Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΣΦΑΓΗ! ΜΕΙΩΣΗ 10% ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ 1/4/13


ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΝΟΜ/ΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οιμισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.

Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη(στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος τηςΕθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεωνυποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Η μείωση αυτή κατά 10%, τουλάχιστον, των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακολουθεί τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, η οποία έγινε με υπουργική απόφαση (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών) και τη ζούγκλα που κυριαρχεί στις εργασιακές σχέσεις, εντός της οποίας ακόμα και τα 580 ευρώ μικτάπου είναι ο κατώτατος μισθός, τα καθιστά «ευεργεσία»!!!
Να σημειώσουμε ότι η λεηλασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄αυτήν τουδημοσίου, παρ΄ότι ψευδώς λέγεται ότι τα μνημονιακά μέτρα λαμβάνονται αποκλειστικά γιαδημοσιονομικούς λόγους.
Παράλληλα, έτοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, θα έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.Στο σχέδιο, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Το βέβαιον είναι ότι με το νέο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας θα καθορίζει τελικά κατά βούληση τον κατώτατο μισθό, με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 10%
Η κυβέρνηση σφαγιάζει εκ νέου τον κατώτερο μισθό καταργώντας το επίδομα γάμου, και προωθεί σταδιακά τη μείωση του στα 150 ευρώ.
Η κυβέρνηση σφαγιάζει ακόμα περισσότερο τον ήδη μειωμένο από 28-2-2012 κατώτερο μισθό με την κατάργηση από την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Απριλίου, του επιδόματος γάμου, ύψους 10%, για τους 500.000 εργαζόμενους που αμείβονται με αυτόν.
Ταυτόχρονα από αυτή την ημερομηνία, ουσιαστικά καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία καθοριζόταν ο κατώτερος μισθός, ο οποίος πλέον θα καθορίζεται με αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.
Από την 1η Απρίλη, και δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, εκτός από την κατάργηση του επιδόματος γάμου, ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας θα μπορεί να μειώνει τον κατώτερο μισθό, οποτεδήποτε, μονομερώς και ανεξέλεγκτα με στόχο να τον φτάσει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), δηλ στα 150 μηνιαία.
Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει να εξαγγείλει προγράμματα απασχόλησης με μισθούς 470 και 430 ευρώ το μήνα δηλαδή 20-30% μειωμένο από τον ήδη μειωμένο (κατά 22% και 32% για τους νέους) κατώτερο μισθό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίουςεπαγγελματίες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση που οργανώνουν συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα αύριο 31/3 στις 6μμ στην πλατεία Συντάγματος για αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό αλλά για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11515:perikopi-misthon&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου