Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αλ. Παπαρήγα: Κανένα κόμμα δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση


Η κρίση δεν μπορούσε να αποφευχθεί καθώς η Κύπρος είναι στο Μνημόνιο από το 2011, δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε αποψινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στη Νίκαια, για τα 61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.


Όπως υποστήριξε, κανένα κόμμα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, δεν μπορεί να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού. «Το “όχι” της κυπριακής βουλής δεν είχε καθαρό περιεχόμενο, γιατί αυτό συνδέεται με ριζική αλλαγή πλεύσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις οδήγησαν στο «να σκορπιστούν σαν τραπουλόχαρτα οι αυταπάτες για τα περί ευημερίας μέσα στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό η κ. Παπαρήγα επέκρινε ταυτόχρονα τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη για προσαρμογή στις επιταγές της ΕΕ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «σπέρνει αυταπάτες» στον λαό περί διαπραγμάτευσης.

«Η Λαϊκή Συμμαχία πρέπει να έχει στόχο την αλλαγή τάξης στην εξουσία, το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην συμμαχία μέσω των μελών του και δεν θα ζητήσει από αυτήν να υιοθετήσει το πρόγραμμά του», είπε η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και η ανατροπή της εξουσίας του και η μονομερής διαγραφή του χρέους, είναι ριζοσπαστικές θέσεις που όμως δεν ταυτίζονται με το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

«Αν η Λαϊκή Συμμαχία δεν έχει προοπτική εξουσίας, θα είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας», είπε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να ξεφύγει από την επιχειρούμενη επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος με δύο πυλώνες, τον φιλελεύθερο/σοσιαλδημοκρατικό με πυρήνες την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τον σοσιαλδημοκρατικό/οπορτουνιστικό με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα εκτίμησε πως αν χρειαστεί, το σύστημα θα στηρίξει και τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο υποστήριξε πως η απογοήτευση από μια κυβέρνηση της «αριστεράς» θα σημάνει βαθιά ουσιαστική οπισθοδρόμηση και τότε η αστική τάξη θα αντεπιτεθεί με όλα της τα όπλα.

Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή αντιμετώπισης του ΚΚΕ από την αστική τάξη από την δεκαετία του '50 ως σήμερα, τονίζοντας ότι ένα τμήμα της προέκρινε την άγρια καταστολή, ενώ ένα άλλο την τακτική του «καρότου» πιστεύοντας ότι αυτό θα οδηγήσει το ΚΚΕ στο να υποστείλει την επαναστατική σημαία και να εγκαταλείψει τον προλεταριακό διεθνισμό.

Για το Νίκο Μπελογιάννη είπε ότι η στάση του αποτελούσε συνειδητή επιλογή και εκείνος «διάλεξε τον θάνατο γιατί αγαπούσε την ζωή που σημαίνει ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξήρε την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπενθύμισε ότι έγραψε μελέτη με κάφτρες σπίρτων όντας κρατούμενος στα κελιά της Ασφάλειας και τόνισε ότι «συνδύαζε το όπλο με την πένα».

«Τον Νίκο Μπελογιάννη τον εκτέλεσε η αστική τάξη της Ελλάδας με τα πολιτικά της όργανα, το παλάτι, τους συμμάχους της των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Πλαστήρα» ,είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι η «ελληνική αστική τάξη έχει βάψει τα χέρια της στο αίμα, είναι από τις πιο σκληρές αστικές τάξεις στην Ευρώπη».

«Βαδίζοντας προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, να θυμόμαστε την ηρωική πορεία του κόμματος, να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε μισό πόντο πίσω», επεσήμανε καλώντας τους κομμουνιστές να μην υποκύψουν στην ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ ώστε αυτό να βάλει «νερό στο κρασί του».

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου