Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Νέο μνημόνιο πραξικόπημα χαριστικής βολής στην Ελλάδα και τον λαό μας

μνημόνιο

Η συμφωνία των 128 σελίδων που έστειλαν ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπει και νέο ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ από το 2018 στις φοροαπαλλαγές. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και θέρμανσης. Στοπ στις προσλήψεις.

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, συνολικής έκτασης 128 σελίδων, οι όροι των οποίων θα περιληφθούν στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς κύκλους έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα μνημονιακό και μεγαλύτερο μέχρι τώρα πραξικόπημα, που καμιά περιστασιακή πλειοψηφία της Βουλής ούτε η ανοχή της αντιπολίτευσης, μπορούν να νομιμοποιήσουν.
Η προδοτική κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες εθνικής απιστίας και υπονόμευσης της χώρας και θα οδηγηθεί σύσσωμη σε έκτακτο Δικαστήριο και κατά πάσαν βεβαιότητα στη φυλακή με βαρύτατες ποινές.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει το κοινοβουλευτικό crash test στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρχει τουλάχιστον η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement).
Τα κείμενα βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton». Τα κείμενα είναι τα εξής:
1) Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).
■ Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικάμέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα – συντάξεις – αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Τα βασικά σημεία, με πρώτα αυτά που τώρα έρχονται στο φως, είναι τα εξής:
1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%! Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Άρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.
http://www.iskra.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/

2 σχόλια:

  1. Εεεεεεε! Τραμπάλα!!!

    Πότε θα πάς φυλακή την Κλίντον;;;
    Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τον Κίμ!!!

    Και να ξέρεις εμείς γουστάρουμε ατομικό/πυρηνικό πόλεμο!
    Και ξέρεις γιατί;;; Διότι αλλιώς δεν καταστρέφετε ο δολοφονικός Καπιταλισμός!!!
    Αντε Τραμπάλα κάνε με τον ατομικό/πυρηνικό πόλεμο Τραμπάλα την Γή μας να φύγει από την πορεία Της!!
    Αντε Καπιταλιστικά Σατανικά Καθήκια! Amis go home!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκιοκρατούμενοι Χλεχλέδες!
    Αποκιοκρατούμενοι Λακέδες!

    Εσείς Δεν είσαστε Αριστερά Αλλά Σκ...τάααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή