Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

(Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ και το Δυτικό Μέτωπο συκοφαντούν τους συνδικαλιστές του ΕΔΣΝΑ με αντικειμενικό σκοπό την διάλυση του ΕΔΣΝΑ και την δημιουργία στην Αττική τριών ΦοΔΣΑ Α.Ε. Ποιοι είναι, κύριοι, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές και ποια η διαπλεκόμενη μερίδα τους; Γιατί δεν τους καταγγέλετε οναμαστικά; Είσαστε απλοί ηλίθιοι συκοφάντες ή έμμισθα όργανα των μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων; Πάντως η μαχόμενη αριστέρα στον ΕΔΣΝΑ, το ΠΑΜΕ και η Παρέμβαση, μέσα σε εργοδοτικές κατασταλτικές και εκμαυλιστικές συνθήκες, με τις μικρές δυνάμεις τους και ενάντια στους εργολαβικούς συκοφάντες, υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και στηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμάτων. Η Παρέμβαση ΕΔΣΝΑ καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις στους ΟΤΑ και την αριστερά να στηρίξουν τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα του ΕΔΣΝΑ και να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις των Συριζαίων και τα προβοκατόρικα ενεργούμενά τους)! «Έγκλημα» η κατασκευή νέας χωματερής στη Φυλή



ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων 
και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πρόκειται να εκδηλωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης στη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, που θα έχει το χαρακτήρα της εξαγγελίας της δημιουργίας νέας χωματερής (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, στη λεγόμενη γ΄ φάση της υφιστάμενης φαραωνικής εγκατάστασης. Το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και το πως θα βρεθεί νομότυπος τρόπος για να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή έχει τη μικρότερη σημασία, αυτήν τη στιγμή. Αυτό που μας εξοργίζει και μας τρομάζει είναι η ουσία της επιλογής και η σκοπιμότητα που οδηγεί σε αυτήν.


Η εγκατάσταση της Φυλής φέρνει τον αργό θάνατο ολόκληρης της Δυτικής Αττικής

Δεν υπάρχει κανείς σε αυτόν τον τόπο που να μη γνωρίζει ότι στην εγκατάσταση της Φυλής «φιλοξενούνται»:
·     Η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, που λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα περίπου, υποδεχόμενη το 90% του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής, δηλαδή γύρω στους 1.800.000 τόνους/έτος.
·      Τεράστιο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ) επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με υψηλό κόστος διαχείρισης και απειροελάχιστα αποτελέσματα στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση υλικών, της τάξης του 5%.
·      Ο, μοναδικός στην Ελλάδα, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων.
·      Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη το βιοαέριο που παράγεται από την αποδόμηση των απορριμμάτων.
·      Μονάδες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων (των στραγγισμάτων των απορριμμάτων).  

Αυτήν την εγκατάσταση, που -επί δεκαετίες- διασπείρει δυσοσμία και αέριους ρύπους, ρυπαίνει τα εδάφη, τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, «παράγει» δυσανάλογα υψηλά ποσοστά δερματικών, αναπνευστικών και καρκινικών παθήσεων, θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία και να τη μεγαλώσουν, επεκτείνοντας τη δυναμικότητα του ΕΜΑΚ και «φορτώνοντάς» τη με μια νέα χωματερή, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης.

Πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες οδήγησαν στην κρίση

Μόνο που η «έκτακτη ανάγκη» δε δημιουργήθηκε τυχαία και αυτό που παρουσιάζεται σαν προσωρινή λύση -για να «περάσει» χωρίς μεγάλες αντιδράσεις- είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τη μόνιμη λύση για πολλά χρόνια ακόμη. Το σενάριο αυτό έχει παιχτεί και ξαναπαιχτεί άπειρες φορές στη Φυλή. Πόσες και πόσες φορές -από τα πιο διαφορετικά χείλη- δεν έχει ακουστεί η υπόσχεση για «κλείσιμο της Φυλής», με ιδιαίτερη έμφαση στις προεκλογικές περιόδους; Πόσες και πόσες φορές οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν είδαν να πέφτουν θύματα της ίδιας κοροϊδίας, πληρώνοντας με την υγεία και τη ζωή τους πολιτικά παιχνίδια και κερδοσκοπικές επιχειρηματικές επιδιώξεις;

Δεν είναι απλή αμέλεια, αλλά συνειδητή πολιτική πράξη, η επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και την αποκεντρωμένη διαχείριση, στρέφοντας το ενδιαφέρον της -και τη χρηματοδότηση- στις κεντρικές υποδομές διαχείρισης (εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων και χώρους ταφής), αντί στις δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και ανάκτησης. Δεν οφείλεται μόνο σε ανικανότητα η αδυναμία της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να διαμορφώσει και να υλοποιήσει έναν περιφερειακό σχεδιασμό, που θα μειώνει τα σύμμεικτα απορρίμματα και θα κατανέμει δίκαια και ισόρροπα τα βάρη της διαχείρισης σε όλες τις περιοχές. Δεν λέει όλη την αλήθεια και η πλειοψηφία των δήμων της Αττικής , που «βολεύεται» με τη λύση της Φυλής και ας επικαλείται σαν μοναδική δικαιολογία την υπαρκτή οικονομική δυσπραγία που τους μαστίζει.

Πίσω απ’ όλα αυτά, κρύβεται το ισχυρό ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οι σχέσεις διαπλοκής που έχουν αναπτύξει με το κράτος και την κεντρική εξουσία, αλλά και με μεγάλο τμήμα της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είναι κατανοητό ότι μέσα σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τις ιδιωτικοποιήσεις, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια δραστηριότητα με εγγυημένο κέρδος σε μακροχρόνια βάση. Που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν πρόκειται για δραστηριότητες που αφορούν τα σύμμεικτα απορρίμματα (εργοστάσια επεξεργασίας και χώρους ταφής), σε τεράστιες ποσότητες, σαν αυτές που τους «προσφέρουν» η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι και συγκεντρωμένες σε έναν χώρο. Που αλλού μπορούν να συνυπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, αν όχι στη Φυλή;

Να, γιατί η συνέχιση της λειτουργίας και η επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής είναι επιδίωξη που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Ποιος, άλλωστε, παραβλέπει ότι το 95% του έργου που εκτελείται στην εγκατάσταση της Φυλής έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα; Ποιος δε βλέπει τις σκληρές μάχες που δίνονται, ανάμεσα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα, κάθε φορά που προκηρύσσεται μια νέα εργολαβία στη Φυλή; Ποιος δεν έχει διαπιστώσει τη -διαχρονική- υποστήριξη του δήμου Φυλής στη λειτουργία της εγκατάστασης, προσβλέποντας στο «κερασάκι» των ανταποδοτικών ωφελημάτων για την άσκηση μικροπολιτικής; Πόσο ποιο κραυγαλέα να γίνει η εμπλοκή παραγόντων της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, καθώς και μερίδας εργοδοτικών συνδικαλιστών, στις ενδο-επιχειρηματικές διαμάχες, άλλοτε ωραιοποιώντας την αθλιότητα και άλλοτε προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας, που -δήθεν- θα χαθούν αν κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής;

Κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους

Το παιχνιδάκι της μετάθεσης των ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, περιφέρεια Αττικής, δήμους, ΚΕΔΕ κλπ. δεν προσφέρει, πλέον, καμία διασκέδαση και δεν μπορεί να αποκρύψει το πραγματικό διακύβευμα. Το ίδιο και με τις δικαιολογίες. Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι γνωστή εδώ και χρόνια και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή που να μην την υπενθυμίζει στην κυβέρνηση, στον πρόεδρο της Βουλής, στο περιφερειακό συμβούλιο, στους δήμους και στους πολίτες της περιφέρειας Αττικής. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ποιοι θα είναι οι άμεσα ωφελημένοι από τη δημιουργία μιας ΝΕΑΣ χωματερής στη Φυλή. Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του στο γεγονός ότι χαμένοι θα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που θα εξακολουθούν να ζουν δίπλα στη μία και μοναδική χωματερή της Αττικής.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί:
·       Την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια επιλογή. Να μη θυσιάσουν τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων επιχειρηματικών ομίλων.
·       Τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Κάποιοι επιδιώκουν να συνεχιστούν τα πάθη μας για αρκετές δεκαετίες ακόμα και δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

20/2/2018

http://prosynat.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html

https://paremvasiedsna.blogspot.gr/2018/02/blog-post_84.html#more




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου