Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Διαμαρτυρία νεαρών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Τ. Πετρόπουλο (video)

ΣΥΡΙΖΑ

Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Πέμπτης, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Θησείο, στην οποία μιλούσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Περίπου 25 νεαροί βρέθηκαν στο σημείο πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Πρόθεσή τους ήταν να μπουν στον χώρο, κάτι που τελικά δεν έκαναν πράξη, αφού δεν τους επετράπη η είσοδος. Παρ’ όλα αυτά κατάφεραν, μόνο μερικοί, και κάναν παρέμβαση κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας:
Για την παρέμβαση στην ομιλία του υφυπουργού εργασίας
Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος ή κάποια, τι λόγο έχει το Generation400 που είναι μια πρωτοβουλία που ασχολείται με τα προβλήματα των νέων εργαζομένων/ανέργων να παρεμβαίνει σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, που αφορά άμεσα ουσιαστικά μόνο τους συνταξιούχους.
Λίγα λόγια για την άποψη μας για το ασφαλιστικό ζήτημα και θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Είναι προφανές ότι σε μια χώρα με πραγματική ανεργία στο 30% του εργατικού δυναμικού και με το 52% των εργαζομένων να απασχολούνται σε “ευέλικτες” δουλειές με τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές ή με ανεπαρκείς με την μαύρη ή ημι-μαύρη εργασίας να οργιάζει, το ασφαλιστικό σύστημα, όσα όμορφα και ψεύτικα λόγια στις εκδηλώσεις του και να πει ο Σύριζα αλλά όσα νέα μέτρα να πάρει στη γνωστή κατεύθυνση, δεν πρόκειται να αντέξει. Ήδη έχει ανακοινωθεί μεγάλο έλλειμμα στο περίφημο νέο Υπερταμείο του νόμου Κατρούγκαλου (κάτι σαν το πρώην ΙΚΑ). Ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) από την αρχή του χρόνου έχει έλλειμμα 1δισ ευρώ, οπότε τα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθουν άμεσα με νέες περικοπές των ήδη διαλυμένων συντάξεων.
Αυτό φαίνεται ήδη, όπου η κυβέρνηση πάνω στον πανικό της για έσοδα, εξελίσσει διαρκώς την γνωστή λανθασμένη συνταγή της αύξησης της φοροαρπαγής με τις πρόσφατες αυξήσεις ως και 66% στις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες παρά τις δεσμεύσεις Αχτσιόγλου. Είναι η υπουργός συνεχίστρια της πετυχημένης πολιτικής Κατρούγκαλου, η οποία “διαπραγματεύεται” με τους Θεσμούς, την ποσόστωση στην απελευθέρωση των απολύσεων και τον υποκατώτατο μισθό των 400 ευρώ.
Όπως, όμως, αναφέραμε και παραπάνω, εμείς θεωρούμε ότι είναι συγκεκριμένες οι συνθήκες που τσακίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με συγκεκριμένους δημιουργούς και φταίχτες. Είναι όλοι αυτοί που εδώ και 7 χρόνια εφαρμόζουν διαρκώς και με τεράστια πίστη τα μνημόνια και πέρασαν εγκληματικά μέτρα και νομοσχέδια και κουρέλιασαν τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.
Έχουμε και λέμε λοιπόν γιατί είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιληφθούμε πτυχές του πραγματικού κόστους για ολόκληρη την κοινωνία που έχουν οι επιπτώσεις των μνημονιακών εφαρμογών και πως αλληλοεπηρεάζονται τα πάντα μεταξύ τους.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία από πρόσφατες μελέτες:
  • τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσια απώλεια 1,8 δισ ευρώ από τη συνεχιζόμενη αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με τις 6 στις 10 προσλήψεις να είναι ευέλικτες
  • καταγράφεται απώλεια ύψους 6,5 δισ. λόγω της υψηλής ανεργίας, όπου για μια ακόμα φορά εμείς οι νέοι βγήκαμε πρωταθλητές Ευρώπης για το 2016 με 44%
  • μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων λόγω δημογραφικού προβλήματος. 1,2 εργαζόμενοι συντηρούν ένα συνταξιούχο όταν πρέπει να είναι η αναλογία 4 προς 1. Δεν ξεχνάμε τους 450.000 χιλιάδες νέους της γενιάς μας που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης
  • η ραγδαία μείωση των μισθών και η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες που υπολογίζεται πως στερεί από τα ταμεία τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, όπως και η μαύρη ανασφάλιστη ή μερικώς ασφαλισμένη εργασία που ανέρχεται στο 40%
Και απαντάμε στο ερώτημα που βάλαμε στην αρχή.
Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να κοιτάμε τους αριθμούς που διαρκώς μας επιβεβαιώνουν. Δεν θα περιμένουμε την ολοκληρωτική βόμβα που έρχεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στα εργασιακά. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με 200, 300 και 500 ευρώ στην καλύτερη ή να είμαστε για μήνες ή χρόνια στην ανεργία. Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε οι πρώτη γενιά που δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη. Δεν θα αφήσουμε τους συνταξιούχους μόνους τους.
Θεωρούμε άμεσο ένοχο την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την τραγική κατάσταση που βιώνει η γενιά μας και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Είμαστε ολοκληρωτικά απέναντι σε όσους θέλουν την εφαρμογή και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Πολύ απλά GENERATION 400 σημαίνει:
Οργανωνόμαστε – Αντιστεκόμαστε – Αγωνιζόμαστε
Απαιτούμε:
• Διαρκή αγώνα για κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
• Καμία συζήτηση για το νέο εργασιακό έκτρωμα
• 751 κατώτατος μισθός / μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
•Να αποσυρθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό
Και καλύτερα να μην διανοηθείτε καν να φέρετε νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
http://www.iskra.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου