Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η φούσκα των social media και η πόλωση

Η φούσκα των social media και η πόλωση

Καθώς η επιρροή των social media συνεχώς μεγαλώνει, αυξάνεται παράλληλα η ανησυχία σχετικά με την πιθανή επίδραση τους στη διαμόρφωση άποψης. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτού που ευρέως ονομάζεται: «φούσκα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». 

Το φαινόμενο αυτό υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016, όταν το πολιτικό κοινό έδειχνε να διαιρείται όλο και περισσότερο.  
Σε γενικές γραμμές, τα δίκτυα ενός χρήστη του facebook ή του twitter περιλαμβάνουν κυρίως άλλα άτομα με παρόμοιες πολιτικές απόψεις, παρόμοιο υπόβαθρο και συναφή δημογραφικά στοιχεία. 
Κι όταν πρόκειται για προτεινόμενα posts ή άρθρα, οι αλγόριθμοι υπαγορεύουν ότι αυτό που βλέπουν οι χρήστες ενισχύει τις κρατούσες απόψεις τους ή τις προκαταλήψεις τους κι αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε μια αύξουσα πολιτική πόλωση. 
Πολλές μελέτες αναδεικνύουν αυτό το «φαινόμενο της ηχούς» υποστηρίζοντας ότι «τα social media συμβάλουν περισσότερο στην πόλωση καθώς οι ομοϊδεάτες βρίσκουν ο ένας τον άλλο και ανατροφοδοτούν ο ένας τις προκαταλήψεις και τα παράπονα του άλλου, ανεξαρτήτως πολιτικού φάσματος» (Gabler, 2016).
Η αύξηση της πόλωσης έχει επίσης συνδεθεί με την εξάπλωση των πλαστών και παραπλανητικών ειδήσεων και πληροφοριών - τα διάσημα fake news - μέσω των social media, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολιτική. Στις περιπτώσεις των ψευδών ειδήσεων στα social media έχει παρατηρηθεί ότι ενώ ο χρήστης λαμβάνει την είδηση, σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνει τη διάψευση. 
Τα social media δεν είναι τα μόνα… 
Πάντως μια νέα έκθεση από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τα social media δεν είναι ο μόνος ή ο κύριος παράγοντας πόλωσης.  
«Προκαλεί το Διαδίκτυο πολιτική πόλωση; Αποδείξεις από τα δημογραφικά στοιχεία» είναι ο τίτλος μιας έρευνας δυο καθηγητών οικονομίας του Τζέσε Σαπίρο από το Πανεπιστήμιο του Μπράουν και του Μάθιου Γκεντζκάου από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. 
Η έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο εννέα μέτρα που δημιούργησαν πολιτική πόλωση μεταξύ ενηλίκων στις ΗΠΑ και αναλύει παράλληλα έρευνες του Στάνφορντ και Μίτσιγκαν για τις αμερικανικές εθνικές εκλογές. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι η αύξηση της πόλωσης και διαίρεσης τα τελευταία χρόνια ήταν μεγαλύτερη στις ηλικιακές ομάδες που είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν τα social media ή ακόμη και το διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις ομάδες άνω των 75 ετών. 
Ως εκ τούτου η έρευνα υποστηρίζει ότι η χρήση των social media και του διαδικτύου ενώ είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την πόλωση μεταξύ των νέων, δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στις ηλικίες που παρατηρείται η μεγαλύτερη πόλωση, δηλαδή στις μεγαλύτερες γενιές. 
Οι δυο καθηγητές εξηγούν: 
  • Για κάθε μέτρο - εκτός από την θρησκευτική πόλωση - βλέπουμε ότι οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν μεγαλύτερες αλλαγές στην πόλωση από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες.
  • Στα τέσσερα από τα εννέα μέτρα, οι νεαροί ενήλικες παρουσιάζουν μειώσεις στην πόλωση ενώ οι άλλες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις. 
Ποιο μέσο ευθύνεται όμως για την πόλωση των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων; 
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η καλωδιακή τηλεόραση. Η μελέτη έγινε το 2014 κι έχει τίτλο «Προκαταλήψεις στην καλωδιακή τηλεόραση: Πειθώς και Πόλωση» και δείχνει ότι το ιδιαίτερα ακραίο Fox News (το κανάλι με το γηραιότερο κοινό) έχει την πιο σημαντική επίδραση πολιτικά. 
Σύμφωνα με το VICE News, ο Μάθιου Γκεντζκάου, δηλώνει ότι η καλωδιακή τηλεόραση «παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορία». 
«Μιλάμε τόσο πολύ για το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο που οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η τηλεόραση παραμένει ο κύριος τρόπος ενημέρωσης για την πολιτική στις ΗΠΑ» σημειώνει και προσθέτει:  
«Και η πλειοψηφία του ίδιου του κοινού υποστηρίζει ότι η τηλεόραση είναι η πιο σημαντική πηγή ενημέρωσής του κι αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς». 
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί το Fox News ως πρωταρχική πηγή ειδήσεων και πολύ συχνά επαναλαμβάνει τις αναφορές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάσημη πλέον και παράλληλα ανύπαρκτη είδηση για την «τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία», την οποία ο Τραμπ επανέλαβε σε ομιλία του.
http://tvxs.gr/news/internet-mme/diadiktyo-dimioyrgei-politiki-polosi-alla-den-einai-mono


1 σχόλιο:

  1. Το τι κατάλοιπα κουβαλάει ο κάθε "Αρχηγός" κόμματος ή κράτους είναι Εμφανές τόσο σε "Ξένους " όσο και στους "Δικούς" μας!!! Αυτά τα αρρωστημένα ψυχοφθόρα Σύνδρομα Είμαστε Υποχρεωμένοι να τα Υποστούμε!!! Αυτοί ΌΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΗΨΕΙΕΣ!!! Ζούνε σε Ένα Αλλο Μοντέλο/Κόσμο!!! Αυτό Είναι και ΜΙΑ ΥΦΉ ΤΟΥ ΚαπιταλοΝαζιστοΦασιστικού Πολυδιάστατου ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ!!!

    Τίποτα ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΣΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ!!!!

    Το βλέπουμε από τον Χίτλερ/Γκαίμπελς/Χίμλερ μέχρι τους "Δικούς" μας ΟΛΟΥΣ π.χ. Χούντα Παπαδόπουλος ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ/ΣΗΜΕΡΑ!!! Το Ψυχασθενές Τους, που Είναι Όμοιο και Ταυτόσημο με το Ίδιο Πολιτικοοικονομικό Σύστημα (Καπιταλισμός λέγεται) υπάρχει παντού από την προσωπική Τους Ζωή μέχρι της "Φασιστοδημοκρατικές" τους αποφάσεις! Χρησιμοποιούν Λαϊκές Δημοκρατικές Διαδικασίες για να καλύψουν την Απαξίωση που έχουν για την Ζωή!

    Διότι ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΕΣ!!! Είναι Πνεύματα Μιας .... Ανώτερης Τάξης/Επιπέδου!!!

    Χειρίζονται καλά Τον Φόβο Επειδή Φοβούνται!!!! Ζούνε Από Τον Φόβο Μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή