εξαιτίας των πολιτικών κατευθύνσεων και της πολιτικής πρακτικής που αυτές οι δυνάμεις έχουν επιλέξει.
Όμως οι δυνάμεις προς τις οποίες απευθύνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αν και μικρές οργανωτικά), όσο και το ευρύτερο ανένταχτο δυναμικό που είναι διακύβευμα να προσεγγιστεί μέσα από σειρά εκδηλώσεων των ΤΕ το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος, που θα μπορούσε στο βαθμό που θα αποκτήσει τον αναγκαίο πολιτικό προσανατολισμό να επικαθορίσει εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του. Τα βήματα για την επίτευξη κοινής δράσης και πολιτικών συνεργασιών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά (σε επίπεδο πολιτικής πρωτοβουλίας ή και κεντρικά) δεν θα είναι ούτε εύκολα, ούτε θα κριθούν σε ορίζοντα βδομάδων. Είναι όμως απόλυτα αναγκαία η προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με ένα δυναμικό που έχει πλέον λιγότερες αυταπάτες (και ίσως περισσότερα αδιέξοδα), να οικοδομηθεί ένας ειλικρινής διάλογος με αυτές και να γίνει προσπάθεια αυτός ο διάλογος να οργανωθεί και να έχει συγκεκριμένες πρακτικές απολήξεις στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό και επιθυμητό από τα συμβαλλόμενα μέρη.
Γι’ αυτό το λόγο και η Πρόταση Πολιτικής Συνεργασίας επιχειρεί να γίνει πιο αναλυτική ως προς τους τρόπους ανάπτυξής της, σε σχέση με ένα προηγούμενο διάστημα, προσπαθώντας από τη μία να μην εκβιάσει καταστάσεις και προχωρήματα που δεν είναι ακόμα ώριμα, και από την άλλη να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα προχωρήματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν, με άλλα ενδιάμεσα βήματα στην βάση του επιπέδου πολιτικής συμφωνίας που υπάρχει κατά περίπτωση.
Η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το δυναμικό της (από το οποίο άλλωστε εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό το προχώρημα αυτής της πρωτοβουλίας) θα πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη ωριμότητα σε σχέση με το παρελθόν στο δούλεμα αυτής της πρωτοβουλίας. Θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναγνωρίσει την απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής της απεύθυνσης και των δεσμών πολιτικής εμπιστοσύνης με ένα δυναμικό που την προηγούμενη περίοδο αποτύχαμε να τους οικοδομήσουμε. Προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αυτή τη φορά θα πρέπει από την μια να μην αναζητούμε πολιτικές συνεργασίες για χάριν της συνεργασίας και μόνο, αλλά στη βάση του πλαισίου που περιγράφεται στο κείμενο της πρότασης και το οποίο αποτελεί βάση εκκίνησης και όχι σώμα θέσεων προς διαπραγμάτευση. Από την άλλη θα πρέπει να βρεθούν εκείνοι οι ενδιάμεσοι τρόποι συνύπαρξης στην πράξη με το δυναμικό εκείνο που αν και προσεγγίζει θετικά την συνεισφορά και την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν συμφωνεί ωστόσο συνολικά ακόμα με αυτή.
Σε μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή είναι, θα πρέπει πάνω από όλα να υπάρξει αναζωογόνηση των λειτουργιών βάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άλλωστε μέσα από την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το δυναμικό προς το οποίο απευθύνεται η πρόταση πολιτικής συνεργασίας περνάει και ο πιο σίγουρος δρόμος επικύρωσης των υπαρχουσών συμφωνιών και οικοδόμησης νέων. Για την ενδυνάμωση και οικοδόμηση τόσο των αγώνων του σήμερα όσο και της προοπτικής τους.
* Μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
http://www.iskra.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%83%CF%85%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου