Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Π. Αττικής: Όχι στα πλευρικά διόδια σε Άγιo Στέφανο – Βαρυμπόμπη

“Όχι” στην τοποθέτηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου είπαν τόσο το ΠΕΣΥ Αττικής όσο και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του για τα «Διόδια στο Οδικό Δίκτυο χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής» που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία σήμερα το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τονιζεται:
Λέμε ‘όχι’ στην τοποθέτηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου και εντός του αστικού αστού της Περιφέρειας Αττικής. Το περιαστικό τμήμα της Εθνικής οδού από Μεταμόρφωση έως Αφίδνες να παραμείνει ελεύθερο από διόδια.
Πάγιο αίτημά μας είναι η απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων διοδίων εντός του Νομού Αττικής, καθώς η μη ύπαρξη ασφαλούς και ολοκληρωμένου δικτύου παραδρόμων καθιστά τη χρήση των εθνικών οδών υποχρεωτική για τις αστικές μετακινήσεις των κατοίκων και εργαζομένων της Αττικής.
Η εφαρμογή συστήματος αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης όχι μόνο στην Εθνική αλλά και την Αττική οδό, οφείλει να είναι στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των τελών διοδίων.
Να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης από τα Βόρεια προάστια μέχρι την Εθνική οδό και να μπει το έργο σε προτεραιότητα αντί άλλων αναπλάσεων χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των κατοίκων και των εργαζομένων των όμορων σε σταθμούς διοδίων περιοχών, που αφορούν σε τοπικές καθημερινές μετακινήσεις καθώς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οριστική παύση των διώξεων των πολιτών που συμμετείχαν σε κινήματα κατά των διοδίων.
Σπίρτζης: Κανένας πλευρικός σταθμός
«Δεν πρόκειται να εγκατασταθεί κανένας πλευρικός σταθμός διοδίων στον Άγιο Στέφανο και την Βαρυμπόμπη, γιατί θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων εντός του 2018», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «τα διόδια στο οδικό δίκτυο».
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς οι παριστάμενες συλλογικότητες από κατοίκους των περιοχών και οι εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο τοποθέτησης δύο νέων σταθμών διοδίων στα σημεία αυτά. Εγκάλεσαν μάλιστα τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής για σύμπλευση με την κυβέρνηση και εγκατάλειψη των πρότερων αντίθετων επί του θέματος θέσεών της.

Ο υπουργός Υποδομών είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση και του ζητήματος των διοδίων εντός του νομού κατ΄ άρχήν. Αναφέρθηκε στη δυσκολία που είχαν οι διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους και τους κατασκευαστές, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε καταγγείλει τις συμβάσεις ως εύκολη λύση, πλην όμως θα έπρεπε να επιστρέψουμε την κοινοτική χρηματοδότηση και αποζημιώσεις ύψους 8.5 δισ.».
Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ότι «αυτός ο κίνδυνος έπρεπε κατά προτεραιότητα να αποσοβηθεί, ώστε να ολοκληρωθούν οι 5 αυτοκινητόδρομοι, οπότε και θα ακολουθήσει και η διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων.
Η συζήτηση εντάθηκε, ενώ ακτιβίστρια λειτούργησε προκλητικά κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή και ειδικότερα την εισηγήτρια κα Στεργίου, για συμφωνία θέσεων με την κυβέρνηση και «απατηλή επαναστατικότητα». Δεν δίστασε δε, να πετάξει προς το μέρος της γυναικείες κάλτσες με την ειρωνική προτροπή «προσοχή στα καλσόν». Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση της κ Στεργίου αφορούσε τους αγώνες των κατοίκων του Ωρωπού – «ενός δήμου με 8 σταθμούς διοδίων» – στους οποίους συμμετείχε και η ίδια από το 2009.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του υπουργού μετά την διακίνηση ψευδούς πληροφορίας – μέσω διαδικτύου – από πρώην αντιπεριφερειάρχη (της μείζονος αντιπολίτευσης), ότι ο υπουργός προπηλακίστηκε. Οργισμένος ο κ. Σπίρτζης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν μετωπικά ή πλευρικά διόδια στα συγκεκριμένα σημεία, καθώς και ότι δεν πρόκειται να καταδικαστεί κανένας από όσους διώκονται για άρνηση πληρωμής στα διόδια.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/p-attikis-oxi-sta-plevrika-diodia-se-agio-stefano-varimpompi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου