Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

(Εξαιρετικό)! Σαν σήμερα το 1933 ο λαός της Αθήνας τσακίζει τους πολιτικούς προγόνους των Χρυσαυγιτών



Γ. Γ. 
 Η φωτογραφία που παραθέτουμε είναι το εξώφυλλο με το οποίο κυκλοφόρησε ο «Νέος Ριζοσπάστης» σαν σήμερα 25 Ιούνη του 1933.
Ηταν η εποχή που είχε κάνει την εμφάνισή του στην χώρα μας ο επίσημος φορέας της Χιτλερικής πανούκλας και ο οποίος είχε το όνομα της «Εθνικής Ένωσης Ελλάς» (ΕΕΕ).
Τα καθάρματα που τον αποτελούσαν ήταν δηλαδή, οι πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών Χρυσαυγιτών. 




Παρακάτω θα αντιληφθείτε ότι αυτά τα τομάρια έχουν πολλά ίδια χαρακτηριστικά –τηρουμένων των αναλογιών- με αυτούς που στελεχώνουν σήμερα την συμμορία του Ν. Μιχαλολιάκου, και όχι μόνο στον τρόπο δράσης τους. Θα διαπιστώσετε ότι τέτοια ναζιστικά μορφώματα δημιουργήθηκαν και ανδρώθηκαν από τους ίδιους χρηματοδότες, είχαν και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του αστικού συστήματος.

Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν αυτά τα αποβράσματα από το τότε ΚΚΕ. Όπως ήταν αυτονόητο για ένα επαναστατικό κόμμα έτσι και το ΚΚΕ της εποχής καλούσε την εργατική τάξη να αντιμετωπίσει με λαϊκή αντιβία τις προκλήσεις των ναζιστών που ήταν το μακρύ χέρι του αστικού κράτους.

Πριν αναφέρουμε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» να κάνουμε μια τηλεγραφική περιγραφή του πολιτικού σκηνικού της εποχής. 

Η βάρβαρη αντιλαϊκή κυβέρνηση Τσαλδάρη – Κονδύλη έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο στα εργατικά στρώματα και οι δυνάμεις καταστολής έβαφαν με αίμα κάθε εργατική διεκδίκηση 

 
Οι καταγραμμένοι δολοφονημένοι εργάτες οι οποίοι συμμετείχαν σε απεργίες και διαδηλώσεις κατά την θητεία της ανέρχονται σε 23.
Οι λαϊκές κινητοποιήσεις όμως ειδικά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις συνεχιζόταν από έναν λαό που πεινούσε στην κυριολεξία για να μπορούν «να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας σπείρας κεφαλαιοκρατών» όπως αναφέρει το κείμενο του «Ριζοσπάστη».

Η κυβέρνηση τότε για να ανακόψει το εργατικό κίνημα και να κάνει μια επίδειξη δύναμης χρησιμοποιεί τα μέλη  της φασιστικής οργάνωσης Εθνικής Ένωσης Ελλάς  και την νεολαία της. Τους επονομαζόμενους «Άλκιμους».
Από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου είχε την κύρια δύναμη της η ΕΕΕ μαζεύεται ένα συνονθύλευμα από 1000 περίπου καθάρματα. Με την προστασία της αστυνομίας και με ειδικά ναυλωμένο από την κυβέρνηση τρένο έρχονται στην Αθήνα, η οποία αστυνομοκρατείται.

Οι ΕΕΕλίτες μαζί με τους αστυνομικούς προσπαθούν να δώσουν ένα τρομοκρατικό μήνυμα στον λαό της Αθήνας. Δεκάδες οι συλλήψεις εργατών. Επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», δολοφονικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο του εργάτη Π. Θωμόπουλο. Το αποτέλεσμα όμως που προσδοκούσε η κυβέρνηση με την επιστράτευση αυτών των καθαρμάτων δεν επετεύχθη. Ο λαός όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε αλλά με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μετέτρεψε κυριολεκτικά τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά σε πεδία μαχών. 
Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους του Παναγή Τσαλδάρη που μετά από λίγο διάστημα ανατράπηκε πραξικοπηματικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό των Στρατιωτικών Γεώργιο Κονδύλη.  

Ας δούμε λοιπόν τι έγραφε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης» στις 25/6/1933

Εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά! Πεινασμένοι των εργοστασίων και των συνοικισμών. Εργάτες υπάλληλοι, εργαζόμενη νεολαία βιοπαλαιστές! Ολοι στο πόδι!
 
 
Η φασιστική πανούκλα φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Οι δολοφόνοι του εργάτη Σταμπουλίδη. Οι εμπρηστές των συνοικισμών των φτωχών Εβραίων. Αυτοί που έργο τους έχουν να κάνουν επιδρομές στα εργατικά σωματεία, να σπάνε τις απεργίες των εργατών. Οι συμμορίες των αποβρασμάτων που στρατολογήθηκαν με χιλιάρικα των καπνεμπόρων και των εφοπλιστών, με το χρήμα του δήμου και του κράτους που πληρώνει με το αίμα του ο εργαζόμενος λαός.
Εχουν το πρωτάκουστο θράσος και την ξετσιπωσιά να σηκώνουν το ταπεινό τους ανάστημα να προκαλούν και να βρίζουν την εργατιά της Αθήνας.

Η αισχρή κωμωδία που παίζουν από καιρό ξεσκεπάστηκε πια. Η κυβέρνηση των λαοπλάνων Τσαλδάρη - Κονδύλη αποδείχτηκε ο προστάτης τους ο ενισχυτής τους και ο οργανωτής τους. Οχι μόνο ψωμί δεν δίνει στους χιλιάδες ανέργους που αργοπεθαίνουν από την πείνα, μα σπαταλά χιλιάδες ολόκληρες για να εξαπολύσει τα φασιστικά καθάρματα. Διαθέτει για την κάθοδο τους, τους σιδηροδρόμους για να τους εξαπολύσει εναντίον σας, ενάντια στους πεινασμένους της Αθήνας και όλης της χώρας.

Εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά! Σε συναγερμό! Σε συναγερμό!

Δεν φτάνει η σημερινή πείνα, η δυστυχία και η μαύρη απόγνωση που σας έχουν καταδικάσει όλα τα κεφαλαιοκρατικά κόμματα. Δεν φτάνει ότι για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας σπείρας κεφαλαιοκρατών τα κόμματα του Τσαλδάρη και του Βενιζέλου σας λήστεψαν, σας ξεσπίτωσαν και σας παρέδωσαν στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες. Σήμερα οργανώνουν τρομοκρατικές συμμορίες από πουλημένα αποβράσματα για να πνίξουν τη φωνή σας για ψωμί – δουλειά, για να σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όλεθρο πείνα και σκληρή σκλαβιά.

Εργαζόμενοι! Ολοι στους δρόμους!
Η κυβέρνηση των Τσαλδάρη - Κονδύλη με την βοήθεια του Βενιζέλου στέλνει σήμερα στην Αθήνα της μαύρες εκατονταρχίες της. Με τη βοήθεια των χαφιέδων της αστυνομίας της οργανώνει μια προκλητική επίδειξη δύναμης ενάντια στη εργατιά της Αθήνας και όλης της χώρας.

Εργαζόμενοι! Ολοι στους δρόμους!

Γελιούνται πολύ τα φασιστικά καθάρματα και η κυβέρνησή τους, των δολοφόνων, αν νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους εγκληματικούς σκοπούς τους. Η εργατιά της Αθήνας δεν είναι σπείρα θρασύδειλων δολοφόνων, δεν είναι συμμορία πληρωμένων αποβρασμάτων. Είναι η τάξη η ακατανίκητη που ξέρει να παλεύει και να συντρίβει κάτω από την σιδερένια πειθαρχία της κάτω από την ακαταμάχητη ορμή και τη μαχητικότητά της τα φασιστικά αποβράσματα.

Αν τολμούν ας κοπιάσουν. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Η εργατιά της Αθήνας θα τους δώσει το μάθημα που τους αξίζει. Θα τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Θα σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τα τενεκεδένια κράνη και τους "άλκιμους" νεανίες τους!

Ολοι στους δρόμους!

Σαρώστε τα φασιστικά καθάρματα, τους απεργοσπάστες τους δολοφόνους σας.

Με την ευκαιρία να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από έκδοση του «Ριζοσπάστη» του 1944 που έχει τίτλο «Εγκληματίες και Προδότες» που κάνει εκτενή αναφορά στους πολιτικούς προγόνους των Χρυσαυγιτών: 

Μα η οργάνωση εκείνη που διεκδικεί την αρχηγία όλων των φασιστικών οργανώσεων και παρουσιάζεται και με πολιτικό πρόγραμμα έτοιμη να αναλάβει και τη διακυβέρνηση της χώρας ακόμα είναι η οργάνωση των ΕΕΕ.

Αυτή δεν φτιάχτηκε με την είσοδο των καταχτητών στη χώρα μας. Ήτανε ο επίσημος φορέας της Χιτλερικής πανούκλας πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα χάρις στην υποστήριξη ορισμένων Κυβερνήσεων από τα 1930 και δώθε.

 Μη μπορώντας ποτέ να ριζώσει σαν οργάνωση και σαν κόμμα προπολεμικά, πνιγμένη μέσα στην περιφρόνηση και το μίσος του Αντιφασιστικού Λαού μας βρήκε την ευκαιρία να ζωντανέψει με την είσοδο των Γερμανών και με την υποστήριξή τους.

Πρόσφερε στον καταχτητή μεγάλες υπηρεσίες ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Αρκεί να θυμήθηκε την παλιά δόξα των Πογκρόμ που εφάρμοζε παλαιότερα ενάντια στους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη και βρήκε την ευκαιρία να βοηθήσει τ’ αφεντικά της στη ληστεία και εξολαθρεμό 60 χιλιάδων Εβραίων.

Παράλληλα οργάνωσε στη θες/νίκη ορδές γκεσταπίτικες ένοπλες και άσκησε εκεί μια ξέσκεπη τρομοκρατική δράση κατά του Λαού.

Χιλιάδες πολίτες παραδόθηκαν στο μαχαίρι του Γερμανού δήμιου στη θες/νίκη από τα μέλη της οργάνωσης αυτής.
 Οι εκατονταρχίες του Πούλου που οργιάζουν στη Μακεδονία σε συνεργασία με τους Γερμανούς και Βουλγάρους καταχτητές είναι δημιούργημα της οργάνωσης ΕΕΕ.
Κι' ακόμη μερικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί έχουν θράσος να στέλνουν υπομνήματα και προς τους συμμάχους ακόμα και να χαρακτηρίζουν την κίνηση των ΕΕΕ και των ορδών του Πούλου σαν κίνηση εθνική.

 Εχουμε ύπ’ όψει μας και το υπόμνημα του Χαβίνη στον προδότη Ράλλη σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει η Μακεδονία μας από τη δράση των κομμουνιστικών στοιχείων και που συνιστά, σαν να ήταν ανάγκη να το συνιστά, την ενίσχυση της Εθνικής δράσης των τριεψιλίτικων ομάδων του Πούλου.

Με την εγκατάσταση του αρχηγού της οργάνωσης Γούλα στην Αθήνα η Γκεσταπίτικη δράση των ΕΕΕ επεκτείνεται. Το επιτελείο της αποτελείται από τους πεμπτοφαλαγγίτες στρατηγούς Μπάκο, Σκλαβούνο, Καβράκο, Σκυλακάκη και από τους γνωστούς Συνταγματάρχες Παπαδόγκωνα, Κουρκουλάκο. Σουλιώτη κ.α.

Κάτω από την αμέριστη υποστήριξη των Γερμανών της Κυβέρνησης και ορισμένων πολιτικών Αρχηγών σαν τον Γονατά, αρχίζουν την οργάνωση των ανεξάρτητων ταγμάτων της Πελοποννήσου υπό τον Παπαδόγκωνα.

 Στη βιβλιοθήκη της Βουλής με το Φούφα, γνωστό πεμπτοφαλαγγίτη, γίνονται συσκέψεις του επιτελείου και εκεί μελετούν τα σχέδια της εκστρατείας.
Στα γραφεία της οργάνωσης οδού Σίνα 8 οι Γερμανοί ξεφορτώνουν συνέχεια όπλα και Ιματισμό για τους στρατολογούμενους αλήτες που παίρνουν μέρος στην εκστρατεία.

Βιομήχανοι και έμποροι ενισχύουν τις προσπάθειες του Γούλα και τον επισκέπτονται συχνά στο ιδιαίτερο γραφείο του της οδού Σκουφά. Ακόμα και ομάδες Πολιτικών υπό τον Σπύρο Μπότσαρη, που ηγείται και αυτός Σοσιαλιστικής οργάνωσης λαϊκής σωτηρίας, υποβάλει υπομνήματα συνεργασίας με το Γούλα.
Ο περίφημος Βουλπιώτης κάθε απόγευμα καθιερώνει ειδική εκπομπή προπαγάνδας από το ραδιοφωνικό σταθμό για τα ΕΕΕ.

Τελευταία η εφημερίδα «Ακρόπολις» γίνεται επίσημο όργανο των ΕΕΕ. Και ιδιοκτήτες και διευθυντής της με τη χήρα Βουτσινά, και τώρα γυναίκα του Σταυλάρχη του Βασιλιά Λεβίδη, δέχονται να γίνουν πληρωμένα επίσημα όργανα των EEΕ και της Γκεστάπο.

 Όλες οι άλλες φασιστικές οργανώσεις παρά τη θέλησή τους να μείνουν ανεξάρτητες για να εξασφαλίζεται έτσι η μάσα των αρχηγών έγιναν παραρτήματα των ΕΕΕ και μάλιστα με το ζόρι.

Η πρώτη εκατονταρχία κατά το σύστημα Πούλου Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε με επικεφαλής τον κοινό εγκληματία Π. Βουτσά και στους δρόμους βρίσκονται συχνά σκοτωμένοι ή κρεμασμένοι λαϊκοί αγωνιστές με καρφιτσωμένη στο στήθος επιγραφή «είμαι κομουνιστής, ντρόπιασα την Ελλάδα ΕΕΕ», περίπτωση Δήμου Κοσμά, Δημ. Μουζενίδη, Ρίζου, καθηγητή Μαυρομμάτη κ. ά. 

Το ίδιο δολοφονικό σύστημα ακολουθούν τα ΕΕΕ στη Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα που έχουν σχηματίσει ένοπλες συμμορίες εξοπλισμένες από τους Γερμανούς.
 Η τρομοκρατία στις πόλεις αυτές φτάνει στο σημείο να σκοτώνονται χωρίς προειδοποίηση οι Ελληνες όταν αφηρημένοι περπατούν με τα χέρια στις τσέπες, πράγμα που απαγορεύουν από φόβο τα καθάρματα των ΕΕΕ.
ΟΙ κρεμάλες στις πόλεις αυτές είναι καθημερινό φαινόμενο.

 Τα EΕE είναι η τελευταία εφεδρεία των Γερμανών στη Χώρα μας όταν η Κυβέρνηση του Ράλλη υπό την καθοδήγηση του Γονατά και των γνωστών κύκλων του Εξωτερικού, δεν θα μπορεί ποια να ξεγελάει ούτε έναν Ελληνα πώς ότι κάνει, γίνεται κατ’ επιταγήν των Μεγάλων μας Συμμάχων που τους ανάθεσαν, καθώς ισχυρίζονται, να εξοντώσουν το Ε.Α.Μ. δηλαδή τα 9/10 του αγωνιζόμενου ηρωικά για τη λευτεριά του Ελληνικού λαού.
 


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2017/06/1933.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου