Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Γερμανία: Ο Trump βγάζει τις ΗΠΑ από το ελεύθερο εμπόριο

Trump

Τα διατάγματα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τα εμπορικά ελλείμματα και την αποφυγή καταβολής δασμών δείχνουν πως η Ουάσινγκτον θα απομακρυνθεί από το ελεύθερο εμπόριο και τις διεθνείς συμφωνίες, έκρινε χθες η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

Ο Trump έδωσε προχθές Παρασκευή εντολή στην κυβέρνησή του να μελετήσει τα αίτια των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας του και να τιμωρήσει κράτη που καταχρώνται τους κανόνες για το εμπόριο, με δύο εκτελεστικά διατάγματα που υποστήριξε ότι ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες των ΗΠΑ.
Για την Τσίπρις, παρότι αυτά τα εκτελεστικά διατάγματα το μόνο που συνεπάγονται σε πρώτο στάδιο είναι αξιολογήσεις, «δείχνουν, μολαταύτα, ότι οι ΗΠΑ προφανώς θέλουν να απομακρυνθούν από το ελεύθερο εμπόριο και τις εμπορικές συμφωνίες».
«Πρέπει να επιδιώξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να εξηγήσουμε ότι οι λόγοι για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ δεν βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό», συνέχισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον τον Μάιο.
Εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερα αγαθά από τη Γερμανία απ’ ό,τι εξάγουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λόγω της συγκριτικά ισχυρής ανταγωνιστικότητας των γερμανικών εταιρειών και της υψηλής ζήτησης στις τάξεις των αμερικανών καταναλωτών των προϊόντων με τη σήμανση «Made in Germany».
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, από τα 28,8 δισεκ. ευρώ το 2006 στα 49 δισεκ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Destatis, της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.
Ο σύμβουλος του Trump για το εμπόριο, ο Peter Navarro, έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται άλλες χώρες διαμέσου του «χονδροειδώς υποτιμημένου» ευρώ. Στη δήλωσή του αυτή είχε απαντήσει με ασυνήθιστα απότομο τόνο η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, λέγοντας ότι για το ευρώ είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης είναι ανεξάρτητο.
Άλλη μια ένδειξη ότι οι εντάσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ κλιμακώνονται είναι το ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Zigmar Gabriel κάλεσε προχθές την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον των ΗΠΑ, λόγω του σχεδίου της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χαλύβδινων ελασμάτων από πέντε χώρες-μέλη της.
http://www.iskra.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-trump-%CE%B2%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου