Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία τους, ρεπορτάζ από τον αστικό τύπο όσον αφορά τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, υποβοηθώντας, ίσως, τους αναγνώστες της να δουν πως βλέπουν δυνάμεις πέραν της Αριστεράς τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συνέχεια, η Iskra παρουσιάζει ρεπορτάζ της Μαρίας Νταλιάνη από τα «Νέα» της Τρίτης (26/3) και ρεπορτάζ του Νίκου Τσίτσα από το «Έθνος» της Τρίτης (26/3)
ΣΥΡΙΖΑ: ΤΡΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ
Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗ («ΝΕΑ» 26/3)
Εσωκομματικούς τριγμούς προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι εξελίξεις μετά το «όχι» της Κύπρου στην τρόικα, με την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο προσκήνιο τη θέση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα, η ίδια πλευρά αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον θερμό εναγκαλισμό του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και επιμένουν για συμμαχίες με ιδεολογικό, αριστερό πρόσημο.
Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η μειοψηφία ζητάει να υπάρξει «νέα στρατηγική» του κόμματος, το οποίο στην προσπάθεια να κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό είχε αποδοκιμάσει τη θέση «όχι στο ευρώ» και είχε υιοθετήσει μεσοβέζικη στάση που συνοψιζόταν στο δόγμα «όχι στην τρόικα, ναι στο ευρώ». Μετά τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, όμως, η πλευρά της μειοψηφίας αξιολογεί ότι αυτό το δόγμα «κατέρρευσε στην πράξη» και όπως λένε, στην πραγματικότητα, η μόνη αξιόπιστη στρατηγικά θέση είναι το σκέτο «όχι στο ευρώ».
Από την άλλη, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου μετά το αρχικό μούδιασμα από τις εξελίξεις στην Κύπρο προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση χρεώνοντας την αποτυχία που ακολούθησε το «ιστορικό όχι των Κυπρίων», όχι στην εγγενή αδυναμία αυτής της στρατηγικής αλλά στους χειρισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και στη στάση του Αντώνη Σαμαρά να μη βοηθήσει έμπρακτα την Κύπρο. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να υπερασπίσουν τη «γραμμή Τσίπρα»: ο μεν Πρόεδρος της Κύπρου δεν διαπραγματεύτηκε, ο δε Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έδωσε 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο ώστε να πάρει ανάσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος που βλέπουν «κενό στρατηγικής», εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο που άρθρωσε το «ιστορικό όχι» στην τρόικα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τελικά αυτή την επιλογή. «Μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας, η Κύπρος προσπάθησε διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα και η εξέλιξη δεν τη δικαίωσε. Είπαν όχι, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί με ένα σχέδιο Β που θα τους επέτρεπε να δηλώσουν έτοιμοι να βγουν από το ευρώ. Βρέθηκαν στον αέρα», έλεγε χθες στέλεχος που πιστεύει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική του. Το θέμα έθεσε κομψά αλλά με σαφήνεια ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». «Ασφαλώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ χρειάζεται επανεξέταση», ήταν η φράση Λαφαζάνη, η οποία αμφισβητεί ευθέως το δόγμα «όχι στην τρόικα - ναι στο ευρώ», που είχε υιοθετήσει η πλευρά Τσίπρα μετά τις εκλογές.
Η εμφανής αμηχανία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να δώσει μια λογική συνέχεια μετά τους πανηγυρισμούς για το «ιστορικό όχι» φαίνεται από τα επιχειρήματα της Κουμουνδούρου μετά τη στροφή της κυπριακής πλευράς. «Η κυπριακή Βουλή άνοιξε παράθυρο ελπίδας που το έκλεισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη», «οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο», «ο κυπριακός λαός βίωσε την εγκατάλειψή του από την Ελλάδα και την τρικομματική κυβέρνηση», είναι ορισμένα από αυτά.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε κλιμάκιο του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υπό τον Γιάννη Δραγασάκη στην Κύπρο, προσπαθεί να εξαιρέσει το ΑΚΕΛ και τον πρώην πρόεδρο Δ. Χριστόφια από το κάδρο των ευθυνών, ενώ παρότι σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν επιβεβαιώθηκε από πουθενά, επιμένει στο επιχείρημα περί «συμμαχίας του Νότου» για να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο κατά της πολιτικής Μέρκελ.
ΔΙΧΑΖΕΙ Ο «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ
Ζήτημα συμμαχιών θέτει ξανά η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την «επισημοποίηση» του αρραβώνα με τον Πάνο Καμμένο. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι τους προβληματισμούς της μειοψηφίας για το τανγκό του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να συμμερίζονται και στελέχη της πλειοψηφίας, τα οποία δείχνουν να αισθάνονται μάλλον άβολα για τη συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων. Από τους ένθερμους υποστηρικτές της σύγκλισης με τους ΑΝΕΛ και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να παραμένουν στελέχη με μεγάλη επιρροή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε («Real News») υπέρμαχος της «κοινοβουλευτικής στήριξης μιας αριστερής κυβέρνησης, εξαιρουμένων της Δεξιάς και Ακρας Δεξιάς, η οποία θα αφορά πολιτικές δυνάμεις και κόμματα με σαφή αντιμνημονιακή πολιτική».
Στον αντίποδα, η πλευρά Λαφαζάνη βάζει τους δικούς της όρους για μια στενότερη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «δεν θα έλεγε όχι σε ενδεχόμενες συνεργασίες με δυνάμεις πέραν του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά θα πρέπει αυτές να μετατοπιστούν προς τα αριστερά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα κεντροαριστερά».
Στον αντίποδα, η πλευρά Λαφαζάνη βάζει τους δικούς της όρους για μια στενότερη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «δεν θα έλεγε όχι σε ενδεχόμενες συνεργασίες με δυνάμεις πέραν του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά θα πρέπει αυτές να μετατοπιστούν προς τα αριστερά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα κεντροαριστερά».
ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ «ΟΧΙ»
Του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΤΣΑ («ΕΘΝΟΣ» 26/3)
Η «επένδυση» της Κουμουνδούρου στην άρνηση της κυπριακής Βουλής να αποδεχτεί την αρχική πρόταση της ΕΕ αποδείχτηκε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε μια αλληλουχία διαψεύσεων, καθώς δεν καταγράφηκε ευρωπαϊκή στροφή στην πολιτική της λιτότητας όπως εκτιμούσε. Αντιθέτως, ανακοινώθηκαν ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις με βαθύ «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο οι οποίες εγκρίθηκαν από το Eurogroup με τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο όπου οδηγήθηκε μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο για τη δημιουργία κοινού μετώπου με σκοπό την υποστήριξη της Κύπρου, κατηγορεί πλέον την ελληνική κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την τιμωρία της Μεγαλονήσου «προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής» και υπερασπίζεται την πολιτική Χριστόφια που δεν συμφώνησε με «κούρεμα» καταθέσεων.
Την ίδια στιγμή, το «Αριστερό Ρεύμα», που έχει υποστηρίξει ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, με δηλώσεις στελεχών του στέλνει μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα ότι χρειάζεται επανεξέταση της θέσης του κόμματος για την Ευρωζώνη, εντείνοντας την αντιπαράθεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με σκληρή ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι χειρίστηκε με τέτοιον τρόπο την υπόθεση που «έκλεισε» όποιο παράθυρο ελπίδας είχε δημιουργηθεί από το αρχικό «όχι» της κυπριακής Βουλής και εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζει ότι «ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να δώσει στην Κύπρο 2 δισ. ευρώ από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Eurogroup. «Είναι συνένοχοι στο έγκλημα κατά του Κυπριακού Λαού», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς εταίρους.
Για δηλώσεις επικίνδυνες και γραμμένες από άσχετους με τα οικονομικά έκαναν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον κ. Τσίπρα αλλά και τον κ. Καμμένο, τους οποίους χαρακτηρίζουν «κωμικοτραγικό πολιτικό δίδυμο», για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα 2 δισ. ευρώ που αρνήθηκε να καταβάλει η Ελλάδα, μέσω του κ. Προβόπουλου, στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές δομές αφού δεν επιτρέπεται να δοθούν κονδύλια από τονΜηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδας σε άλλη χώρα.
Επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αύξησε τη συμμετοχή της από το 50% στο 75, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τον ενδιαφέρει η Κύπρος αλλά μόνο στενά κομματικά οφέλη.
ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ
Εσωκομματικό ρήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική
Εσωκομματικό ρήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική
Μήνυμα αμφισβήτησης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος, Π. Λαφαζάνης, για αλλαγή της θέσης του κόμματος σχετικά με την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, σημειώνει ότι η Ευρωζώνη και η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται.
«Μια διαφορετική Ευρώπη μπορεί να προκύψει όχι ως ιερά συμμαχία των πιο επιθετικών κύκλων του καπιταλισμού, αλλά ως νέα προσπάθεια λαών, που θα βαδίζουν σε προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους», επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης.
Αμφισβητώντας τα «ανοίγματα» του Αλέξη Τσίπρα τόσο προς το Κέντρο ή προς τη λαϊκή Δεξιά, ο κ. Λαφαζάνης προτείνει να μη μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, να μη χρησιμοποιήσει παλιά υλικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», στο οποίο ανήκει και ο κ. Λαφαζάνης, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι το ευρώ δεν αποτελεί «φετίχ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας σύγχυση για την ευρωπαϊκή στρατηγική του κόμματος. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑσχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος αλλά και τις συμμαχίες που αναπτύσσονται κυρίως με τον Π. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11460:typos-diafores-eurozoni-anel&catid=83:aristera&Itemid=200
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου