Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

(Φοβερός Πατούλης στην... κριτική του: «Αλλά ούτε κι ένα πρόσωπο που θα εκλεγεί με δήθεν αριστερή ατζέντα , αλλά αμέσως μετά την εκλογή του θα εφαρμόσει στην πόλη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με «αριστερό» όμως μανδύα)! Δήμος Αθηναίων: Κόντρα Πατούλη-«Αυγής» για την υποψηφιότητα από το «βαθύ δεξιό»

Αντιπαράθεση μεταξύ της εφημερίδας «Αυγή» και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη προκάλεσε άρθρο συντάκτη της εφημερίδας στο οποίο υποστήριζε ότι η υποψηφιότητά του είναι «από βαθύ δεξιό».
Το άρθρο της «Αυγής»:

Βαθύ δεξιό
Ένας δήμος όπως αυτός της Αθήνας δεν μπορεί να διοικηθεί χωρίς αποκέντρωση και χωρίς τη συνεργασία με το δίκτυο φορέων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της πόλης
Μπροστά σε ένα δεξιόστροφο ακροατήριο, σε μια εκδήλωση, που όπως είπαν οι οργανωτές της την «ευλόγησαν» ο νέος επίσκοπος Θεσπιών Συμεών Βολιώτης και ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας.
Εκτός από την ευλογία των αρχιερέων, η εκδήλωση είχε και εξέδρα, όπως φάνηκε από το «ποδοσφαιροποιημένο» σύνθημα «Πατούλη γερά, πρωτεύουσα ξανά». Κατά τα άλλα η ομιλία του κ. Πατούλη τα είχε όλα. Είπε ο κ. Πατούλης σε μια αποστροφή του λόγου του: «Θα ανατρέψουμε ό,τι μας ενοχλεί». Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπλήρωσε: «Μας ενοχλεί που οργανωμένες μειοψηφίες προκαλούν κάθε τρεις και λίγο επεισόδια και ταραχές με την ανοχή του κράτους. Επεισόδια και ταραχές επειδή κάποιοι έχουν μετατρέψει με την αδράνειά τους την πόλη σε αφύλακτη πολιτεία». Είναι χαρακτηριστική η ρητορική όλων όσοι προκρίνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή σαν στοιχεία λειτουργίας της πόλης.
Ο κ. Πατούλης άσκησε κριτική -και σωστά- στο συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους. Πρόκειται όμως για την ίδια την αντίληψη της Δεξιάς, τον πυρήνα της ιδεολογίας της όσον αφορά τη διακυβέρνηση.
Η αποκέντρωση βέβαια δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά τη λειτουργία του ίδιου του δήμου, τη συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις, στον έλεγχο.
Γι’ αυτό χρειάζονται θεσμοί με ισχυρές αρμοδιότητες σε τοπικά θέματα, που να δίνουν ρόλο στον πολίτη όσον αφορά τα καθημερινά του προβλήματα.
Ένας δήμος όπως αυτός της Αθήνας δεν μπορεί να διοικηθεί χωρίς αποκέντρωση και χωρίς τη συνεργασία με το δίκτυο φορέων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της πόλης.
H επιτυχία ενός δημάρχου στην δεν εξαρτάται από το αν είναι αυτοδημιούργητος, αν είναι «παιδί» της γειτιονιάς μας ή αν έχει παραπάνω φιλοδοξίες.
Η συλλογικότητα, η δημοκρατική συμπεριφορά και το όραμα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία που θα ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξει η Αθήνα.
Πέρα των προσώπων όμως η Αθήνα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο για την επιστροφή στην κατοικία.
Ο αθηναϊκός χάρτης εμφανίζει ολοένα και περισσότερες μαύρες τρύπες, δηλαδή ζώνες συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης της κατοικίας. Το δημαρχοκεντρικό σύστημα δεν είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις στον χώρο της πρωτεύουσας για να αλλάξουν την πόλη.
Η υποψηφιότητα Πατούλη είναι από το βαθύ δεξιό. Δεν κομίζει τίποτα το νέο, τίποτα το διαφορετικό από αυτό που έχουν καταθέσει στην Αθήνα οι συντηρητικοί δήμαρχοι που παρήλασαν από την πλ. Κοτζιά, όπως ο μακαρίτης Μ. Έβερτ και οι Δ. Αβραμόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη και Ν. Κακλαμάνης.
Για τον πρώτο δήμο της χώρας ήρθε η ώρα για δήμαρχο από την Αριστερά… Η ώρα των δημοτών…
Και η απάντηση Πατούλη
Κάποιοι στην Αυγή, είναι «βαθιά νυχτωμένοι» για την Αθήνα
Η βιασύνη του συντάκτη της εφημερίδας σας Α. Μανταδάκη να προσδώσει με άρθρο του το χαρακτηρισμό «Βαθύ Δεξιό», στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλη να κινητοποιήσει και  να ενεργοποιήσει τους πολίτες της Αθήνας , αποδεικνύει περίτρανα ότι κάποιοι είναι «πολύ βαθιά νυχτωμένοι», όταν αναφέρονται στην Πρωτεύουσα της χώρας μας.
Είναι «βαθιά νυχτωμένοι» γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα της Αθήνας δεν είναι το αν θα εκλεγεί «δεξιός» ή «αριστερός» δήμαρχος. Αλλά το αν θα εκλεγεί Δήμαρχος που θα έχει όραμα και ρεαλιστικό σχέδιο για την πόλη. Αν θα διαθέτει γνώσεις κι εμπειρίες για να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Αν θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει από την Κεντρική Εξουσία τους πόρους και τις αρμοδιότητες, για να πάει η πόλη μπροστά.
Η Αθήνα δεν χρειάζεται για Δήμαρχο τον εκλεκτό κάποιου κόμματος, δεξιού ή αριστερού. Αλλά ούτε κι ένα πρόσωπο που θα εκλεγεί με δήθεν αριστερή ατζέντα , αλλά αμέσως μετά την εκλογή του θα εφαρμόσει στην πόλη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με «αριστερό» όμως μανδύα.
Το «παραμύθι» αυτό το ζούμε ήδη σήμερα στη χώρα και τα παραδείγματα είναι πολλά. Η γενιά των 300 ευρώ, η απαγόρευση με νόμο των απεργιών , η κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, η σταδιακή αντικατάσταση της μόνιμης από την μερική απασχόληση.
Δεν χρειάζεται το ίδιο δήθεν αριστερό πείραμα να το επαναλάβουμε και στην Αθήνα. Αρκετά ακριβά πλήρωσε η χώρα,  αλλά και η πόλη μας , τους κομματικούς υποψήφιους.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/dimos-athineon-kontra-patouli-avgis-gia-ypopsifiotita-apo-vathy-dexio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου