Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Πώς έφτασε το FBI στους πολιτικούς της Αθήνας για τη Novartis

Πώς έφτασε το FBI στους πολιτικούς της Αθήνας για τη Novartis

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών στο σκάνδαλο Novartis. Η δικογραφία, η οποία αναμένεται σήμερα να διαβιβαστεί στη Βουλή, σήκωσε πολιτική θύελλα, λόγω κυρίως των ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Όπως έγραψε από χθες το zougla.gr, οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, «σκόνταψαν» πάνω στα ονόματα των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδ. Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο, η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ τις δικές τους απαντήσεις έδωσαν όλοι οι πολιτικοί τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Πώς ξεκίνησε, όμως, η συγκεκριμένη έρευνα; Η εμπλοκή των αμερικανικών Αρχών προέκυψε έπειτα
 από προσφυγή-καταγγελία του δικηγορικού γραφείου του Παύλου Σαράκη κατά της Novartis International για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου FCPA στην Ελλάδα. 

Ήταν Δεκέμβριος του 2016, όταν τρεις μάρτυρες-υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της εταιρείας, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, έφθασαν στην Ουάσινγκτον και προέβησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πάρτι που είχαν στήσει κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Novartis. Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκαν οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρείας στην Ελλάδα, οι οποίες επηρέαζαν την τιμή των σκευασμάτων και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, αφού η χώρα μας αποτελεί σημείο αναφοράς. Τον Αύγουστο του 2016, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τους μάρτυρες είχε καταθέσει σχετική αναφορά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

Τα στελέχη της εταιρείας φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές Αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η παράλληλη έρευνα του FBI δείχνοντας ότι οι Αμερικανοί, μετά το Dieselgate της Volkswagen, έστρεφαν πλέον τις κεραίες τους και προς φαρμακευτικούς κολοσσούς που πρωταγωνιστούν στην αγορά φαρμάκου. Άρχισαν να ανοίγουν λογαριασμούς εμπλεκομένων, να αναλύουν στοιχεία και να καλούν μάρτυρες, ζητώντας τη συνδρομή της χώρας μας. 

Στο μικροσκόπιο, μάλιστα, των αμερικανικών υπηρεσιών έχουν μπει και δύο βίντεο. Το ένα έχει να κάνει με μία εκδήλωση που είχε γίνει στο αμφιθέατρο της Novartis στις 27 Απριλίου 2012, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στο δεύτερο βίντεο ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής εξηγούσε στα στελέχη της την κερδοφόρα θέση της εταιρείας και τους ζητούσε να μη γνωστοποιούν προς τα έξω την επιτυχία. 

Toν Ιανουάριο του 2017 εισαγγελείς διαφθοράς εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας και κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαπιστώνοντας πως η Novartis είχε στήσει έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Σε αυτόν συμμετείχαν γιατροί, διοικήσεις νοσοκομείων, εκδότες και δημοσιογράφοι. Οι στόχοι του μηχανισμού ήταν δύο: οι συνταγογραφήσεις των φαρμάκων της Novartis, καθώς και οι αυξήσεις τιμών ορισμένων σκευασμάτων, που πρωτοκυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και αποτελούσαν κριτήριο για τη διαμόρφωση τιμών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εμπλοκή των πολιτικών

Πώς προέκυψε, όμως, η εμπλοκή των πολιτικών; Όλα ξεκίνησαν μετά την εμφάνιση τριών νέων μαρτύρων, οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς στις Αρχές και κατήγγειλαν ότι πέντε πρώην υπουργοί ήταν αποδέκτες βαλιτσών με μαύρο χρήμα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για δύο στελέχη της Novartis και έναν υψηλά ιστάμενο κρατικό αξιωματούχο στον χώρο της υγείας. Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως οι εν λόγω μάρτυρες ελέγχονταν και οι ίδιοι για την υπόθεση Novartis και ως εκ τούτου ίσως θέλησαν να ανοίξουν τώρα το στόμα τους προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους. 

Η μετάβαση των εισαγγελέων Διαφθοράς στις ΗΠΑ 

Τον Νοέμβριο του 2017 και ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη, κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την
 προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μεταβαίνει στις ΗΠΑ προς αναζήτηση στοιχείων για το σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.

Το κλιμάκιο των εισαγγελικών λειτουργών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, αναζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στο «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες.

Το πόρισμα Τουλουπάκη 
Με την έρευνα από τις ελληνικές Αρχές να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της κυρίας Τουλουπάκη. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Προβληματισμός στις αμερικανικές Αρχές 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στις αμερικανικές Αρχές υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα. Όπως λένε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακόμη και έρευνες που αφορούν στον πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένουν μυστικές κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, όταν η υπόθεση σκοντάφτει επάνω σε πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να στέλνεται ο φάκελος στη Βουλή. 

Σε ό,τι αφορά στους προστατευόμενους μάρτυρες, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μερικοί από αυτούς είχαν προσεγγιστεί και από τους Αμερικανούς, προκειμένου να καταθέσουν με το εξής δίλημμα: Είτε μιλάτε είτε καταλήγετε στο Γκουαντάναμο.

Το ξεχασμένο πόρισμα Σαλμά

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην αποκάλυψη των παράνομων πρακτικών που ακολουθούσαν στελέχη της Novartis, σε συνεργασία με κρατικούς αξιωματούχους, σημαντική ήταν η συμβολή του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά. Και αυτό γιατί, όπως έγραψε τον Ιανουάριο το zougla.gr, οι σχέσεις «αγάπης» που διατηρούσαν ορισμένα στελέχη του Υπουργείου Υγείας καθώς κι άλλων δημοσίων φορέων με φαρμακευτικές εταιρείες ήταν από παλιά γνωστές. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το αποκαλούμενο «ξεχασμένο πόρισμα Σαλμά», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Διαβάστε επίσης:


http://www.zougla.gr/politiki/article/to-fbi-ke-i-emplekomeni-politiki-tis-a8inas-1542134

2 σχόλια:

 1. ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ USA-MERDE!!!

  Είναι η "Μοντέρνα" "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΤΗΣ New Age του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού!
  Αυτή Έχει ΜΟΡΦΗ ΕλιτοΕσωτερίστικη που Είναι και η ΕΣΩΤΕΡΙΚΛΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ!!! Ο ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΩΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ! Έτσι Δικαιολογούσαν την ... "ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΟΥΣ και την "ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ!!!

  ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΝΤΑΧΑΟΥ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ έχουν ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ πιό "Ειρηνικές" και πιό "Αποδοτικές"!!! Οι "ΚΑΠΟ" μέσα Στον Λαό ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΜΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ"!!!

  Στην Χώρα Μας Αυτό Στα Πλαίσια Του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού το βλέπουμε ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ:

  1. Στο ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: Κατηγορούν Ενα Λαό με τα χειρότερα Προσβλητικά Επίθετα μέχρι και το ότι "οφείλεται" στο ... DNA ΤΟΥ και Του Φορτώνουν ΈΝΑ ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΡΕΟΣ!!! ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΌΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ!!!

  2. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ: Παράλληλα θέλουν να την Εξαφανίσουν την Ιστορία Του που Εδω ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! Στην "Αυριανή" Κοινωνία της ΥΦΗΛΙΟΥ του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού Του ΣΚΟΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ... ΦΑΡΟΣ!!! Το Όνομα/Ορος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" για Την "Δημιουργία" Εικονικού Κράτους/Εθνους/Ιστορίας ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (και Εδαφικής) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ .... με Φυσικομαθηματική Ακρίβεια!!!!


  1. [Σημ. Πέστε του Αξούριστου ότι ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ τον Ελληνικό Λαό τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα ώς: Φασίστες Εθνικιστές Μισαλόδοξους ως ως ως!!! Αλλάζετε ΌΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΑΙ "Ανώνυμες Αριστεράς Εταιρείες Α.Ε" ώς ΚΑΙΝΟΥΡΓΟΙ Goebels Έννοιες της Ομιλίας Του Μίκη!!! Την Ειρωνεία Και Τον Αυτοσαρκασμό Του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΟΙ Αποικιοκρατούμενοι Λακεδοραγιάδες/Εθνομηδενιστές ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!!!]

  2. [Σημ. Το ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και Των Αθηνών ΕΔΕΙΞΕ ΚΑΤΙ: ΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ κ. 114 ΑΡΙΣΤΕΡΑ/ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΕΙΡΘΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΙΚΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ! Και τότε ΕΙΔΑΜΕ ΌΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ (επίσημα) Αριστεροί και Κουμμουνιστές ΦΟΒΗΘΕΙΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜαρξιστοΛενινιστικά Τσιτάτα! Είδαμε ΌΤΙ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Α.Ε" ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΗΝΗΣ (ΕΠΕ) κοινώς ΜΚΟ της New Age=Μοντέρνος Ναζιζοφασισμός! Και όταν ο ΆΡΗΣ άκουγε "Μακεδονικό Κράτος" ανέβαινε και τους ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ "ΜΑΧΑΙΡΙ"! Και όταν έκανε Επιθεώρηση Τμημάτων Του Ενδοξου ΕΛΑΣ οι Νέοι Ελασίτες Του Τραγουδούσαν "Μακεδονία Ξακουστή" και ΚΑΜΑΡΩΝΕ Ο ΑΡΗΣ! Και ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΆΡΗ ΕΙΤΑΝ ΠΑΠΑΔΕΣ/ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ της Ορθοδοξίας! Εντέλη ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΘΡΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΒΟΛΕΨΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ" ΤΩΝ "ΑΕ" ή "ΕΠΕ"! ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΙΚΗ;;; Ο ΜΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ ΏΣ ΕΛΛΗΝ ΏΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝ!! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΣΤΕ;;; Τί κάνατε;; Ο ΆΡΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΟΛΑΚΕΔΙΣΜΟ ΣΑΣ! ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ... ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!! ΕΜΕΙΣ ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ!!! ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ... σύμπτωση Φλεβάρης του 45 είτανε Φλεβάρης του 2018 ΕΙΝΑΙ!!!]  ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΌΧΙ ΌΤΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥΛΗΘΕΙΚΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΣΥΓΧΏΡΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΈΤΣΙ ΑΠΛΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΌΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
  Η ΓΗΣ ΤΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ:


  Το Όνομα που Θα Έχει η Περιοχή/Επαρχία της Πρώην Γιουγκοσλαβίας θα Έχει το Όνομα στα Λατινικά (Διότι η λέξη Σλάβος είναι Ρωμαϊκής προελεύσεως!)!


  Επίσης δεν θα χρειάζεται μετάφραση και θα Είναι μια Λέξη!  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ:


  NOVARTIS = NOVA Republik Titus in Slawien (NOVA-RTIS)
  ΥΓ: Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική Είχε Την Πλήρη Εμπιστοσύνη Μας (=Χαμμένος)!
  Συγχαρητήρια στον CEO Του Team Της ΜΚΟ «ΠΡΑΤΤΩ»!!!


  Σημ. Μπορούν να διαφωνούν οι Αλβανοί στην Χώρα NOVARTIS … Αλλά Αυτοί Είναι … Αλβανοί!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή