Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει αλλάξει η στάση μας απέναντι στο Ευρώ



Στον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για στροφή του κόμματος γύρω από το θέμα της παραμονής της χώρας στο Ευρώ, σημειώνοντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν εισήλθαν καν στην ουσία των θεμάτων, καθώς κυρίως συζητήθηκε - και απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία - το αίτημα Λαφαζάνη να ξανατεθούν οι θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο. Σημειωτέον, στην ιδρυτική διακήρυξη κατά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί διαφοροποιήσεις του Αριστερού Ρεύματος με αιχμή το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Alpha, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:

«Εμείς είμαστε απόλυτα, νομίζω, ξεκάθαροι σε σχέση με τη στρατηγική μας αντίληψη απέναντι στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Κι αυτό δεν το διατυπώνουμε για πρώτη φορά. Το παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό και τον Μάη και τον Ιούνιο. Είμαστε μία δύναμη η οποία επιδιώκει την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθούν συνολικές λύσεις για τα ζητήματα των δημόσιων χρεών, για τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος. Αγωνιζόμαστε για την σε εντελώς διαφορετική βάση συγκρότηση της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, εκείνο το ερώτημα που θέτουμε εμείς στην κυβέρνηση είναι αν στη δικιά της τελικά αντίληψη ισχύει το πάση θυσία για το ευρώ κι αν είναι διατεθειμένη να τα ξεπουλήσει όλα, να διαλύσει πλήρως την κοινωνία, να εκτινάξει τους δείκτες της ανεργίας και της ύφεσης στα ύψη χάριν του νομίσματος.

Εμάς αντίπαλός μας δεν είναι το ευρώ. Αντίπαλός μας είναι οι κυρίαρχες στρατηγικές της ακραίας λιτότητας, οι αντικοινωνικές στρατηγικές της ακραίας λιτότητας που εκφράζονται μέσα από την πολιτική της κυρίας Μέρκελ».


Χθες, είχε προηγηθεί συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της οποίας ερωτήθηκε: «ευρώ, πάση θυσία;», για να απαντήσει: «Σας απαντώ ευθέως. Πάση θυσία σημαίνει η ανεργία να πάει από το 30% στο 40%; Να κλείσουν και άλλα νοσοκομεία, κι άλλες επιχειρήσεις; Να μεταναστεύσουν κι άλλοι νέοι άνθρωποι; Όχι λοιπόν. Σας απαντώ: Πάση θυσία με τίποτα και για τίποτα. Προφανώς ούτε για το Ευρώ».
Ο ίδιος είχε συμπληρώσει: «Το ερώτημα αυτό, είναι το ερώτημα που μπορεί να θέτει ο κ. Κεδίκογλου, η κ. Μέρκελ, για να μπορέσει με έναν εκβιαστικό τρόπο να περάσει την πολιτική της. Για' μας το δίλημμα είναι αν θέλουμε μία Ευρώπη η οποία θα βασίζεται σε μία πολιτική, η οποία θα διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, θα ανατρέπει το κοινωνικό στάτους όλων των προηγούμενων δεκαετιών, αν θέλουμε μια Ευρώπη της ύφεσης και της ακραίας λιτότητας ή όχι. Και η επιλογή μας είναι το δεύτερο. Θέλουμε μία Ευρώπη η οποία να έχει στον πυρήνα της την αλληλεγγύη των λαών, τη διεύρυνση της δημοκρατίας και μία ανάπτυξη που θα προστατεύει την εργασία και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αλλά πάση θυσία, όχι μόνο για το ευρώ, για ο,τιδήποτε. Τι θα πει πάση θυσία; Και μόνο που ακούγεται αυτό το ερώτημα είναι ανατριχιαστικό».
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αποσπασματική προσέγγιση από ΜΜΕ της συγκεκριμένης δήλωσης του Πάνου Σκουρλέτη.
Σχετικά Άρθρα: 

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%88%CE%B5%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου