Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Σε ιδιώτες τα απορρίμματα του Δήμου Ρόδου - Νέα εποχή για τα ιδιωτικά συμφέροντα

Εγκρίθηκε από το 7ο κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου ο διεθνής διαγωνισμός και προχώρα η εκχώρηση της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου σε ιδιωτική εταιρεία. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους. Κατά την διαδικασία του διαγωνισμού έγιναν προσφυγές αλλά τελικά κατοχυρώθηκε στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. 

Η σύμβαση υπεγράφη την Τετάρτη 7 Ιουνίου μεταξύ Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και της ιδιωτικής κοινοπραξίας ENACT A.E- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε 

Η σύμβαση ανάθεσης έργου έχει διάρκεια τρία χρόνια και αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου. Η σύμβαση υπογράφηκε με συνολικό προϋπολογισμό 12.629.725,81 ευρώ και με δικαίωμα προαίρεσης 16.839.634,41 ευρώ (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Η ιδιωτική κοινοπραξία αναλαμβάνει να καλύψει το 50% της αποκομιδής του Δήμου με 22 απορριμματοφόρα, 104 εργαζόμενους (σαρωτές / κλαδευτές), το σκούπισμα των δρόμων και ταυτόχρονα υποχρεούται να λειτουργήσει το Κέντρο Διαλογής των Ανακυκλώσιμων Υλικών ΚΔΑΥ. Το υπόλοιπο 50% του Δήμου θα καθαρίζεται από την υπηρεσία καθαριότητας και το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό του Δήμου. Άγνωστο παραμένει τι θα απογίνουν οι συμβασιούχοι, παρατασιούχοι που εργάζονται στο Δήμο. 

Ο δήμαρχος Ρόδου περιχαρής για την εκχώρηση της καθαριότητας
του νησιού στην ιδιωτική κοινοπραξία, πλαισιωμένος από
τους εκπρόσωπους της εταιρείας.
Η ιδιωτική κοινοπραξία θα αναλάβει από τις 15 Ιουνίου ένα μέρος της πόλης της Ρόδου και θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλο το νησί - με σημείο αιχμής τις τουριστικές περιοχές, όπως η Λίνδος, το Φαληράκι, τα Κολύμπια, την Αφάντου κ.λπ. Ο στόλος της εταιρείας θα ενισχυθεί με πέντε ακόμη οχήματα (απορριμματοφόρα και σαρωτές), τα οποία έχει παραγγείλει με leasing η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, ενώ τα οχήματα που κρίνονται "γερασμένα" και ακατάλληλα, θα αποσυρθούν για επισκευές και θα χρησιμοποιούνται επικουρικά, όπου χρειάζεται. 

Μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες

7 εταιρείες υπέβαλαν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος δημοσίων συμβάσεων (ΕΔΗΣΗΣ) σφραγισμένες προσφορές και δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Ρόδου, για την ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών στο νησί της Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι οι εξής:
  • ΕΝΑCT Περιβαλλοντική Ενεργειακή ΑΕ.
  • ICM Ιnternational Clinic Methods Διεθνείς Μέθοδοι Καθαρισμού Ανώνυμη Τεχνική – Τουριστική Εταιρεία Πληροφορικής.
  • Αφοί Γ. Τσαντόπουλοι Ενεργειακή ΕΠΕ.
  • Γεώργιος Αναστασάκης ΕΠΕ.ενδιαφερον 
  • DΙΟΝ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία.
  • Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕΕ. 
  • ΕΤΜΕΚΑΤ Φώτης Γρίβας & Υιός Ανώνυμη Κατασκευαστική Μελετητική Εμπορική Εισαγωγική Εξαγωγική Εταιρεία.
Τελικά ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. 

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το ξεπούλημα της καθαριότητας του Δήμου, εξέφρασε την πεποίθηση και την διαβεβαίωση ότι, «η Ρόδος θα αλλάξει όψη». «Ύστερα από τις συμπληγάδες και από πολλές περιπέτειες, τα καταφέραμε. Το εγχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποκομιδής των απορριμμάτων έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει, πέρασε "διά πυρός και σιδήρου", καθώς υπήρξαν πολλά προβλήματα στην εξέλιξη της διαδικασίας του διαγωνισμού το 2016, με τα 1.000 εμπόδια τα καταφέραμε». Διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και κανένας δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του, καθώς υπάρχει μια "συμφωνία κυρίων" με τον ιδιώτη, γιατί αυτά -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν γράφονται στην σύμβαση εκχώρησης.

Συγκυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες με την πολιτική που εφαρμόζουν αφήνουν σκόπιμα χώρο για να εισβάλουν τα οικονομικά συμφέροντα μικρότερων και μεγαλύτερων εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Είναι πολλά τα λεφτά που βρίσκονται στα σκουπίδια

Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιρειών που επιδιώκουν να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων. Ήδη σε διάφορους δήμους σε όλη την επικράτεια συμμετέχουν ιδιώτες, συμπληρωματικά και με διαφορές αναθέσεις εργασιών για τα απορρίμματα όπως η περισυλλογή, σάρωση, η ανακύκλωση, η μεταφορά κλπ. 

Από την μια η πολιτική της ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι κυβέρνησεις, με το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και οι διαχρονικές ευθύνες και αδυναμίες πολλών δήμων που δεν καταφέρουν να διαχειριστούν τα απορρίμματα και να έχουν τις πόλεις και τα χωριά καθαρά, παρά τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες. Από την άλλη οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων με την απαγόρευση των προσλήψεων. Η άρνηση των δημάρχων ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες καθαριότητας, κάτι που επιτρέπεται από την νομοθεσία από το Μάρτιο του 2016, επιλέγοντας να εφαρμόζουν προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας, γιατί έχει μηδενικό μισθολογικό κόστος για το Δήμο, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στη διοίκηση, τη λειτουργία, την διαχείριση προσωπικού, διαμορφώνουν σκόπιμα τους όρους για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης και των δημάρχων ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος -290 δήμοι- που συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες, εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, όπως τα ονομάζουν, και δεν προχωρούν στην ανακύκλωση με διαλογή των ξεχωριστών υλικών στη πηγή από τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Τα οφέλη των δήμων από την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που από μόνο του είναι σημαντικό, αλλά είναι και οικονομικά. 

Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό θα δημιουργούσε και νέες θέσεις σταθερής εργασίας, θα έφερνε έσοδα στο δημόσιο, θα μείωνε ουσιαστικά τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή. Θα οδηγούσε τελικά σε οικονομία κλίμακας των λειτουργικών εξόδων των δήμων. Τα χρήματα που πληρώνουν οι εταιρείες για το ανταποδοτικό τέλος - πόρο ανακύκλωσης πρέπει να δίνονται στους δήμους απευθείας για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγουν και όχι στην ΕΕΑΑ Α.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος και θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες ενώ θα προστάτευε πραγματικά το περιβάλλον .

Τι συμβαίνει στο ΔHMO ΒΥΡΩΝΑ

Η Δημοτική αρχή είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.Δέσμια των μνημονιακών κατευθύνσεων της κεντρικής εξουσίας, επιχείρησε επανηλλημενα να δημιουργήσει στον ορεινό όγκο του Υμηττού, στη Β΄ Ζώνη χώρο συγκέντρωσης και μεταφοράς απορριμμάτων, εγκαταστάσεις κ.λπ. Προσπάθησε να αναθέσει στην γνωστή εταιρεία ΕΕΑΑ. Α.Ε την ανακύκλωση των απορριμμάτων του δήμου. Δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά μέχρι σήμερα να ενισχύσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, που ξεκίνησε το 2008 στο δήμο χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περισυλλέγει ο δήμος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα αυτό και των πολιτών που ανακυκλώνουν μέρος των απορριμμάτων τους, παραμένει πολύ μικρό με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Δεν κατάφερε να τοποθετήσει πολύ περισσότερους κάδους στις γειτονιές της πόλης, σε καταστήματα και όπου άλλου χρειάζεται. Περιορίστηκε μόνο στα σχολεία. Δεν προχώρησε σε ενημέρωση των πολιτών, δεν διεκδίκησε χρηματοδότηση του δήμου για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγει, δεν προμηθεύτηκε οχήματα για να διατεθούν για την ανακύκλωση κ.λπ. Μέχρι σήμερα -μετά από 3 χρόνια στην διοίκηση του Δήμου- ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή. Πιθανά πηγαίνοντας προς τις δημοτικές εκλογές να επιδιώξει η δημοτική αρχή -για προεκλογικούς λόγους- να γίνουν έστω και τα αυτονόητα στο τομέα αυτό.

Χρειάζονται πολιτικές ώστε οι δήμοι να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών.

Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν έχουν τίποτα το θετικό να περιμένουν από την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μπορεί για τις ιδιωτικές εταιρείες να δίνονται νέες δυνατότητες για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους μέσα από τα απορρίμματα τα όποια εμπεριέχουν χρυσό. Οι πολίτες όμως θα βλέπουν να αυξάνονται διαρκώς τα δημοτικά τέλη για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν μέσω των εταιρειών θα εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με μισθούς πείνας και ελάχιστα δικαιώματα, που επιβάλουν οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο μέσω των παλιών και νέων μνημονίων για να εξυπηρετείται η κερδοφορία των επιχειρήσεων και των εταιρειών.




ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 16 Ιούνη 2017

http://politestouvirona.blogspot.gr/2017/06/blog-post_16.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου