Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Νέα "ανθρωποθυσία" με τις συντάξεις

Νέα "ανθρωποθυσία" με τις συντάξεις

Μονόδρομος είναι οι νέες περικοπές σε 900.000 κύριες συντάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% το 2019 (ήτοι 1,8 δις ευρώ).

​Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να μην οδηγεί σε μείωση της κύριας σύνταξης σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 20-25%
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο -σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- καλείται να βρει τον πιο… ανώδυνο τρόπο προκειμένου να προχωρήσει στο νέο «ψαλίδι», την ώρα που υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει «μαχαίρι» και σε 100.000 επικουρικές, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να μην οδηγεί σε μείωση της κύριας σύνταξης σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 20-25% -ήτοι 350 ευρώ για τις λεγόμενες «υψηλές» συντάξεις.

Βάσει του επανυπολογισμού που έχει γίνει στο 50% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ), εκτιμάται πως η προσωπική διαφορά ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το 40%, καθιστώντας απαραίτητο τον καθορισμό ενός πλαφόν, προκειμένου να αποφευχθούν τα… εγκεφαλικά σε συνταξιούχους που θα δουν μεγάλες διαφορές στα χρήματα τα οποία λαμβάνουν κάθε μήνα.

Δεσμεύσεις Αχτσιόγλου

Το ΔΝΤ, πάντως, δεν επιθυμεί να υπάρχει «ταβάνι» προστασίας, ζητώντας δραστική μείωση των κύριων συντάξεων, προκειμένου να προκύψει σημαντική ελάφρυνση στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής της:

«Αυτό που διαπραγματευόμαστε, και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε, είναι να υπάρξει ένα ποσοστό "προστασίας" της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην παρατηρηθούν πολύ μεγάλες μεταβολές».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των δικαιούχων, επισημαίνοντας ότι θα προστατευτούν οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις.

Τέλος τα επιχειρήματα

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των θεσμών που εστάλη στο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ρητά ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν στα προηγούμενα μνημόνια.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής, αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται ακόμη δύο θέματα που θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- και με μπόλικα επικοινωνιακά παιχνίδια να… χρυσώσουν το χάπι για το νέο κύμα δυσβάσταχτων μέτρων που έρχονται να προστεθούν στις πλάτες των πολιτών.


http://www.zougla.gr/money/article/nea-an8ropo8isia-me-tis-sintaksis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου