Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Μπλαζάκης - Γ. Τζομπανάκης: Δεν ξεχνάμε τους ήρωες της τάξης μας. 34 χρόνια αντάρτες. Κατέβηκαν από τα βουνά σαν σήμερα το 1975



Τσ'άντρες δεν τσι ζυγιάζουνε αν εβαρούν σ'οκάδες, μόνο τσι λογαριάζουνε στη γνώμη και τσι χάρες.
Κρητική Μαντινάδα

Ηταν Κυριακή 23 Φλεβάρη του 1975 όταν αποφάσισαν δυο θρυλικές μορφές της Κρήτης, ο Γ. Μπλαζάκης και ο Γ. Τζομπανάκης να αφήσουν τα βουνά όπου έζησαν σαν διωκόμενοι αντάρτες του ΕΛΑΣ για 34 ολόκληρα χρόνια.




Πιθανόν να μην υπάρχει ούτε παγκόσμιο ανάλογο φαινόμενο αγωνιστών που κατόρθωσαν να επιβιώσουν ελεύθεροι μετά από τόσες διώξεις. 
Αντιμετώπισαν εκστρατευτικά στρατιωτικά σώματα εναντίων τους από Γερμανούς, Βρετανούς, τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, μέχρι και την Απριλιανή χούντα. 
Γι’ αυτό και η ιστορία τους συγκλόνισε όχι μόνο το Πανελλήνιο, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν παράτησαν τα λημέρια τους στα βουνά, 26 χρόνια μετά από τη λήξη του εμφυλίου (!!!), που  επιτέλους είχε σταματήσει η δίωξη εναντίον τους, και παρουσιάστηκαν στην κοινωνία των Χανίων..

Διαβάστε μια σχετική ανάρτηση που έχει κάνει ο askourdoulakos για τους αντάρτες της Κρήτης με ιδιαίτερη αναφορά στους δυο αυτούς αγωνιστές που είχαν αρνηθεί την αμνηστία για λόγους πολιτικών αρχών.



Το παρακάτω βίντεο το έφτιαξε σύντροφος μας, αφιερωμένο στους αντάρτες της Κρήτης.




http://gregordergrieche.blogspot.gr/2018/02/blog-post_97.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου