Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Αναγνώσματα







Ο Μπέντζαμιν γράφει για το πάθος για τα βιβλία.Προσοχή όμως το συλλεκτικό=ιδιοκτησιακό πάθος που σηκώνει σοβαρές ενστάσεις από εμάς τους άδολους βιβλιοφάγους...
Το κείμενο είχε περιληφθεί  και στη συλλογή "Περί Βιβλιοθηκών".Εγώ δεν το θυμόμουν μετά από τόσα χρόνια  και το ξαναπήρα -γκαμώτο-και το ξαναδιάβασα κιόλας.
.-σελ.22







 Ο Πούσκιν ταξιδεύει το 1828 ακολουθώντας το ρωσικό στρατό στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και φτάνει έπειτα από μαραθώνια πορεία μέσα από Γεωργία και Αρμενία στο Ερζερούμ.Υπάρχει μυστική τσαρική εντολή να παρακολουθείται καθότι έκανε εξόριστος ως συμπαθών τους Δεκεμβριστές.











O μικροκαμωμένος Φλεβάρης δέχεται τα πειράγματα από τα 11 αδέλφια του,αλλά είναι σκληρό καρύδι και ετοιμόλογος.Η μεγαλύτερη κόντρα του,με τον Μάρτη.












Καλύπτουν μια εποχή,είναι ιστορία,και ακόμη απασχολούν.

Το κείμενο του Νετσάγιεφ που οι απόψεις του οδηγούν τουλάχιστον σε αντιφάσεις και τη διαφωνία του Μπακούνιν.

Γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν για λίγο στην εξορία αλλά πολύ γρήγορα τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους.














Συνεντεύξεις-συζητήσεις που έκανε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος και δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα την περίοδο 1985-1993.Από τα 21 πρόσωπα ζουν σήμερα 5-6.Και η απόσταση του χρόνου τους δίνει βαρύτητα αλλά και κρίνει.
Δεν κυκλοφορεί πλέον.












Δυο μικρές ανθολογίες.Ο Μιχάλης Γκανάς και ο Θωμάς Κοροβίνης παραθέτουν αγαπημένα τους κείμενα-ποιήματα και πεζά-από τη Νεοελληνική γραμματεία.Κάποια γνωστά, κάποια άγνωστα που μας προκαλούν να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε.











Ο Σεστώφ γράφει για το έργο του Τσέχωφ το 1904 αμέσως μετά το θάνατο του.Έχει τη σημασία του ότι δεν δημοσίευσε πριν. Ανιχνεύει κάποιους σημαντικούς άξονες και καθοριστικά στοιχεία αλλά έχω την εντύπωση ότι πολλά και σημαντικά του ξεφεύγουν από την φιλοσοφία και στάση ζωής που είχε ο βαθύς και αληθινός Άντον και συναντάμε στο έργο του.


http://lysippos-mustang.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου