Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Παραπέμπονται και οι δέκα

Παραπέμπονται και οι δέκα

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.


Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον α' αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο:

 






Η στάση των κομμάτων

Η ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

- Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

- Η ΔΗΣΥ ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετράται ως άκυρο.



- Η Χρυσή Αυγή ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

-Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

- Η Ένωση Κεντρώων, ψηφίζει «παρών».

- Το Ποτάμι, ρίχνει σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)" το οποίο καταμετράται ως άκυρο.











Μαραθώνια διαδικασία 20 ωρών


Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει την αξιοπιστία των καταγγελιών κατά 10 πολιτικών προσώπων τα οποία κατά τη δικογραφία που μεταβιβάστηκε στη Βουλή ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Novartis. Μετά από μία ανούσια κόντρα επί της διαδικασίας η Ολομέλεια της Βουλής ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη ατζέντα, αφού στο βήμα εναλάσσονταν οι κατήγοροι, οι εμπλεκόμενοι και οι υπερασπιστές, ακολουθώντας κατά γραμμή τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Πικραμμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς, ο Γεώργιος Κουτρουμάνης και ο Ανδρέας Λυκουρέτζος, όλοι πρώην υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Υγείας, κατέθεσαν την άποψή τους επί της δικογραφίας. Μίλησαν για σκευωρία, για στημένες υποθέσεις και προσπάθησαν να αντικρούσουν τα δεδομένα της δικογραφίας. 

Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κύριος Πολάκης, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες από του βήματος της Βουλής υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών θέσεων.

Ακολούθησε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία ήταν επί της ουσίας πολιτική, αφού ο βουλευτής Θεσσαλονίκης έθεσε ζήτημα συνταγματικής τάξης ως προς τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Βενιζέλος εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση καταγγέλοντας με σφοδρότητα τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «άτυπο κυβερνητικό εκπρόσωπο» και την εφημερίδα Documento που εκδίδει ως «κυβερνητική εφημερίδα», καταθέτοντας τα αντίστοιχα φύλλα, αλλά και συγκεκριμένα άρθρα που εξέδωσε και τα οποία κατά τη γνώμη του εκφράζουν τη μεθόδευση της υπόθεσης Novartis. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για αντιποίηση αρχής , δηλαδή της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, προαναγγέλοντας προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. 

Στο βήμα της Βουλής ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένας από τους δέκα φερόμενους να εμπλέκονται από τη δικογραφία στο σκάνδαλο Novartis, απέστειλε υπόμνημα στη Βουλή, αφού την ημέρα σύγκλισης της Ολομέλειας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες των εμπλεκομένων πολιτικών και διαβάστε το υπόμνημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Γ. Στουρνάρας: Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και εμού 
Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου, που διαθέτει εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας (οργάνωση συνεδρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.), καθώς, όπως είπε, πρόκειται για επί 30ετίας διακεκριμένη βιολόγο η οποία είχε εργαστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του και ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για τα όσα υφίσταται και της συνέστησε να κάνει υπομονή. Επιπλέον, δήλωσε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.
Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Ολομέλειας: 




Φορτισμένος ο Π. Πικραμμένος δήλωσε: «Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα»
«Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα» ανέφερε εμφανώς φορτισμένος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και πρόσθεσε: «Από τη μελέτη της υποθέσεως και τη στοιχειώδη γνώση των αρχών του νομικού μας πολιτισμού είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές κατηγορίες που μου αποδίδονται δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις αλλά ούτε και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Χειρίστηκα πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου, έχει ακουστεί οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου ποτέ και από κανέναν;»

Ο κ. Πικραμμένος συνέχισε: «Ειλικρινά, θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου γιατί κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά όπως οι πολύ τεταμένες σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κίνδυνος μπλακ άουτ και τεράστιες ημερήσιες αναλήψεις από τις τράπεζες κάποια από τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά. Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε ομαλές εκλογές. Νομίζω ότι έγιναν τότε ομαλές εκλογές και ποτέ δεν υπήρξε οιαδήποτε αιτίαση».



«Όλα τα κόμματα μας είχαν ζητήσει επισταμένως να λάβουμε μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων και το πράξαμε υπεύθυνα. Στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων που είχαμε πετύχαμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση» είπε ο κ. Πικραμμένος, ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις 4 Ιουνίου 2012 με τις οποίες ζητούσε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας να κάνει οτιδήποτε δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων.
«Η μάρτυρας αναφέρει ότι κατά τους ισχυρισμούς τού τότε αντιπροέδρου της εταιρείας, έλαβα δώρο και προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την Novartis» είπε, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ισχυρισμούς «αόριστους», «συκοφαντικούς» και «αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του μάρτυρα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην κατάθεση που τον εμπλέκει στην υπόθεση. «Η μάρτυρας αναφέρει ότι κατά τους ισχυρισμούς τού τότε αντιπροέδρου της εταιρείας, έλαβα δώρο και προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την Novartis» είπε, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ισχυρισμούς «αόριστους», «συκοφαντικούς» και «αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του μάρτυρα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Για έναν πολύ απλό λόγο» τόνισε ο κ. Πικραμμένος και εξήγησε: «Επί πρωθυπουργίας μου ουδέποτε καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της τότε υπηρεσιακής κυβέρνησης χρήματα ούτε στην συγκεκριμένη εταιρεία ούτε και σε κάποια άλλη φαρμακευτική. Εμείς εκείνο που κάναμε ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Τα χρήματα αυτά τα δώσαμε σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο και πάντα στο πλαίσιο του ψηφισθέντος προϋπολογισμού. Με αυτά τα δεδομένα διερωτώμαι ειλικρινά πως μπορεί κανείς, ακόμη και ο πιο κακόπιστος, να ισχυριστεί σοβαρά ότι τάχα προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την εταιρεία Novartis. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Nοvartis. Έχουν προφανή στόχο να πλήξουν την τιμή και την υπόληψή μου για λόγους που δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Κατακλύζομαι από συναισθήματα οργής και αγανάκτησης. Έχω υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου και την οικογένειά μου να προστατεύσω την υπόληψη και την τιμή μου. Και θα ήθελα να παρακαλέσω, η υπόθεση αυτή να πάει έως το τέλος να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία».

Τι είπε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Ολομέλειας: 


Παναγιώτης Πικραμμένος
Παναγιώτης Πικραμμένος


«Ευτελής ψευδομαρτυρία» όσα αναφέρονται στη δικογραφία, τόνισε ο Ανδ. Λυκουρέντζος
Στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» ουδένα στοιχείο υπάρχει που να με συσχετίζει με ενοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διατύπωσε την οργή του για το γεγονός ότι επανέρχεται στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για μια δικογραφία.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διάταξη 86 παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, ώστε να αποκαλυφθεί ειδικώς για εκείνον η αλήθεια και ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου».
Κάνοντας λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, ο πρώην υπουργός, σημείωσε ότι στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων, «εμένα δεν με κατηγορεί το FBI, δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο, το ρήμα "υποθέτω" υπάρχει»Ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, εξήγησε ενώπιον της Ολομέλειας ότι δεν ανήκε σε εκείνον η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής ή έκδοση των κατά καιρούς δελτίων φαρμάκων και προς επίρρωση των λεγομένων του κατέθεσε το σχετικό ΦΕΚ, στα πρακτικά. «Δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις» είπε.


Κάνοντας λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, ο πρώην υπουργός, σημείωσε ότι στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων, «εμένα δεν με κατηγορεί το FBI, δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο, το ρήμα "υποθέτω" υπάρχει».

«Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρα, σαν να ήμουν ιατρικός επισκέπτης, είναι ότι προωθούσα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Προφανώς ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι άξιος απαντήσεως, ξεφεύγει κάθε περιπτώσεως σοβαρότητας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως ακριβώς παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη, ώστε να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι απέναντι στην τρόικα για την επίτευξη της δανειακής συμφωνίας, υπόλογος δεν ήταν ο αν. υπουργός, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Και οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων 2012 - 2015 μείωσαν θεαματικά όχι μόνο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων στα οριζόμενα επίπεδα. Όταν αποχώρησα από υπουργός, ο μνημονιακός στόχος ήταν 1 δισ., εγώ παρέδωσα δαπάνες 935 εκατ. ήμουν 65 εκατ. κάτω από τον στόχο» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι επί των ημερών του κλήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ώστε να εξιχνιαστεί ο λόγος για τον οποίο κατεγράφησαν κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) 11 εκ. συνταγές και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Τότε, συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος, ο επί πολλά έτη συνδικαλιστής των φαρμακοποιών, Κ. Λουράντος, υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του, αλλά τόνισε ότι αν η συνταγογράφηση προέρχεται από γιατρούς είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ευτελίζοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι κάθε υπουργός μπορεί να προωθεί προϊόντα εταιρείας. «Είναι ο ίδιος που σε ώρες σύγκρουσης με την κυβέρνηση, έλεγε να γίνουν τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στεκόταν φυσικά φιλικά απέναντι μας» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Λυκουρέντζος επικαλέστηκε κατά την ίδια περίοδο ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που την υπέγραφαν ο κ. Φρουζής της Novartis και η υπόλοιπη ηγεσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωση στην οποία μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι καθυστερεί την αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, πάρα την ευρωπαϊκή οδηγία. 
Τι είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος από το βήμα της Ολομέλειας:

/> 
«Είμαι απόλυτα καθαρός. Ψάξτε παντού» είπε ο Γ. Κουτρουμάνης


Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτή τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Για την περίοδο που ήταν υπουργός, την περίοδο της «μεγάλης καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δέχθηκε για τις πολιτικές επιλογές του «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές». Πρόκειται για την περίοδο που, όπως σημείωσε, άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, την περίοδο που με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας (Οκτώβριος 2009), η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ και έγινε 2,85 δισ. «Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι τότε το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 4,5 δισ., για να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις για τις οποίες πίεζε η τρόικα.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ.Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε.

«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς».

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές».
«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθούν το ήθος και η ακεραιότητά του, βγήκε φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική, και σήμερα το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραγραφούν τα αδικήματα και να μείνει σκιά. «Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι, όταν έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, την ψυχή μου σε εκείνο το υπουργείο για να μη συμβεί στη χώρα αυτήν το χειρότερο. Και σήμερα να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις με μία τέτοια μαρτυρία;» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προειδοποίησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Όταν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολλοί αθώοι μπορεί να τυλιχθούν σε μια κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Τι είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Ολομέλειας: 



Γεωργιάδης: Ζητώ από τον Υπ. Δικαιοσύνης να ανοίξει τα τηλέφωνα του Παπαγγελόπουλου

«Τουλάχιστον 11 φάρμακα της Novartis αυξήθηκαν από το τελευταίο δελτίο τιμών της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι το πρώτο δελτίο τιμών των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis έγινε επί της δικής μου θητείας, και το σχετικό έγγραφο της ΕΛΣΤΑΤ είναι τίτλος τιμής για εμένα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής ζήτησε θετική ψήφο για την Προανακριτική, καθώς θέλει να δικαστεί.

«Έχω πληρωθεί για κάτι που η Novartis δεν έχει εισπράξει;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ψευδομάρτυρα, όπως την αποκάλεσε, η οποία ισχυρίζεται ότι ο ίδιος πήρε 2 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας για ένα ποσό 65 εκατ. ευρώ που η Novartis δεν πήρε ποτέ ως οφειλόμενα του δημοσίου. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ήταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Νovartis πληρώθηκε χρωστούμενα ύψους 60 εκατομμυρίων. 

«Το σκάνδαλο Novartis είναι ότι ένα φάρμακο ανέβηκε κατά 3 ευρώ… Ο υπουργός βγάζει τις τιμές των φαρμάκων ή οι αρμόδιες επιτροπές;» ανέφερε ακόμα. 



«Η σημερινή ελληνική κοινωνία, πιστεύει ότι το σύνολο των πολιτικών τα παίρνει. Υπάρχει το τεκμήριο της ενοχής και όχι το τεκμήριο της αθωότητας» τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε να εξεταστεί και για το αδίκημα της απιστίας και να αποδείξει την αθωότητά του.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην άποψή της ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. «Προφανώς το κάνετε, είπε, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Να μην κρυφτεί από την παραγραφή» σημείωσε. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ακόμα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλούσε 25 φορές την ημέρα με την εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη και ζήτησε την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε επίσης να έρθει στην Βουλή η κα. Τουλουπάκη προκειμένου να αποκαλύψει στους βουλευτές τι συζητούσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Για παραβίαση του Συντάγματος έκανε επίσης λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου στις 5 Φεβρουαρίου έξω από το Μαξίμου διερωτώμενος «από που γνώριζε τα στοιχεία της Δικογραφίας».

Διευκρίνισε επίσης ότι την αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων δεν την είχε ο ίδιος, αλλά ο υφιστάμενός του υφυπουργός Αντώνης Μπέζας. Τα φάρμακα που εισήχθησαν επί των ημερών του στις λίστες, ήταν μνημονιακή υποχρέωση και σε κάθε περίπτωση ήταν φάρμακα χαμηλού τζίρου με πολύ χαμηλή συμμετοχή της Novartis. 

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για στημένες κατηγορίες, προσθέτοντας ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να έκαναν πολύ καιρό μαθήματα να προσαρμόσουν τις καταθέσεις τους σε αυτά που έχει γράψει ο Κώστας Βαξεβάνης και έχει πει ο Αλέξη Τσίπρας». 

Στην τοποθέτηση Γεωργιάδη απάντησε ο κ. Παπαγγελλοπουλος ο οποίος σημείωσε: «έχω ζητήσει μόνος μου να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου αλλά να ανοίξουν και κάποιων άλλων. Αν αυτό συνιστά παραδοχή παρανομίας να μας το πουν».

 

Μάριος Σαλμάς: Ήμουν εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis



Κατηγορηματικός ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τόνισε πως επί υπουργίας του δέχτηκε τον πιο λυσσαλέο πόλεμο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις παθογένειες στον χώρο της Υγείας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως δέχθηκε τον πιο λυσσαλέο πόλεμο, ενώ επεσήμανε πως «δεν έκανα φίλους, έχασα φίλους».

«Είμαι αυτός και ο μόνος από τον οποίο έμαθε η πολιτεία ότι η Νovartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στο χώρο της Υγείας. Έδωσα το έναυσμα για έναρξη της έρευνας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν είχα φανταστεί τη διαχείριση που θα τύγχανε το θέμα και ότι θα απολογούμαι κι εγώ. Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια».

«Όπως διαβάζω, ήμουν υπ' αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη δικογραφία. «Μόνο καλό έκανα στην Ελλάδα, δεν πήρα καμιά απόφαση που ζημίωσε το κράτος και τους πολίτες. Δεν δωροδοκήθηκα Δεν κρύφτηκα, δεν συμβιβάστηκα όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες στο χώρο της Υγείας».

Επεσήμανε, δε, ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία και επεκτάθηκε.

 

Θέμα συνταγματικής τάξης έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την τοποθετήσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων τόνισε πως η δικαιοσύνη έχει φτάσει να γίνει σήμερα έρμαιο των διαθέσεων και των πιέσεων της Κυβέρνησης. 

Αναλυτικά ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Χαίρομαι γιατί στην υπόθεση αυτή βρήκατε μία θέση και για εμένα. Παρότι δεν μπόρεσε ο ένας από τους τρεις μάρτυρες που ψέλλισε κάπου το όνομά μου να αφηγηθεί για εμένα μία ιστορία που να έχει ενδιαφέρον. Μία ιστορία με βαλίτσες τσάντες και φακέλους. Μία πολύ μίζερη ιστορία είναι η δική μου ιστορία συγκριτικά με των υπολοίπων. 

Το όνομά μου υποθέτω πως μπήκε στην δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει ακόμη μυαλό. Σας ευχαριστώ γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου γιατί αυτό διακυβεύεται σήμερα. Το θεμελιώδες ερώτημα «γιατί αυτό γίνεται τώρα; Έτυχε τώρα να εμφανιστούν πρόθυμοι μάρτυρες την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Την υπόθεση Novartis την επωάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο. 

Γιατί υπάρχει σήμερα αυτή η επιτάχυνση; Γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα οικονομίας εξατμίστηκε. Γίνατε τα καλύτερα delivery boy των θεσμών. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν προκύπτει και προσκρούει στις αγορές. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις πως μία δική σας καθαρή έξοδος είναι επικίνδυνη. Δεν αναζητείτε ούτε υπευθυνότητα ούτε συναίνεση, θέλατε να συγκαλύψετε τα ενδοκομματικά σας φέροντας σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση. 

Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1. Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο και διολίσθηση στα μεγάλα Εθνικά μας θέματα. 

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή η οποία είναι όμως και ανεύθυνη και επικίνδυνη. Στην δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί μία ζοφερή κατάσταση. Οι δικαστές βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ασκούνται διαρκώς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δικαστών όταν η δικανική τους κρίση δεν αρέσει. Οι παρεμβάσεις της Διευθύντριας του Νομικού Τμήματος του Πρωθυπουργού πιέζει τους εφέτες να ζητήσουν την σύγκλιση της ολομέλειας για υποθέσεις. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στην δικαιοσύνη και αυτό το έχει αναλάβει συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης. 

Εμπλέκετε εμένα και τον κύριο Σαμαρά γιατί μπήκατε στην γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε. Εμένα με εμπλέκετε γιατί επαληθεύονται οι θέσεις μου και οι προειδοποιήσεις μου. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αναρωτήθηκε γιατί στοχοποιήθηκε. Γιατί εκφράζει στην δικαιοσύνη μία άλλη άποψη, μία άποψη αντίστασης. Ο Γιάννης Στουρνάρας γιατί έχετε φαγωθεί να τον διώξετε από την ΕΚΤ και ο κ. Αβραμόπουλος γιατί θέλετε να αφήσετε φεύγοντας δικό σας επίτροπό στην Ευρώπη. 
Το ερώτημα σήμερα είναι, είναι όλοι οι υπουργοί στην δικογραφία; Ο στόχος είναι προφανής. Διεμβολισμός της δημοκρατίας με άλλον τρόπο από αυτό που αποτύχατε να κάνετε με το ονοματολογικό. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έχετε στοχεύσει σε όλους όσους αντιστέκονται στο «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ". 

 

Σκληρά διχαστικός ο Αντώνης Σαμαράς



Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για σκευωρίες, για στημένη υπόθεση, αλλά ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του, κυρίως προς το τέλος, αφιερώθηκε σε έναν ρεβανσιστικό λόγο, όπου πρυτάνευσε η φράση «θα λογοδοτήσετε». Ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη σημερινή κυβέρνηση ανέφερε έναν μακρύ κατάλογο θεμάτων, ζητημάτων, προβλημάτων για τα οποία μετεκλογικά θα λογοδοτήσουν οι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες. Ο πολιτικός λόγος του κυρίου Σαμαρά ήταν εξαιρετικά προσωπικός, σε αντίθεση, επί παραδείγματι, με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ήταν σφαρικά πολιτική και θεσμική. 

«Δεν ψάξατε για ενόχους, τους επιλέξατε» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis. 

Ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δε, ότι οι σημερινοί κυβερνώντες θα λογοδοτήσουν τόσο για τη Novartis όσο και για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και για το άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για εσχάτη προδοσία. Πρόκειται, είπε για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία, από συστάσεως ελληνικού κράτους. 

«Εσείς κ. Παπαγγελόπουλε, και η εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη δώσατε το όνομά μου στο FBI προσπαθώντας να με σπιλώσετε, και έχετε θράσος να μιλάτε για παρακράτος, αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι παρακράτος ρωτήστε τους δικαστές» δήλωσε δε.

Κατήγγειλε δε ότι η εφημερίδα Documento του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ήξερε για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων πριν γίνουν στις 4 Φεβρουαρίου.

«Εξανάγκασαν σε παραίτηση την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς και έστρεψαν την προσοχή τους στην σπίλωση των αντιπάλων. 11 μήνες πριν, ανήγγειλαν μέσω Βαξεβάνη για μένα και τον Πικραμμένο προτού υπάρξει μαρτυρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. 

«Πού ήξεραν (σ.σ ότι εμπλέκεται o ίδιος) Τσίπρας και Βαξεβάνης; Είχαν κληρονομικό χάρισμα, μαντικές ικανότητες; πήγαν σε χαρτορίχτρες; Έστησαν συκοφαντία, άρχισαν να τη διαδίδουν, και μετά βρήκαν τους ψευδομάρτυρες» τόνισε. 

Σε ολόκληρη τη δικογραφία, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ολόκληρη δικογραφία στηρίζεται σε αστήρικτες και χυδαίες κατηγορίες, σε «εικάζω, άκουσα, μού είπαν, νομίζω». «Στα στοιχεία του FBI δεν υπάρχει τίποτε για εμένα» είπε.

«Ποιος είναι ο υπουργός ΠΚ που τον κρύβουν στοργικά, ενώ τους υπουργούς μου τους πέταξαν στα σκυλιά;» διερωτήθηκε. 

Όπως δήλωσε ακόμα τον πρώην πρόεδρο της Novartis Ελλάδας Κωνσταντίνο Φρουζή τον είχε δει φορές θεσμικά μπροστά σε κάμερες.Τη μία παρουσία της Μέρκελ. Και στις δύο περιπτώσεις παρουσία υπουργών και εκπροσώπων άλλων εταιρειών, και ο πρόεδρος της Novartis είχε κάνει λόγο για «ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο φάρμακο» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κάθε μέτρου που θα μείωνε τη φαρμακευτική δαπάνη. 

«Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία. Εσείς θα κρυφτείτε στην δική μου μήνυση πίσω από την ασυλία;» τόνισε ακόμα. 

 

Για πλεκτάνη, πολιτικά ζόμπι και πρακτικές αρχισυμμορίτη, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος

 

«Δεν θα υπάρξει οίκτος στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν στις χωματερές της ιστορίας θα καθίσουν στο σκαμνί» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πρακτικές αρχισυμμορίτη και πλεκτάνη σε βάρος σχεδόν του αντιπολιτευόμενου κόσμου επειδή δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας και θέλει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

«Καταλάβατε άθλιοι συκοφάντες; Θα καθίσετε στο σκαμνί (…) κανείς δεν θα με φιμώσει» τόνισε ο βουλευτής, πρώην υπουργός Υγείας. 

Πρόκειται, είπε, για αήθη προσπάθεια να με θέσουν εκτός πολιτικής. «Έχω διαγράψει 18 χρόνια πολιτικής ζωής, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού. Κάποιοι αχρείοι τόλμησαν να θέσουν χείρα σε αυτό» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ. 

«Συναντιόμασταν, λένε, με τον (πρώην πρόεδρο της Novartis Ελλάδας) κ. Φρουζή από το 2010, ενώ τον γνώρισα μετά την εκλογή του, τον Μάρτιο του 2012, δεν τον ήξερα ούτε με πλησίασαν, ούτε συνάντηση μού είχε ζητηθεί... Άλλο άθλιο ψέμα: Μείωσα τις τιμές, αλλά έκανα εκπτώσεις στη Novartis! Όλες οι εταιρείες έχασαν τεράστια κέρδη επί υπουργίας μου, όλες» δήλωσε δε. 

«Για να προστατευτεί ένας μάρτυρας πρέπει να κινδυνεύει… Από τι κινδύνευαν; Από τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς; Μόνο τη σκευωρία εξυπηρετούν» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

 

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 



Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου αναφέρεται στις καταθέσεις των μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis. Σ' αυτό ο Ευρωπαίος επίτροπος θέτει ερωτήματα για την αξιοπιστία των μαρτύρων και τον όλο χειρισμό της υπόθεσης Novartis.

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, ''εξαφανίσθηκε'' για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους» αναφέρει στο υπόμνημά του ο επίτροπος.

Επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εστιάζει στο αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή στον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να εφαρμόσει τον νόμο ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον του εγκλήματά τους, όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Στη συνέχεια, αφήνει αιχμές για τον χρόνο κατά τον οποίο αποφάσισαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν. «Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, ''αυθορμήτως'', υποθέτω, ενώπιον της κα Εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009. Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία. Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο» επισημαίνει.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος ζητεί να διευκρινισθεί εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας εισαγγελέως διαφθοράς και των επικούρων εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις. 

Επίσης, σημειώνει: «Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή όπου ήμουν Υπουργός Υγείας στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων. Το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας, και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων».

Ο κ. Αβραμόπουλος εστιάζει στην αντιμετώπιση του ιού Α/Η1Ν1 και τονίζει πως αυτή έγινε «με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες» καθώς και στην εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος «χωρίς τον οποίο μέχρι τότε θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων» ως «ιστορικές τομές που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος».

Αναφέρεται στο μεγάλης σημασίας έργο του μοριακού ελέγχου του αίματος λέγοντας «λάβαμε παράλληλα κάθε μέτρο για να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Με πρωτοβουλία μου συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους».

«Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων» τονίζει και καταλήγει:

«Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο».

Πηγή φωτό: Eurokinissi


http://www.zougla.gr/politiki/article/parapemponte-ke-i-deka

2 σχόλια:

  1. Μια καλή και προσεγμένη προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων στον χώρο του γενικού Φάσματος της "Αριστεράς κ. Κουμμουνιστικής Αριστεράς"!
    Οι Δημοκρατικές κ. Αριστερές κ. Κουμμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Χώρα μας διαμέσου του Πολιτικού και Εθνικού Θέματος του Ονόματος/Όρου "Μακεδονία" δείχνουν όχι μόνο μια ΑΝΤΙΑΡΙΣΤΕΡΗ κ. ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΗ Φοβική Αντίληψη ΑΛΛΑ και Τον ΑΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!

    Γιαυτό άλλωστε τόσο η "Δεξιά" όσο και οι Αποικιοκράτες είχαν (και έχουν ακόμη;;) άνετο πεδίο ζωής! Η επιβεβαίωση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στην "Κυβέρνηση" "Πρώτη Φορά Αριστερά"!
    Όπως η Αμερικανοκίνητη Χούντα του 67 δεν είταν Εκτροπή του Πολιτεύματος αλλά Συνέχεια και Εκτροφή Του έτσι και η σημερινή κυβέρνηση με τον πολιτικό προσβλητικό όρο "Πρώτη Φορά Αριστερά" είναι μια Συνέχεια τόσο ΤΩΝ Μνημονίων/Επιτήρηση όσο και Συνέχεια Των Εθνικών Καταστροφών (1922/1945-49/1967-74 Κύπρος/1996 Ιμια/Μνημόνια plus 99 year!)!

    Άλλωστε δεν είναι Τυχαίο ότι η "Πρώτη Φορά Αριστερά" Τσίπρας & co/MKO χαρακτηρίζει τον Ελληνικό Λαό ... Ακροδεξιούς Φασίστες και ... ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟ ΟΧΛΟ!!! Τέτοια Αντίληψη και Φρασεολογία έχουν σε Ιδεολογική Θεωρία μόνο η ΕλιτοΕσωτερικοΝαζιστές (βλ. Ιδεολογία της NSDAP in innere Kreise)!

    Και σε Πολιτική Ορολογία όταν ο "Οχλος" είναι ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΣ σημαίνει ότι δεν ξέρει τί θέλει άρα είναι Αρρωστος άρα χρειάζεται... Επιτήρηση! ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ Πολιτικούς Κοινωνικούς Επιστημονικούς και Εθνικούς Όρους τον ΔΙΚΟ Τους Αυτισμό τον Προσάπτουν στον ... Ελληνικό Λαό (θυμίζουμε το: Ασθενή έχωμεν σε γύψον τον βάζουμεν!!!)!

    Καιρός Είναι να μπεί ΌΛΟ Αυτό Το Αποικιοκρατούμενο Πολιτικό Σύστημα σε Πραγματικό Γύψο για Την ... Σωτηρία Του Ελληνικού Λαού/Εθνους! Την Σωτηρία Της Χώρας ΜΑΣ!!!


    ..... Καλημέρα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμίζει την "Δίκη" το Σενάριο της ... Reichkristalnacht 1938!

    Η Ιδεολογία του Ναζισμού Παντού Αντέστρεφε Τους Όρους Της Λογικής!

    ".....εάν Είσαι Αθώος Απέδειξε Το....."

    ".... εάν Είσαι Αθώος ΔΕΝ ΈΧΕΙΣ να φοβάσαι Τίποτα γίνε Διάφανο Γυαλί..."

    Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει το όνομα (για ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ) και Άλλοι Έχουν Την Χάριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή