Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Μαζί με την Ηριάννα καταδικάστηκε και δεύτερος άνθρωπος σε 13 χρόνια κάθειρξης και προφυλακίστηκε

Thumb_issue_684
Στο πρώτο δημοσίευμά μας για την Ηριάννα Β.Λ. αναφερθήκαμε και σε δεύτερο κατηγορούμενο, άνδρα, πτυχιούχο πανεπιστημίου, που καταδικάστηκε και αυτός σε 13 χρόνια κάθειρξης και ήδη είναι κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας, αφού το τρομοδικείο απέρριψε και το δικό του αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και γι’ αυτόν, παρά τους περιορισμούς που μας είχαν τεθεί, καθώς στις 17 Ιούλη θα εκδικαστεί στο Πενταμελές  Εφετείο Κακουργημάτων-Τμήμα Αναστολών και η δική του αίτηση αποφυλάκισης και θα πρέπει να αναπτυχθεί κίνημα αλληλεγγύης και γι’ αυτόν ανάλογο με αυτό που αναπτύχθηκε για την Ηριάννα.

Ο άνθρωπος αυτός μπήκε σ’ αυτόν τον εφιάλτη γιατί ήταν συγκάτοικος του Κώστα Παπαδόπουλου στο σπίτι που τους είχε νοικιάσει θεία της Ηριάννας. Οταν δε συνελήφθη ο Κώστας Παπαδόπουλος, αυτός έστειλε επιστολή στον περιβόητο εφέτη-ειδικό ανακριτή Μόκα, λέγοντάς του ότι είναι στη διάθεσή του. Στο τρομοδικείο που δικαζόταν ο Κώστας Παπαδόπουλος (όπως είναι γνωστό αθωώθηκε), ο συγκάτοικός του κατέθεσε ως μάρτυρας του καταλόγου (τον κάλεσε ο εισαγγελέας δηλαδή). Οταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη στη ΣΠΦ και για προμήθεια, κατοχή και μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, δεν προφυλακίστηκε. Του τέθηκαν περιοριστικοί όροι: να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να μην έχει επαφές με συγκατηγορούμενούς του. Τους όρους αυτούς τους τήρησε στο ακέραιο και ήταν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του τρομοδικείου που τον καταδίκασε σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Η τήρηση αυτών των όρων είναι ταυτόχρονα και απόδειξη του ότι είναι γνωστής διαμονής και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του και μη εμφάνισής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που θα εκδικάσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή και ο συγκεκριμένος άνθρωπος πληροί τους τυπικούς όρους που απαιτούνται προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα του για διακοπή της κράτησης είναι η ανυπαρξία ενοχοποιητικών στοιχείων.

Καταδικάστηκε γιατί βρέθηκαν κάποια στοιχεία που εμπεριέχονται σε μερικούς γενετικούς τόπους που βρέθηκαν σε μείγμα οκτώ ανθρώπων! Στα ποινικά συστήματα άλλων καπιταλιστικών χωρών δεν εξετάζονται καν μείγματα βιολογικού υλικού περισσότερων από δύο άτομα, και πετάνε στα σκουπίδια αυτά τα μείγματα, ενώ εδώ, στην περίπτωση του Π.Μ., κάνουν λόγο για μείγμα οκτώ ατόμων!

Η βιολογία δεν προσφέρει βεβαιότητα, όταν γίνεται σάρωση επιθηλιακών κυττάρων με βαμβακοφόρο στυλεό. Περαιτέρω, η Διεθνής Επιτροπή Βιολογικής Ανάλυσης είναι Διεθνής Επιτροπή κηλίδων αίματος, σπέρματος, σάλιου, και όχι ανάλυσης επιθηλιακών κυττάρων που συγκεντρώνονται –αν συγκεντρώνονται- με σάρωση με βαμβακοφόρο στυλεό.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επισημάνσεις που έχει καταθέσει η χημικός Ε.Κ. που ασχολείται με την ανάλυση βιολογικού υλικού  για την παρασκευή φαρμάκων. Η επιστήμονας αυτή έχει καταθέσει σε πολλές τρομοδίκες και οι καταθέσεις της ήταν πολύ καλές διαλέξεις για το  DNA, χρήσιμες πρώτα απ’ όλα στους δικαστές των τρομοδικείων, που έχουν λειψή κατάρτιση και δεν είναι σε θέση να μελετήσουν τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών).

Χρήσιμες για τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορούμενων που προσπαθούν να τους δικάσουν με «ψήγματα» DNA και για εμάς τους δημοσιογράφους που κάνουμε ρεπορτάζ  στις δίκες που δικάζονται είτε ένοπλοι αντάρτες είτε αναρχικοί αγωνιστές που κατηγορούνται για  άλλα αδικήματα. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κατάθεση της χημικού Ε.Κ. στις 29 Ιούλη του 2014, στο τρομοδικείο που δίκασε την υπόθεση της ληστείας στο Βελβεντό.

Παραπέρα, για να έχουμε ταυτοποίηση γενετικού προφίλ ενός κατηγορούμενου πρέπει να έχουμε ταύτιση 16 γενετικών τόπων και όλων των αλληλόμορφων. Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν το πολύ δύο αλληλόμορφα σε κάθε γενετικό τόπο. Δε φτάνει, όμως, η ταύτιση του γενετικού προφίλ ενός κατηγορούμενου με το βιολογικό υλικό που βρέθηκε σε ένα πειστήριο για να καταδικαστεί αυτός. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.

Στο πρώτο δημοσίευμά μας για την Ηριάννα Β.Λ. παραθέσαμε αποφάσεις Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων που δεν καταδίκασαν αναρχικούς  αγωνιστές μόνο και μόνο επειδή ταυτοποιήθηκε το γενετικό τους προφίλ με το βιολογικό υλικό που φέρεται να βρέθηκε σε πειστήριο, καθώς και την αγόρευση της εισαγγελέα Ολγας Σμυρλή, στην υπόθεση Βόλου-Πεύκης, που επιχειρηματολόγησε διεξοδικά περί του ότι δεν αρκεί η ταυτοποίηση του γενετικού προφίλ για να καταδικαστεί κάποιος και ότι χρειάζονται και άλλα στοιχεία (δείτε αναλυτικά εδώ).

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών οφείλει να κάνει δεκτή την αίτηση του Π.Μ. για να ξεπλύνει εν μέρει τη ντροπή του δικαστικού σώματος. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος  που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς την ύπαρξη στοιχείων, να παραμένει στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό. Ο Κώστας Παπαδόπουλος αθωώθηκε πανηγυρικά από το τρομοδικείο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο την Μ.Τζανακάκη) και δεν μπορεί η συγκατοίκηση μαζί του να αποτελεί στοιχείο που στέλνει έναν νέο άνθρωπο στη φυλακή. Οχι για ενοχή, αλλά ούτε καν για την παραπομπή του Π.Μ. δεν έφτανε το «στοιχείο» που του καταλόγισαν!
Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/28804.%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%97%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου