Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο άξιος μισθός του αξιολογητή

Του Ζαφείρη Ανδρέα

 Το κόστος της Βαλκάνιας εκδοχής του Θωμά ντε Τορκουεμάδα

…ή αλλίως πόσο θα –μας- κοστίσουν τα μισθά(που δεν υπάρχουν) της «αξιολόγησης»

Την εποχή που ο συγκάτοικος του (ας δούμε το ναζισμό με μια άλλη ματιά) Ι.Κωτούλα, κ. Ελ. Βενιζέλος λύνει το πρόβλημα της ανεργίας με 430 ευρώ μισθό, την περίοδο που το υπουργείο Παιδείας τάζει «υποτροφίες» 300 ευρώ , μέσω των δουλεμπορικών προγραμμάτων «μαθητείας», σε μια Ελλάδα της ανέχειας και της ανεργίας, όταν ακόμη και το Βατικανό…εκλέγει ένα Πάπα , «φτωχούλη του Θεού» (..και ολίγον του Βιντέλα), το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται για ένα ακόμη μικρό και λιτό party ημετέρων αλλά και αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων ( έτσι λέγονται στη διάλεκτο της συγκυβέρνησης οι γκάουλαϊτερ) .

 «…εάν πεσών προσ­κυνήσης μοι…»

Ας δούμε με προσοχή το τι προβλέπει , για τις οικονομικές απολαβές των  «αρχι-αξιολογητών», το σχέδιο νόμου για την  «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), της Ανεξάρτητης  Αρχής που θα παρακολουθεί, μελετά και αξιολογεί την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης, που σε απλά ελληνικά θα εποπτεύει την άξια αξιολόγηση.

Ο  Πρόεδρος αυτής της Αρχής, θα αμείβετε με 62.400 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, με 5.200 ευρώ τον μήνα Ο διευθυντής με 37.900 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή με 3.158 ευρώ τον μήνα. Για τους 25 επιστημονικούς συνεργάτες προβλέπονται κονδύλια αμοιβής 830.000 ευρώ, δηλαδή, περίπου 2.766 ευρώ τον μήνα για κάθε έναν από αυτούς.  Και  κονδύλιο μόνο 223.000 €  για τις  10 θέσεις διοικητικού προσωπικού. Επίσης και ένα ευτελές ποσό  21.600 € για  αποζημιώσεις των μελών του συμβουλίου για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Στη χώρα του Ξένιου Δένδια προβλέπεται  επιπλέον δαπάνη για  έξοδα φιλοξενίας, πρόσκληση καθηγητών Α.Ε.Ι. και επιστημόνων ημεδαπής και αλλοδαπής. Επίσης  10.000 € σαν επίδομα  θέσης ευθύνης στον προϊστάμενο διεύθυνσης και  11.400 των προϊσταμένων των δύο τμημάτων που τη συγκροτούν , σύνολο 21.400 €.

Στην παράγραφο στ,  ορίζεται ότι θα  δίνεται μια ειδική, επιμορφωτική άδεια στο επιστημονικό προσωπικό της Αρχής. Τώρα, γιατί  ένα προσωπικό το οποίο είναι ειδικό και έχει  διοριστεί γι’ αυτό ακριβώς,  θα πρέπει να παίρνει και επιπλέον εξάμηνη άδεια επιμόρφωσης , τη στιγμή μάλιστα που έχουν κοπεί οι αντίστοιχες άδειες για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, είναι πραγματικά κάτι που μόνο κακεντρεχείς  θα παρατηρούσαν.

Το θετικό είναι (για να μην τα ισοπεδώνουμε και όλα) ότι το Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. θα είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Όσο  ανεξάρτητη  μπορεί να είναι μια αρχή που ορίζεται ο πρόεδρος από τον Υπουργό και που από κει και πέρα αυτός διορίζει το υπόλοιπο συμβούλιο.

« Κατόπιν αιτήσεως του και της Ισαβέλλας, ο πάπας Σίξτος Δ’ εξέδωσε μία βούλα (1η Νοεμβρίου 1478) μέσω της οποίας τους επέτρεπε να ονομάσουν έξι ιερείς, έχοντες δίπλωμα θεολογίας και κανονικού δικαίου, δια να αποτελέσουν ένα ιεροεξεταστικό σώμα προς Εξέταση και τιμωρία των αιρέσεων.»

Όμως το μικρό, λιτό party , δεν σταματάει εδώ. Έχει και συνέχεια.  «Παράγραφος 7. Ανά διεύθυνση εκπαίδευσης συγκροτούνται πενταμελείς επιτροπές αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των σχολικών μονάδων και των υπολοίπων αποκεντρωμένων υπηρεσιών που ασκούν αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μέλη αυτών των επιτροπών εγγράφονται σε ειδικό μητρώο, το οποίο ονομάζεται Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου».

Πάλι σε απλά ελληνικά:  58 – 60 επιτροπές  στην πρωτοβάθμια και άλλες τόσες στην δευτεροβάθμια, σχεδόν 120 Επιτροπές επί πέντε μέλη ,600 μέλη, που βεβαίως δικαιούνται και μια αποζημίωση.   Και εάν δεν καταλάβατε πως θα επιλέγονται τα μέλη των επιτροπών αυτών :στην περίπτωση 7β΄, περιγράφονται προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό το μητρώο, όπου δίνεται η δυνατότητα  «… ευρείας συμμετοχής ατόμων αυξημένων προσόντων, αναγνωρισμένου κύρους, ερευνητών εν ενεργεία, συνταξιούχων, αλλοδαπών.»

Ξέραμε τόσα χρόνια στη βαλκανική ενδοχώρα τι σημαίνει το «..αυξημένων προσόντων και αναγνωρισμένου κύρους…» . Το πραγματικά απίστευτο εδώ είναι ότι η κυβέρνηση του μεταναστοφάγου Άδωνη και Φαίλου Κουβέλη , θα προσλάβει(πως;) αλλοδαπούς (από ποιες χώρες;) αξιολογητές , για να   «αξιολογήσουν»  τον έλληνα εκπαιδευτικό.

Άραγε στην Ουγκάντα, τη δεκαετία του ΄30 (γιατί μεταπολεμικά αποκλείεται) , υπήρχαν αγγλοσάξωνες επιθεωρητές;

«Εμείς θα τους δώσουμε να καταλάβουνε πως είναι αδύνατα και φοβισμένα ανθρωπάκια…Θα μας θαυμάζουνε και θα είναι περήφανοι για μας, που είμαστε τόσο δυνατοί και έξυπνοι,  γιατί μπορέσαμε και δαμάσαμε ένα κοπάδι τόσο μεγάλο με εκατομμύρια κεφάλια που θα σκύβουν μπροστά μας. Θα τρέμουνε τον θυμό μας.»

( ο Ιεροεξεταστής στον Χριστό , από τους αδερφούς Καραμαζώφ, του Φ.Ντοστογιέφσκι)

Ο Ζαφείρης Ανδρέας είναι μέλςο της Γραμματείας των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινησεων

http://paganeli.wordpress.com/2013/03/28/%CE%BF-%CE%AC%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE/#comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου