Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

(Εξαιρετικό)! Το εμβόλιο της ανο(η)σίας

Γράφει η Μαρία Πολυχρονιάδου
Μια συζήτηση που συναντάει σχεδόν κάθε πάροχος υγείας αλλά και κάθε νέος γονιός είναι αυτή για τα εμβόλια. Από τα αθώα ερωτήματα τύπου «τι είναι το εμβόλιο και γιατί να το κάνω;» μέχρι το επικίνδυνο quote «δεν πρέπει να εμβολιαζόμαστε, είναι τρόπος αφανισμού της ανθρωπότητας».

Δε θα σταθώ στο επιστημονικό κομμάτι, προσπαθώντας να καταρρίψω τους μύθους περί συχνότητας εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών, ούτε θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω γιατί το MMR δεν προκαλεί αυτισμό.
Το έχουν κάνει άλλοι αυτό, πριν από μένα με εξαιρετικά αποτελέσματα και με κύρoς στην επιστημονική τους γνώση:
( 1. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00048610.htm
2. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00046738.htm
3. https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/dtap.html
4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2897%2911096-0/fulltext
5. https://www.dropbox.com/s/341g2s6037bp2fi/Autism%20and%20measles%2C%20mumps%2C%20and%20rubella%20vaccine%20no%20epidemiological%20evidence%20for%20a%20causal%20association.pdf?dl=0
6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/193604
7. https://www.dropbox.com/s/a3h7cjxor2eu2io/MMR%20vaccine%20and%20autism%20an%20update%20of%20the%20scientific%20evidence.pdf?dl=0
8. http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5347 
9. https://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/
10. https://clinicalpharmacist.gr/2017/02/01/vaccines-and-the-factory-of-fear/ )
Ούτε καν θα ασχοληθώ με το να εξηγήσω πόσο ωφέλησαν την ανθρωπότητα οι μαζικοί εμβολιασμοί, η ανοσία αγέλης και την επίδραση είχαν στην αύξηση του προσδοκώμενου μέσου όρου ζωής.
Αυτό το οποίο θα προσπαθήσω να εξηγήσω είναι οι λόγοι που ώθησαν την ανάπτυξη ενός αντιεμβολιαστικου κινήματος παγκόσμια. Η anti-Vacc society πλέον αποτελείται από γονείς, παιδαγωγούς, γιατρούς , φαρμακοποιούς και προφανώς από ανεμβολίαστους.
Μια πιθανή εξήγηση για την εξάπλωση του κινήματος βλακείας, θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος έχει την τάση να συσπειρώνεται γύρω από συνωμοσιολογίες.
Γιατί; Γιατί πολύ απλά είναι σαφώς δυσκολότερο να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν για την οικονομική ή την κοινωνικοπολιτική κρίση. Όπως είναι και δυσκολότερο να συμμετέχεις ενεργά στη διαχείριση κι υπέρβαση της κρίσης..
Αντιθέτως, είναι πιο εύκολο να τσουβαλιάσεις «αριστερούς, δεξιούς, καπιταλιστές, φιλελεύθερους , συντηρητικούς και προοδευτικούς», να ισχυριστείς ότι «όλοι είναι το ίδιο μπουρδολόγοι» και να συσπειρωθείς γύρω από μια ιδέα που σε επιστρέφει στις «αγνές» εποχές των αρχών του προπερασμένου αιώνα «εκεί οπού δεν ήταν ψεύτες οι άνθρωποι κι υπήρχαν πραγματικές αξίες». Παρελθοντολαγνεία στα καλύτερά της. Υπάρχει η πιθανότητα να έχεις ξεχάσει ότι εκείνες τις εποχές θέριζε η ανισότητα, η εκμετάλλευση, η μοναρχία. Όπως επίσης υπάρχει κι η πιθανότητα να σε βολεύει να νιώθεις ως ο κατατρεγμένος, πλανημένος ανθρωπάκος που σε τίποτα δεν έφταιγε και σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει γιατί του «έκλεψαν την αθωότητα». Πάντα ο ρόλος του θύματος ήταν ο πιο βολικός. Κι οι αντιεμβολιαστες στο δικό τους σύμπαν είναι θύματα της νέας τάξης πράγματων.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πρωταρχικό ρολό στην διάδοση αυτού του κινδύνου, είναι η εκμετάλλευση του παραπάνω -ας το πούμε- ενστίκτου από λαϊκιστές, λαοπλάνους, τσαρλατάνους και ψευδοεπιστημονες. Ο Trump υποστηρίζοντας την anti Vacc society κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους και οπαδούς. Ο Αρτέμης Σωρρας κι η Χρυσή Αυγή είναι δυο εγχώρια παραδείγματα παρόμοιας δράσης. Κι ας μην αναλύσουμε περιπτώσεις ψευδοεπιστημόνων τύπου Μουρούτη που πλουτίζουν καθημερινά επιβάλλοντας ουσιαστικά «φόρο βλακείας» σε κάθε «πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του». Συνεπώς , όλοι αυτοί υποδαυλίζουν τέτοιου είδους κινήματα χρησιμοποιώντας την ιδιότητά τους , «για να το λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σωστό», ώστε να αυξάνονται οι ηλίθιοι που θα πληρώνουν το φόρο. Άλλωστε, τι πιο χειραγωγήσιμο από έναν ανόητο;
Μια άλλη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι η διαρκής αποκάλυψη σκανδάλων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Κάποιες φορές και από φαρμακευτικές εταιρίες. Όπως το σκάνδαλο Novartis. Αυτό όμως που δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν είναι το πόσο δεν συνδέεται η ιατροφαρμακευτική επιστήμη καθαυτή με τις πολυεθνικές που την εμπορεύονται.
Το σκάνδαλο Novartis είναι οικονομικό και πολιτικό. Χονδρικά, η Novartis με στόχο να επικρατήσει στην ελληνική φαρμακευτική αγορά χρημάτιζε από γιατρούς και φαρμακοποιούς μέχρι πρωθυπουργούς και λοιπά πολιτικά πρόσωπα.
Αυτό που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι τα σκευάσματα της Novartis και της κάθε Sanofi, GlaxoSmithKline δεν έχουν κάποιο θέμα όσο αφορά τη σύστασή τους.
Ούτε έχουν σκοπό να σκοτώσουν ανυπεράσπιστα μωρά μολύνοντάς τα με μόλυβδο.
Για να πέσω και στο επίπεδο του αντιεμβολιαστή, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία δεν ψήνεται να σκοτώσει εξάμηνα μωρά. Την συμφέρει να γίνουν αυτά τα μωρά 65 χρονών και να τους χορηγεί αντιαρρυθμικα ή αντιθρομβωτικά.
Συνοψίζοντας, οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στα εμβόλια καθώς και ολόκληρο το σκεύασμα του εμβολίου είναι ελεγμένο από ανεξάρτητα εργαστήρια, έχει δοκιμαστεί σε ανωτέρα θηλαστικά, σε κλινικές μελέτες κι έχουν γίνει εκατοντάδες δημοσιεύσεις επιστημόνων που πιστοποιούν την ασφάλειά του.
Και ναι προφανώς και η Novartis έχει τα μέσα να χρηματίσει ένα ανεξάρτητο εργαστήριο. Ωστόσο το όφελός της δεν είναι εκεί. Σκέψου να σκάσει στα ξαφνικά ένα σκανδαλάκι ότι το ενέσιμο Voltaren προκαλεί καρκίνο. Και το σκανδαλάκι να το ακολουθήσουν μελέτες που θα το επιβεβαιώνουν. Ξέρεις τι θα γίνει μετά; Θα κλείσει η φαρμακευτική εταιρία. Και μάλλον δεν είναι κάτι που θέλει να της συμβεί.
Προφανώς κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί σκευάσματα που ανεδείχθησαν επικίνδυνα (βλέπε θαλιδομίδη), όμως είχε συμβεί κατά λάθος.
Τα εμβόλια είναι εδώ, κυκλοφορούν σαν τεχνική από το 1800κάτι και σαν σκευάσματα προς πώληση λίγο αργότερα. Έχω εμβολιαστεί κι έχεις εμβολιαστεί. Τελευταία φορά που τσέκαρα ήμουν ζωντανή κι υγιέστατη. Όπως κι εσύ. Και τελευταία φορά επίσης που τσέκαρα η πανώλη αποτελεί παρελθόν.
Μέσα σε διάστημα 100 ετών ο μέσος ορός ζωής διπλασιάστηκε κι ασθένειες που θέριζαν εξαφανίστηκαν.
Μην μπερδεύεις την επιστήμη που είναι στο πλευρό της ανθρωπότητας με τον καπιταλισμό που είναι εχθρός της. Χρησιμοποίησε το πρώτο για να ρίξεις το δεύτερο. -Το αν θα έπρεπε τώρα τα επιστημονικά επιτεύγματα να τα εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Την οποία όμως δεν είδα ποτέ να την κάνει κάποιος πεθαμένος. –
Εμβολίασε τα παιδιά σου. Ο ταξικός αγώνας τα χρειάζεται υγιή και ζωντανά.
http://pandiera.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου