Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

(Όμως, τυχερούληδες, έχετε Αλέξη)! Μαύρισε η ψυχή μας

Μαύρισε η ψυχή μας

Καθημερινό αγώνα επιβίωσης δίνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να απειλούν το 1/3 του πληθυσμού, βάσει έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των χωρών της Eυρωζώνης η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει περισσότερα για το κοινωνικό κράτος​
Ειδικότερα, το κείμενο που συνέταξε ειδική επιτροπή της Κομισιόν για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016, προκαλεί προβληματισμό. Οι κακουχίες και οι κοινωνικές ανισότητες επηρεάζουν το 35,7% του πληθυσμού, την ώρα που ένα ποσοστό 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά αγαθά.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τον τομέα της Υγείας, όπου οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και μια σειρά άλλων μέτρων έχουν οδηγήσει σε υποστελέχωση των νοσοκομείων και σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, την ώρα που οι ασθενείς σχηματίζουν ουρές για ένα χειρουργείο.

Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση για το 12,3% του πληθυσμού, το οποίο στερείται ιατρικής περίθαλψης, ενώ την έχει ανάγκη. Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των χωρών της Eυρωζώνης η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει περισσότερα για το κοινωνικό κράτος, με δαπάνες ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ ήταν 20,1%.


Τέλος, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των κρατών με τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.


http://www.zougla.gr/greece/article/mavrise-i-psixi-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου