Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Απεβίωσε πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ


Ο έγκλειστος πρώην αρχηγός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, Φρανσίσκο Χαβιέ Λόπεθ Πένα, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Παρισιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας.


Ο 54χρονος άνδρας, γνωστός με το ψευδώνυμο Τιερί, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο «Pitie-Salpetriere». Βρισκόταν στη φυλακή από τον Μάιο του 2008 μετά τη σύλληψή του στο Μπορντό (νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας) και έπασχε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Στις 11 Μαρτίου είχε μεταφερθεί από τη φυλακή «Fleury-Merogis» νότια του Παρισιού στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γαλλικού νοσοκομείου.

Γεννημένος στις 30 του Μάη του 1958, εκτιμάται ότι εντάχθηκε στην ETA το 1980. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για εκβιασμό, ορίστηκε υπεύθυνος για την απόκρυψη του οπλισμού της οργάνωσης, ενώ παράλληλα εκπαίδευε νέα μέλη. Η στιγμή της σύλληψής του, το 2008, θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα στη δομή της οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι τον Δεκέμβριο του 2006 είχε δώσει εντολή για την πραγματοποίηση βομβιστικής επίθεσης σε υπόγειο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου της Μαδρίτης, όπου σκοτώθηκαν δύο μετανάστες από το Εκουαδόρ. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως είχε μερίδιο ευθύνης στην αποτυχημένη δολοφονική επίθεση κατά του τότε πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, το 2006.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/apeviose-proin-igetiko-stelexos-tis-eta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου