Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Μετα-μνημονιακά

Thumb_issue_714
Δεν νομίζουμε πως υπάρχει ευρωπαίος πολιτικός που να έχει εισπράξει από το ελληνικό κράτος και τους πολιτικούς του διαχειριστές περισσότερες τιμές απ' αυτές που έχει εισπράξει ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών του Ολάντ και στη συνέχεια (και μέχρι σήμερα) κομισάριος της Γαλλίας με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.

Την περασμένη εβδομάδα ο παλιόφιλος Πιερ ξαναβρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με όλους (από Πάκη και Αλέξη μέχρι Ευκλείδη και Κούλη) και φεύγοντας μας άφησε και μια συνέντευξη στα «Νέα», η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Πιερ Μοσκοβισί: Εποπτεία και όσα συμφωνήσαμε για αφορολόγητο, συντάξεις».

Ο τίτλος μπήκε, βέβαια, από τους επιτελείς του Συγκροτήματος Μαρινάκη, οπότε ας δώσουμε το λόγο κατευθείαν στον κομισάριο: «Είναι ανάγκη να καταρτιστεί μια αναπτυξιακή στρατηγική ελληνικής ιδιοκτησίας (greek owned), ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτή την άνοιξη και να μπορέσουν στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. (…) Και έχετε δίκιο, πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για την άσκηση εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. (…) Δεν θα ήθελα να συζητήσω για ήπια, σκληρή ή υβριδική λύση. Εγώ μιλάω για την κατάλληλη μεταπρογραμματική εποπτεία και αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι, από τη μια πλευρά οι ελληνικές Αρχές θα είναι ελεύθερες να κάνουν τις επιλογές τους και, από την άλλη, ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα υλοποιούνται. Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας περί καθαρής εξόδου ή ασφαλούς εξόδου, προτιμώ να χρησιμοποιήσω τον όρο επιτυχής ολοκλήρωση. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από κάπου, ολοκληρώνει το πρόγραμμα».

Οταν ο Μοσκοβισί -που είναι «φίλος της Ελλάδας» και διακρίνεται για τη… γαλατική του αβρότητα- μιλά μ' αυτόν τον τρόπο, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το βασικό περίγραμμα της μεταμνημονιακής περιόδου: θα είναι επί της ουσίας ίδια με τη μνημονιακή.

Ο Μοσκοβισί είναι κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει από κάπου, ολοκληρώνει το πρόγραμμα». Δηλαδή, τα Μνημόνια δεν ήταν μια «κατάσταση εξαίρεσης», αλλά ένα πρόγραμμα οκταετούς διάρκειας, που διαμόρφωσε μια κατάσταση (δημοσιονομική, κοινωνική, εργασιακή), η οποία πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού, με την ευθύνη πλέον των ελληνικών Αρχών και υπό την εποπτεία ενός μηχανισμού επιτήρησης, η μορφή και η σύνθεση του οποίου είναι αυτή την περίοδο υπό συζήτηση.

Ο μηχανισμός εποπτείας θα έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της «μη επιστροφής». Γι' αυτό και ο υφυπουργός Πιτσιόρλας (διαβάστε τη δήλωσή του στη σελίδα 16) συμβουλεύει να μην «εμφανίσουμε αναθεωρητικές τάσεις» και να μην «αρχίσουμε να λέμε ευχάριστα πράγματα», γιατί θα τα πάρουν στο κρανίο οι «εταίροι» και θα φτιάξουν πολύ σφιχτή τη λαιμαριά της μεταμνημονιακής εποπτείας!

Εμείς θα βάζουμε τους στόχους («οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα») και εσείς είστε ελεύθεροι να κάνετε τις επιλογές με τις οποίες θα πετύχετε αυτούς τους στόχους, λέει ο Μοσκοβισί. Πρόκειται για μια αντίληψη περί ελευθερίας που θυμίζει τη γνωστή φαλλοκρατική ρήση: «Οταν δεν μπορείς ν' αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον»!

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για όποιον θέλει να τα δει. Φυσικά, η προπαγάνδα θα δοκιμάσει και πάλι να κάνει το μαύρο άσπρο. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η προπαγάνδα, αλλά η κοινωνική παράλυση.
 

Το Μνημόνιο φεύγει για να μείνει


«Αν αδιάκριτα εμφανίσουμε αναθεωρητικές τάσεις, αν αρχίσουμε να λέμε ευχάριστα πράγματα, θα τροφοδοτήσουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι και στο παρελθόν. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που έχουμε μπροστά μας». Δεν μιλά ο Λιαργκόβας, ούτε ο Στουρνάρας, ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Μιλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Και λέει με διαφορετικά λόγια τα ίδια που είχε πει πριν από λίγο καιρό ο Χουλιαράκης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η προπαγάνδα των προεκλογικών υποσχέσεων.

Αυτό που λέει ο Πιτσιόρλας είναι πως η έξοδος από το Μνημόνιο δε θα σημάνει και εγκατάλειψη της μνημονιακής πολιτικής. Είναι αυτό που οι ιμπεριαλιστές δανειστές, διά στόματος αξιωματούχων των Βρυξελλών, ονομάζουν «ρήτρα μη επιστροφής». Δεν αρκούνται στις διαβεβαιώσεις, ούτε θα αρκεστούν στο «μεταμνημονιακό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας», που ετοιμάζει ο Τσακαλώτος, αλλά θα βρουν εκείνο το μηχανισμό που θα τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής (θα κάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους με δόσεις και όχι μια κι έξω).

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί είναι εντελώς αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την «έξοδο στις αγορές» και ο καυγάς ανάμεσα στους «οπαδούς» της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» και αυτούς του «μαξιλαριού ρευστότητας».


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/30244.%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου