Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Στα επίπεδα της δεκαετίας του ΄70 η αγοραστική δύναμη των μισθωτών


Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, επιστρέφει στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ.


Όσοι έγγαμοι αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις η μετενέρεια των οποίων έχει λήξει θα δουν από Δευτέρα τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 10%.

Κι αυτό, γιατί από την 1η Απριλίου γίνεται προαιρετική η καταβολή επιδόματος γάμου από τους εργοδότες, κάτι που αυτόματα θα επιφέρει μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων.

Σύμφωνα με παράδειγμα που φέρνει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, έγγαμος υπάλληλος άνω των 25 ετών με πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας εισπράττει 820,51 ευρώ τον μήνα (586,08 βασικό, 175,82 ευρώ, επίδομα τριετιών 58,61 ευρώ επίδομα γάμου). Από τη Δευτέρα θα χάσει το επίδομα γάμου και ο μισθός θα περιοριστεί στα 761,9 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, επιστρέφει στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το 2010 μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.


http://www.zougla.gr/greece/article/sta-epipeda-tis-dekaetias-tou-70-i-agorastiki-dinami-ton-mis8oton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου