Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Τα στοιχεία που καίνε δύο συνεργάτες του Μαρινάκη


Τα στοιχεία που καίνε δύο συνεργάτες του Μαρινάκη

Είναι Τετάρτη 28 Ιουνίου και ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης καταθέτει συμπληρωματικά στην Εισαγγελία Πειραιά για την υπόθεση που αποτελεί πλέον μείζον πολιτικό γεγονός στη χώρα. Μία όμως προσεκτική «χαρτογράφηση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γύρω από την υπόθεση NOOR 1 αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. 

Εξηγούμεθα: Το καλοκαίρι του 2013, τον Ιούλιο, στον Περσικό κόλπο εξελίσσεται ένα επιχειρηματικό
 σχέδιο παράνομης διακίνησης καυσίμων και εκ της δραστηριότητας αυτής μία επιχείρηση διακίνησης μαύρου χρήματος μεταξύ ντόπιων εταιρειών πετρέλευσης, εταιρειών που ανήκουν στον ισοβίτη Γιαννουσάκη, εταιρειών συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων εταιρειών που εδρεύουν στον Πειραιά και αλλού. Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί στα ρεπορτάζ του zougla.gr με τίτλο «Η συμμορία των Εμιράτων», ενώ στοιχεία της υπόθεσης (εμβάσματα κλπ) έχει στην διάθεση της η Δικαιοσύνη. 

Για να εξηγούμεθα. Ο κύριος όγκος των στοιχείων και των εγγράφων (extraits εμβασμάτων, τραπεζικοί λογαριασμοί κλπ) προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές αλλά και τις συνομιλίες με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο πως οι αποκαλύψεις του ισοβίτη βήμα – βήμα επαληθεύονται και από τη δικαστική έρευνα η οποία βρίσκεται εν εξελίξει καθώς και από τα ευρήματα (ή μη!! διότι και απουσία παραστατικών κλπ. είναι επιβαρυντικό στοιχείο) της Οικονομικής Αστυνομίας η οποία έχει ενεργοποιηθεί με εφόδους, παρουσία Εισαγγελέα σε φερόμενες ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση NOOR 1 εταιρείες στη ναυτιλιακή πιάτσα του Πειραιά. 
Ένα πρόσωπο που αναφέρεται εξ αρχής στις καταθέσεις αλλά και στις συνομιλίες που είχε ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη είναι ο Νικόλαος Συντυχάκης, άμεσος συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Ο κ. Συντυχάκης σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της τελωνειακής αρχής του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθη στις 23/09/2014 με 622.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, που τα είχε τοποθετημένα σε μία βαλίτσα γραφείου, ποσό αδήλωτο και χωρίς κάποιο παραστατικό. Οι αρχές δέσμευσαν το ποσό, κατέγραψαν ως όφειλαν την παράνομη διακίνηση και προχώρησαν στις καθορισμένες από τον νόμο διαδικασίες.

Τα ντοκουμέντα της σύλληψης:

  

Πρωθυπουργός τη χώρας τότε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και Υπουργός επί των Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης και Γενικός Γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ,  ο κ. Συντυχάκης ισχυρίστηκε πως το αδήλωτο και πουθενά καταγεγραμμένο ποσό, χωρίς κάποιο παραστατικό ή άλλο δικαιολογητικό ήταν… ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Κάποια στιγμή το ποσό επεστράφη χωρίς κανείς να γνωρίζει το σκεπτικό βάσει του οποίου οι ανακριτικές αρχές απεφάνθησαν τοιουτοτρόπως. 

Ποιος είναι πραγματικά ο κ. Συντυχάκης; Ένα απλό οδοιπορικό στην ιστοσελίδα της Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι εταιρεία εισηγμένη στην χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει πως ο κ. Συντυχάκης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 

Η σύνθεση του ΔΣ της Capital είναι η εξής: 




Στον κατάλογο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (τρίτο κατά σειρά) αναγράφεται και το όνομα του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη. Πρόκειται για νέο στην ηλικία δικηγόρο, που ηγείται δικηγορικής εταιρείας στον Πειραιά με γραφεία επί της οδού Κολοκοτρώνη 130. 

Γιoς του Γιώργου Μπαϊρακτάρη, πολύ σοβαρού ανθρώπου και νομικού με εξειδίκευση και πείρα στα ναυτιλιακά, που χαίρει εκτίμησης στην ναυτιλιακή αγορά του μεγάλου λιμανιού της χώρας. Μιλάμε για τον πατέρα Μπαϊρακτάρη για να εξηγούμεθα. 


(Ο κ. Μαρινάκης μαζί με τον κ. Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς κατά τη διάρκεια ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαΐου 2017)

Ο υιός τώρα φέρεται να εμπλέκεται σε μία εταιρεία με το όνομα Marathon Carriers, με έδρα τον Πειραιά και γραφεία, που αλλού, επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 και μάλιστα στον 2ο όροφο. Οποία σύμπτωσις. Εκεί που στεγάζεται και το δικηγορικό του γραφείο. Η εταιρεία αυτή είναι καταγεγραμμένη στα μητρώα του Υπουργείου Ναυτιλίας και έχει ως έδρα τα νησιά Μάρσαλ. 


(Η διεύθυνση της εταιρείας Marathon επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 στον Πειραιά)
Στην κίνηση λογαριασμού της εταιρείας G-TANKERS του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη κατά τις επίμαχες ημερομηνίες του καλοκαιριού του 2013 και μετά,  εμφανίζονται τα παρακάτω εμβάσματα (εταιρεία και ποσό):

FAIRBANKS 46.708
FT MARITIME 40.329
MARITIME CAPITAL MGMT 12.186
EXPRESS ENERGY GREECE 409.962
MARATHON CARRIERS 49.994
MARLEX CORPORATION 39.994
MARLEX CORPORATION 49.994
MARATHON CARRIERS 99.994
HELENIC HULL CYPRUS 279.935

Παρατηρεί κανείς πως η εταιρεία Marathon έχει εμβάσει δύο φορές τον λογαριασμό της εταιρείας του ισοβίτη δύο ποσά συνολικού ύψους 150.000 δολαρίων. Πέραν της Marathon συμφερόντων ως φαίνεται Μπαϊρακτάρη καταγράφονται και άλλες εταιρείες που εκείνη την περίοδο είχαν συναλλαγές με τον ισοβίτη. Τι είναι αυτές οι εταιρείες; Μία ματιά στην επίσημη κατάθεση του Γιαννουσάκη ξεκαθαρίζει το τοπίο. 

Συγκεκριμένα ο Γιαννουσάκης στις 25/1/2017 έδωσε ένορκη μαρτυρική κατάθεση στις φυλακές Αυλώνα και παρέδωσε στους δύο προανακριτικούς υπαλλήλους τα τραπεζικά εμβάσματα που εστάλησαν στην εταιρεία του την κρίσιμη περίοδο της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών.

Ακολουθεί η κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη: «Σας κάλεσα στο χώρο που κρατούμαι με σκοπό να δείξω την πραγματική μου μεταμέλεια και την πρόθεση μου να συνεχίσω να βοηθάω περαιτέρω την εξέλιξη των ερευνών που αφορούν στην υπόθεση μεταφοράς πλέον των δυο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να βοηθήσω σημαντικά την έρευνα σας ως προς την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, σας προσκομίζω το αντίγραφο του εταιρικού μου λογαριασμού (G-TANKERS) που διατηρούσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την εποχή εκείνη- δηλαδή τα έτη 2013 και 2014. Σημειώνω ότι κάποιες από τις μεταφορές που φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FT MARITIME και αφορούν τον καταδικασμένο για την υπόθεση Φ.Π και τον Τ.Τ, συνεταίρο του. Οι μεταφορές που εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FAIRBANKS αφορούν τον ήδη καταδικασμένο για την υπόθεση Κ.Β και τον εργοδότη του Κ.Κ. Επιπρόσθετα σας αναφέρω ότι οι μεταφορές που προαναφέρθηκαν και φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω δεν αφορούν σε εμπορική συναλλαγή οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρίας μου και των εταιριών αυτών».

Με λίγα λόγια την λίστα των εταιρειών που απέστειλαν εμβάσματα στην G Tankers του Γιαννουσάκη φιγουράρουν εταιρικές οντότητες τα στελέχη των οποίων έχουν εμπλακεί και το χειρότερο έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση NOOR1 που μας απασχολεί. Τι δουλειά είχαν λοιπόν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την λίστα εταιρείες όπως αυτή συμφερόντων Μαρινάκη (Express Energy) και συμφερόντων του ανώτερου στελέχους της εταιρείας Μαρινάκη, του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, (Marathon Carriers); Τι ακριβώς συμβαίνει; 


   
     
  

Σύμφωνα με τα παραστατικά που απέστειλε στη Ζούγκλα η πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη, το ποσόν των 409.962 δολαρίων το οποίο κατατέθηκε στον λογαριασμό της G Tankers, αντιστοιχεί σε δραστηριότητα πετρέλευσης δηλαδή παροχής καυσίμων σε κάποιο πλοίο. 

Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την νομιμότητα αυτών των παραστατικών και διά της οδού της δικαστικής συνδρομής που αιτήθηκαν στο Ντουμπάι. Ωστόσο για τα δύο εμβάσματα από την εταιρεία Marathon προς την G Tankers εγείρονται ερωτήματα και πάντως μέχρις στιγμής και σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ αλλά και πληροφορίες από την Οικονομική Αστυνομία που διεξάγει ελέγχους κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, δεν προκύπτει πώς οι Αρχές διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά. 

Προκειμένου να ξεκαθαριστεί η εικόνα απευθυνθήκαμε στον κ. Μπαϊρακτάρη. Έξι φορές τηλεφωνικώς και μία φορά διά της αποστολής ενός ηλεκτρονικού μηνύματος που συμπεριλάμβανε και κάποια ερωτήματα. Το μήνυμα έχει ως εξής:

KYPIE MΠAIPAKTAPH KAΛHΣΠEPA. ΣAΣ AΠOΣTEΛΛOYME MHNYMA AΠO TO zougla.gr.

ΣYMΦΩNA ME TA EΠIΣHMA NTOKOYMENTA THΣ ETAIPEIAΣ Capital, EIΣHΓMENHΣ ΣTO XPHMATIΣTHPIO THΣ NEAΣ YOPKHΣ, EIΣTE MEΛOΣ TOY ΔΣ THΣ ETAIPEIAΣ AYTHΣ ME APMOΔIOTHTEΣ secretary director. AΠO TA EΞTPE TΩN EMBAΣMATΩN THΣ ETAIPEIAΣ Marathon Carriers ΠOY EK TOY PEΠOPTAZ ΠPOKYΠTEI OTI EINAI ΣYMΦEPONTΩN ΣAΣ, ΣTEIΛATE TON IOYΛIO TOY 2013 ΔYO EMBAΣMATA ΣTHN ETAIPEIA G Tankers ΣYMΦEPONTΩN EYΘ. ΓIANNOYΣAKH O OΠOIOΣ EKTIEI ΠOINH IΣOBIΩN, ΣYNOΛIKOY ΠOΣOY 150 XIΛ ΔOΛAPIΩN. ΠPOKYΠTEI TO EPΩTHMA ΓIA ΠOION ΛOΓO AΠOΣTEIΛATE AYTA TA ΔYO EMBAΣMATA ΣTHN G Tankers KAI BEBAIΩΣ TO AN YΦIΣTANTAI H OXI ΠAPAΣTATIKA ΠOY ΠIΣTOΠOIOYN TIΣ ΣYNΔIAΛΛAΓEΣ AYTEΣ. 

ΘA EIMAΣTE EYTYXEIΣ NA ΓINOYME AΠOΔEKTEΣ TΩN ΣTOIXEIΩN ΓIA THN YΠOΘEΣH AYTH ΔEΔOMENOY OTI ΔIEΞAΓOYME ΔHMOΣIOΓPAΦIKH EPEYNA ΣE BAΘOΣ. 

ZOUGLA.GR


Ο δικηγόρος κ. Μπαϊρακτάρης, ανώτερο–διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Capital του κ. Μαρινάκη και εκ του ρεπορτάζ ιδιοκτήτη της εταιρείας Marathon η οποία είχε συναλλαγές με την εταιρεία G Tankers του ισοβίτη Γιαννουσάκη, δεν επικοινώνησε μαζί μας. Άκρα του τάφου σιωπή. 

Επειδή ο κόσμος τελικά είναι μικρός και η Νέα Υόρκη απέχει μόνον ολίγα δευτερόλεπτα μέσω Διαδικτύου, πρέπει να διαλευκανθεί ένα κρίσιμο σημείο σε όλα όσα έχουν προαναφερθεί. Δύο ανώτερα, διευθυντικά στελέχη μίας εταιρείας (Capital) η οποία είναι εισηγμένη στην Νέα Υόρκη και άρα υπόκειται στους κανόνες που υπαγορεύονται από την αμερικανική χρηματαγορά, φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις που διερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και που μέσω της πολιτικοποίησης της υπόθεσης NOOR 1 φθάνουν να συζητούνται στην Ελληνική Βουλή. 

Είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα κάποιοι, κάπου στην Αμερικανική Χρηματαγορά θα ζητήσουν εξηγήσεις και θα θέσουν ερωτήματα. Τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Με λίγα λόγια για εκείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Νέα Υόρκη η ιστορία αυτή φαίνεται να έχει περισσότερο «μέλλον» παρά παρελθόν. 


(Η διακύμανση της τιμής της μετοχή της Capital στον Nasdaq στις 27 Ιουνίου 2017)
Η ιστορία του «Ρεφενέ»

Εδώ και κάποιες ημέρες διαπιστώθηκε πως υπήρξε μία αναβάθμιση της υπόθεσης NOOR1 σε διεθνές επίπεδο. Το Ινστιτούτο GateStone που πρόσκειται στους σημερινούς συσχετισμούς που κυριαρχούν στον Λευκό Οίκο και διατηρεί άριστες σχέσεις με την συντηρητική πτέρυγα του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ, αποφάσισε να «αναμιχθεί» στην ιστορία της διακίνησης της ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα και από εκεί στην Τουρκία και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Σερβίας. 

Το GateStone το οποίο δεν κρύβει ούτε τις αντιπάθειές του ούτε και τις διασυνδέσεις του και εντός του οποίου δραστηριοποιείται πλειάδα διπλωματών και διοικητικών παραγόντων της αμερικανικής διακυβέρνησης, συνδέει την υπόθεση NOOR1 με το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών από το Ιράν προς την Ευρώπη με τελικό σχεδιασμό την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Αναφέρει μάλιστα μερικές από αυτές στην επίμαχη ανάρτηση (Διαβάστε άρθρο στο zougla.gr με τίτλο: « Διεθνώς Ρεζίλι»). Η αναφορά του αμερικανικού Ινστιτούτου έτυχε αναπαραγωγής και από άλλα αμερικανικά μέσα του Διαδικτύου. 



(Το δημοσίευμα του Gatestone Institute στις 26 Ιουνίου 2017)

Είναι προφανές πως η υπόθεση αυτή θα έχει και νέα επεισόδια σε συνέχειες από την στιγμή που μία υπόθεση όπως αυτή του NOOR 1 συνδέεται άμεσα με ζητήματα ασφαλείας που αφορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και κατά συνέπεια όλους τους περιφερειακούς παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό το παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Υπ’ αυτήν την έννοια και μεταξύ των άλλων προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του ισοβίτη Γιαννουσάκη στον τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς, διακίνησης και μεταβίβασης του φορτίου 3 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το NOOR1. 

Παρακολουθείστε το απόσπασμα με την επίμαχη συνομιλία του ισοβίτη Γιαννουσάκη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, όπου η λέξη κλειδί είναι ο « Ρεφενές»:

 

 http://www.zougla.gr/greece/article/ta-stixia-pou-kene-dio-an8ropous-tou-marinaki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου