Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΒΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ή ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ EXIT ΚΑΙ "ΔΥΟ ΕΥΡΩ" ;


Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ*
ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΥΡΙΟ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ "ΔΙΑΣΩΣΗ" !
Από την στιγμή που άνοιξαν (;) και πάλι οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι να γίνει δυνατή η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξηςθα περάσει περίπου ένας μήνας.

Και αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι το κυπριακό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο που ήδη έχει ετοιμασθεί –σχεδόν παράλληλα με το κρίσιμο διήμερο αποφάσεων στην Βρυξέλλες– από την τρόικα.
Στο χρονικό αυτό διάστημα η κυπριακή οικονομία, οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να ζήσουν με τις "σταγόνες" ρευστότητας που με πρωτοφανή, είναι αλήθεια, ψυχραιμία απορροφούν από τα ΑΤΜ οι Κύπριοι.
Μισθοί, υπόλοιπα καταθέσεων και οικονομικές συναλλαγές έχουν απομακρυνθεί από την έννοια της "εξόφλησης" και έχουν περάσει άγνωστο για πόσο ακόμα στην έννοια του "έναντι".
Την ίδια στιγμή –και αυτό είναι το χειρότερο– το ευρώ που διοχετεύεται στην Κύπρο μόνο μέσα από τις αποστολές της EKT έχει χάσει τις βασικές του ιδιότητες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηνολοκληρωμένη υλοποίηση συναλλαγών, είτε αυτές αφορούν το εσωτερικό (οικονομική δραστηριότητα, εργασιακές αμοιβές, εξόφληση προηγούμενων οικονομικών υποχρεώσεων, συμβόλαια, κ.λ.π.), είτε αφορούν το εξωτερικό (εξαγωγές, εισαγωγές, πληρωμές οφειλών, κ.λ.π.).
Ένα ευρώ με λίγα λόγια αλλιώτικο από όλα τα άλλα που κυκλοφορούν στην Ευρωζώνη.
Και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να υποκαταστήσει τις "λειτουργίες" αυτές που έχασε το "κυπριακό ευρώ" με τίποτα άλλο, ούτε ακόμα και με τίτλους κρατικής υποχρέωσης, όπως π.χ τα περιβόητα "ΙΟU".
Το κεντρικό ζήτημα στην νόμιμη κατά τα άλλα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, μερική αναστολή των ιδιοτήτων του "κυπριακού ευρώ", είναι ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πόσο θα μείνει ο ασθενής στην κατάσταση αυτή της διατήρησης στην ζωή με τον "ορό της ΕΚΤ". Και τον νοσοκόμο να καθορίζει το πόσες σταγόνες από τον ορό αυτό θα στάζουν –και για πόσο χρόνο– στο κυκλοφορικό σύστημα της Κύπρου.
Ο ασθενής παραμένει δηλαδή στην εντατική όχι γιατί δεν μπορεί να σηκωθεί, αλλά γιατί τον περιορίζει η ποσότητα του ορού που του διοχετεύεται Το τελευταίο αυτό σημείο έχει κάνει πολλούς αναλυτές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη να αναρωτιούνται τι ακριβώς "δοκιμάζει" αυτή την στιγμή η Ευρωζώνη στην Κύπρο.
Τι θα συμβεί δηλαδή αν η συμφωνία για το MOU δεν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή τι θα συμβεί αν το κυπριακό κοινοβούλιο αρνηθεί να δεχθεί ένα μνημόνιο που όπως προδιαγράφεται επιβάλει μία προσαρμογή του ΑΕΠ 20% - 25% μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι που στην Ελλάδα "μοιράσθηκε" σε τρία περίπου χρόνια.
Ορισμένοι αναλυτές απέναντι στα ερωτήματα αυτά καταλήγουν στο ότι η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσω της Κύπρου σε ένα σύστημα αναδιάρθρωσης των τραπεζών "US – style" με το κόστος να περνά στους κάθε είδους "πιστωτές" των τραπεζών μαζί και στους καταθέτες.
Υπάρχουν όμως άλλοι –και δεν είναι λίγοι αυτοί– που εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Dijsselbloem (που είχε πει ότι οι καταθέτες να πληρώσουν μαζί με μετόχους και ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση των τραπεζών) και υποστηρίζουν ότι στην Κύπρο η Ευρωζώνη δοκιμάζει μία διπλή εκδοχή: είτε την "ομαλή" και "ελεγχόμενη" διαδρομή εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, είτε την περισσότερο πολύπλοκη, αλλά επανεμφανιζόμενη προοπτική των δύο ευρώ, στην ενιαία (;) Ευρωζώνη (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου").
Ένας μήνας δεν είναι πολύ για να μάθουμε τελικά το ποιος είχε δίκιο...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
*Πηγή: Capital.gr

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ*
Αγαπητέ φίλε,
Λόγω αδυναμίας να επικοινωνήσω μαζί σου τηλεφωνικά (μια φαρυγγίτιδα με ταλαιπωρεί άσχημα εδώ και τρείς ημέρες), σου στέλνω αυτό το σημείωμα για να επιστήσω την προσοχή σου στην πολύπιθανή, πλέον, ανατροπή μιας προσδοκίας που είχε καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό.
Πρόκειται για την προσδοκία νέου «κουρέματος» του διακρατικού χρέους της Ελλάδας μετά τις γερμανικές εκλογές. Πιστεύω ότι, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλλει μια απώλεια της τάξης των 30 δις. ευρώ – αυτή ήταν η πρόβλεψη – στους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Η εκτίμηση μου είναι – και εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος – πως, αν, παρ΄όλα αυτά, διατηρηθεί η πρόθεση για «κούρεμα» διακρατικού χρέους, αυτή θα συνοδεύεται με ανάλογης κλίμακας επιβάρυνση σε εθνικό επίπεδο…
Δεν μπορώ να προβλέψω αν αυτό θα αφορά κάλυψη νέων αναγκών κεφαλαιοποίησης στο τραπεζικό σύστημα ή άλλο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το οποιουδήποτε είδους «κούρεμα» θα έχει και εθνικό σκέλος συμμετοχής…»
Το σημείωμα τελείωνε με μια μονογραφή, αντί υπογραφής, του γνωστού φίλου της στήλης, παλιού τραπεζίτη κ. Χ., και ακολουθούσαν ως υστερόγραφο δύο ευχές. Η μια ήταν να μην είμαι ανάμεσα σε αυτούς που είχαν στείλει τις οικονομίες τους για φύλαξη στην Κύπρο. Και η άλλη η επιθυμία του να τα πούμε σύντομα δια ζώσης.
Η πρώτη ευχή δεν είχε, έτσι κι αλλιώς, αντικείμενο, γιατί απλά δεν υπήρχε κάτι για φύλαξη, είτε στην Κύπρο είτε εδώ…
Η εκτίμηση του κ. Χ. προφανώς στηρίζεται στο γεγονός ότι, αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να στηρίξει ένα «μικρό» πακέτο, όπως αυτό της Κύπρου, με 3-4 δις. ευρώ περισσότερα και επιλέγει να οδηγήσει στην καταστροφή έναν ολόκληρο πληθυσμό, παραβιάζοντας βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, γιατί να δεχθεί να διαγράψει μερικές δεκάδες δις. ευρώ από τα διακρατικά δάνεια προς την Ελλάδα…
Το ερώτημα έχει μάλλον προφανή και δυσάρεστη απάντηση. Αυτό, όμως, υποχρεώνει τη σκέψη αυτή να κάνει άλλο ένα βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι ότι, αν δεν μπορεί να «διορθωθεί» η έτσι και αλλιώς προβλεπόμενη απόκλιση του προγράμματος με νέο «κούρεμα», το βάρος θα πέσει αναπόφευκτα σε μεγαλύτερης διάρκειας και εύρους δημοσιονομική προσαρμογή.
Προφανώς, το σημείωμα του κ. Χ. κάπου εδώ ήθελε να μας οδηγήσει. Αλλά σ΄ αυτό το σημείο αρχίζουν να μπαίνουν ακόμα πιο δύσκολα ερωτήματα, πολιτικά αυτήν τη φορά…
*Πηγή: Εφημερίδα "Κεφάλαιο" 30/3/2013

Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ "ΔΙΑΣΩΣΗ"
ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΤΩΤΙΚΟ ΣΠΙΡΑΛ Η ΚΥΠΡΟΣ!
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ!
Η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί έναν ακόμα «γύρο» αναδιάρθρωσης, εκτιμά ο γκουρού των «κουρεμάτων», Λη Μπούκχαϊτ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι έχει τελειώσει». Κατά τον ίδιο, οι παράμετροι σε ότι αφορά το πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, έχουν αλλάξει.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Μπούκχαϊτ δήλωσε πως «η κατάσταση είναι σε πτωτικό σπιράλ... θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα, διότι η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση, η συλλογή φόρων λιγότερη, οι καταθέσεις θα φύγουν, όταν μπορέσουν να φύγουν».
Ως προς το ποια θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρειαστεί βοήθεια με το χρέος της, ο κ.Μπούκχαϊτ θεωρεί πως, αν και πολλοί «κοιτάνε» τη Σλοβενία, ωστόσο υπάρχουν πραγματικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία, αφού η ΕΕ «έχει σίγουρα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11519:kourema-or-exit&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου