Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αναταραχή στις φυλακές Κορυδαλλού ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ Κ. ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ

Αναταραχή στις φυλακές Κορυδαλλού


Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε αναταραχή συνεχίζουν να βρίσκονται οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, αντιδρώντας στη βίαιη, όπως καταγγέλλεται, μεταγωγή του απεργού πείνας Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από άνδρες των ΕΚΑΜ.



Από το πρωί οι τρόφιμοι έχουν εξεγερθεί και έχουν καταλάβει κοινόχρηστους χώρους της φυλακής με το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις πτέρυγες Α και Δ, ενώ ένταση υπήρξε και στη Γ. Ο Γιαγτζόγλου κατηγορείται για την υπόθεση με το τρομοδέμα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν στις 6.45 το πρωί όταν άνδρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του κρατουμένου για μεταγωγή. Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο indymedia στις 7.15 το πρωί: «Ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αντιστάθηκε όσο μπορούσε και τότε τα ΕΚΑΜ και άλλοι κουκουλοφόροι ένστολοι όρμησαν στο κελί του και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια του φόρεσαν χειροπέδες και τον  πήραν σηκωτό με τη βία βγάζοντας τον έξω από την ακτίνα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Η πτέρυγα της φυλακής ήταν κλειδωμένη εκείνη τη στιγμή και οι κρατούμενοι κοπανούσαν τις πόρτες και έβριζαν τους μπάτσους. Μέχρι στιγμής η φυλακή δεν έχει ανοίξει και οι κρατούμενοι παραμένουν κλειδωμένοι».

Μετά τη μεταγωγή του Γιαγτζόγλου οι κρατούμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος αντέδρασαν έντονα και άρχισαν να προκαλούν ζημιές σε πόρτες, να ανοίγουν κελιά και να θέτουν υπό τον έλεγχό τους μέρος της φυλακής. 

Ειδικότερα, σε νεότερη ανάρτηση του indymedia αναφέρεται ότι: Οι πτέρυγες Α, Δ, και ίσως η Γ είναι σε δυναμικές ενέργειες. Μάλιστα, δημοσιεύθηκε και μία εικόνα στην οποία φαίνεται ένας ασύρματος και τρία κλειδιά, τα οποία φέρονται να βρίσκονται στην κατοχή των κρατουμένων που βρίσκονται σε εξέγερση. 



Κρατούμενοι των φυλακών μίλησαν στο zougla.gr τονίζοντας πως ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να επιστρέψει στο σωφρονιστικό κατάστημα ο Κ. Γιαγτζόγλου. «Ζητάμε μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι να έρθει κάποιος από το υπουργείο και να εγγυηθεί ότι ο άνθρωπος θα επιστρέψει πίσω αλλιώς η φυλακή θα καεί» ανέφεραν μεταξύ άλλων. 

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «ζήτημα» στις φυλακές, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι στις 3 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση των ΕΚΑΜ στην Α Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο κελί του Αλβανού κρατούμενου, Φάμπιο Ντούσκο, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο σχέδιο απόδρασης μελών της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανακοίνωση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού 


Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, στον ιστότοπο indymedia έγινε ανάρτηση σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού, αποφάσισαν στις 12:00 που γίνεται η καταμέτρηση να μην αφήσουν την υπηρεσία να μπει μέσα στην πτέρυγα. «Θα παραμείνουμε μέσα στην κιγκλίδα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά των συγκρατούμενων μας στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις φυλακές εκπρόσωπος του υπουργείου


Στις φυλακές Κορυδαλλού έφθασε λίγο μετά τις 11.15 το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Δουλάμης προκειμένου να μιλήσει με τους κρατούμενους που από το πρωί αντιδρούν για τη μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου στις φυλακές της Λάρισας.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον ιστότοπο indymedia, αντιπροσωπεία των κρατουμένων δήλωσε ότι για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης όλοι οι κρατούμενοι απαιτούν να μην ασκηθούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Ο κ. Δούλαμης δεν δεσμεύτηκε και οι κρατούμενοι αποχώρησαν, ενώ αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από πλευράς υπουργείου. 


http://www.zougla.gr/greece/article/eksegersi-stis-filakes-koridalou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου