Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ποιος «έριξε» τη σελίδα του Jo Di Graphics;

Πηγή: Χρήστος Αβραμίδης - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Θα μπορούσε να αποτελεί κάποιο «hoax», μια ψευδή είδηση απ’ αυτές που βρίσκει κανείς στον σωρό του διαδικτύου ή ίσως το νέο επεισόδιο κάποιας δυστοπικής τηλεοπτικής σειράς όπως το Black Mirror.



Και όμως είναι πραγματικότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά την αφαίρεση δημοσίευσης του Ελληνα δημιουργού Jo Di Graphics, που απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας βαμμένο με αίμα και την προτροπή «σταματήστε τον δολοφόνο Ερντογάν», ενώ ταυτόχρονα το ίδιο επιδίωκαν δεκάδες Ελληνες, οι οποίοι έκαναν μαζικές αναφορές στο Facebook προκειμένου να διαγραφεί η σελίδα.

Ο «Jo Di» είναι γνωστός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία χρησιμοποιεί τη γραφιστική έτσι ώστε να ασκήσει κριτική στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Η σελίδα του στο Facebook είχε περισσότερους από 30.000 ακόλουθους, ενώ εκατομμύρια χρήστες αλληλεπιδρούσαν κάθε χρόνο με τις δημιουργίες του. Ο ίδιος διαμένει στο εξωτερικό όπου και εργάζεται ως οδοντίατρος εδώ και 8 χρόνια.

Το Twitter σε μήνυμά του προς τον «Jo Di» επισύναψε απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από πολλούς χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα που ασκούν κριτική στον Ερντογάν.

Το Twitter ανέλαβε να ενημερώσει και να προτρέψει τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους γιατί, όπως αναφέρει, ενδεχομένως «θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση».

Αιφνιδιαστικό «κατέβασμα»

Το μήνυμα του Facebook για το κατέβασμα της σελίδας, χωρίς καμιά αιτιολόγηση...  

Δύο μέρες μετά το Facebook διέγραψε αιφνιδιαστικά τη σελίδα χωρίς καν να εξηγήσει τον λόγο, με τον γνωστό δημιουργό να δηλώνει ότι πιθανολογεί πως είτε πρόκειται για συμμόρφωση στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου και συνεπώς στις «πολιτικές επιλογές του Ερντογάν», είτε για ικανοποίηση των αναφορών που έκαναν Ελληνες εθνικιστές και άρα συμμόρφωση στον ελληνικό φασισμό.

«Λίγες εβδομάδες πριν ήταν οι ομοφοβικές απειλές Ελλήνων φασιστών με αφορμή τη στάση μου για τα συλλαλητήρια και ύστερα ήρθε ο... Ερντογάν» δηλώνει αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» ο Jo Di Graphics.

«Για μένα δεν έχει σημασία αν την απειλή την εξαπολύει Ελληνας ή Τούρκος. Ο εθνικισμός είναι το ίδιο προβληματικός, είτε τούρκικος είτε ελληνικός. Τα λέει το μουσικό συγκρότημα Social Waste καλύτερα από μένα στο τραγούδι για τον Μπερκίν Ελβάν. Ενα ζήτημα είναι τι ρόλο παίζει το Twitter και το Facebook απέναντι σε έναν αυταρχικό κυβερνήτη, που όποτε ήθελε κατέβαζε τους διακόπτες των συγκεκριμένων μέσων. Αν κάποιο δικαστήριο στη Ζάμπια πάρει μια απόφαση, πρέπει να συμμορφωθούμε; Ή, αντίστοιχα, αν η σελίδα έπεσε λόγω των φασιστών, τελικά τα Τάγματα Εφόδου, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, κάνουν κουμάντο και στο Facebook;»

Το «Stop killer Erdogan»
 

                                                                                                     «Jo Di» 

Ο «Jo Di» μάς εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το επίμαχο γράφημα:

«Ηταν λίγο μετά την επίθεση στην Αγκυρα το 2015 όπου οι διαδηλωτές φώναζαν “Stop killer Erdogan”. Ομως ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο για τη σφαγή στο Αφρίν. Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί και χρησιμοποιείται σήμερα για να στιγματίσει την ίδια πολιτική. Η εξουσία αποφάνθηκε: “Δεν θέλω να υπάρχει. Να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ”. Και αυτό είναι που αξίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ιντερνετικό τρομονόμο (ν. 5651) του Ερντογάν που είχε ανησυχήσει τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η άλλη αναφορά στη δικογραφία αφορά το περίφημο άρθρο 299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας και η παράβαση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης».

Η δημοσίευση του «Jo Di» όμως δεν είναι η μόνη που συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.

Απαιτείται η διαγραφή περίπου ακόμα 80 δημοσιεύσεων σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα μα και διευθύνσεις διάφορων blogs, που αφορούν τις πράξεις του Ερντογάν.

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται 10 διαφορετικές διευθύνσεις και λογαριασμοί που είχαν αναδημοσιεύσει το γράφημα του Jo Di.

«Είναι σαν να προσπαθεί να αντιγράψει λίγο από TTIP. Και το εφαρμόζει σε κάτι που καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο τον κόσμο, το διαδίκτυο» σχολιάζει ο Jo Di. «Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να βαφτίζουν την Τουρκία “ασφαλή χώρα”, για να πετύχουν τους απάνθρωπους σχεδιασμούς τους ενάντια στους πρόσφυγες. Ποια ασφαλής χώρα; Εως τώρα 150.000 έχουν απολυθεί και 50.000 είναι στη φυλακή. Ούτε για τους ίδιους τους πολίτες της δεν είναι ασφαλής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Jo Di» ενοχλεί με τη στάση του.

«Πριν από μερικά χρόνια ήταν τα μηνύματα του Βαγγέλη Μαρινάκη και τα εξώδικα του Αδ. Γεωργιάδη. Προχθές οι απειλές των ομοφοβικών ακροδεξιών. Δεν θα σταματήσω. Διαβάζω τη βιογραφία του Πάνου Τζαβέλα και σκέφτομαι ότι αν σταματήσουμε εμείς, τι θα έπρεπε να κάνουν όλοι εκείνοι οι κομμουνιστές που τους σκότωναν λίγο λίγο κάθε μέρα. Εγώ θα συνεχίσω με τις αξίες και τα ιδανικά, γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ» καταλήγει.


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/02/jo-di-graphics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου