Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Οι επιστήμονες ξεσηκώνονται κατά του Τραμπ



Εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου στην καρδιά της Ουάσινγκτον προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία για την υπεράσπιση της επιστημονικής έρευνας.
AdTech Ad

Πρόκειται για μία ακόμη κινητοποίηση που έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες άλλες που προηγήθηκαν σήμερα, Ημέρα της Γης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η επιστημονική έρευνα απειλείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο, έδρα του Κονγκρέσου.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, που ενώνουν τη φωνή τους με τις 600 πορείες για την επιστήμη που πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον πλανήτη, από την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, μέχρι την Γκάνα, το Λονδίνο και το Παρίσι.
«Είμαι ανήσυχη για την ρητορική κατά της επιστήμης αυτής της κυβέρνησης και για την έλλειψη επιστημονικής γνώσης εκ μέρους της», εξηγεί η 60χρονη βιοχημικός Κάθι Ελγουντ, που αψήφησε την βροχή για να βρεθεί στο National Mall. «Πρέπει να καταλάβουν ότι τα επιστημονικά γεγονότα είναι απολιτικά και να ακούσουν τους επιστήμονες» προσθέτει.
«Αν ο πρόεδρος (Τραμπ) μπορέσει να επιβάλει τις αποφάσεις του, η επιστήμη κινδυνεύει. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση στο Κονγκρέσο» λέει η 70χρονη βιολόγος Ελίζαμπεθ Τζόνστον.
«Οι ερευνητές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι τα επιστημονικά γεγονότα πάρα πολύ συχνά αγνοούνται στον δημόσιο διάλογο και αντικαθίστανται από απόψεις και ιδεολογικές δοξασίες», είχε συνοψίσει πριν από λίγες ημέρες ο Ρας Χολτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), τη μεγαλύτερη οργάνωση επιστημόνων στον κόσμο, με 120.000 μέλη.
Το φαινόμενο αυτό εμφανίσθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες και επιδεινώθηκε πρόσφατα, δήλωσε αυτός ο πυρηνικός επιστήμονας, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το μερίδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που προορίζεται για την επιστήμη είναι όλο και μικρότερο μετά την δεκαετία του '60.
«Δεν μπορούμε απλώς να σταυρώσουμε τα χέρια και να κάνουμε την υπόθεση ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σε ποιον βαθμό η επιστήμη είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια, το περιβάλλον, της υγεία και πολλά άλλα πράγματα» είχε από την πλευρά του τονίσει ο Ερικ Ντέιβιντσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής, μιλώντας για την πορεία του Σαββάτου στην οποία συμμετέχουν 220 επιστημονικές οργανώσεις και ερευνητικά ινστιτούτα από όλον τον κόσμο.
«Έχουμε ανάγκη την αμερικανική τεχνολογία και καινοτομία για να επιλύσουμε το πρόβλημα» της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Μάιλς Αλεν επικεφαλής του προγράμματος κλιματικής έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα αποξήλωσης των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που είχε εισαγάγει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος τον αρνητή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Προύιτ.
Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» και υποσχέθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στο πρώτο του σχέδιο για τον Προϋπολογισμό προτείνει μείωση κατά 31% των πόρων που προορίζονται για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και μειώσεις στην χρηματοδότηση της έρευνας στα εθνικά ινστιτούτα υγείας.
Οι οργανωτές της πορείας επιμένουν στον μη πολιτικό της χαρακτήρα. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται μήπως θεωρηθεί από τους συντηρητικούς αριστερή εκδήλωση.
«Μία πορεία δεν μπορεί να αναδείξει την σημασία της έρευνας, κυρίως για κλίμα, στους πολιτικούς μας και στους Αμερικανούς που αγνοούν τελείως την επιστήμη» λέει ο Ρόμπερτ Γιανγκ. καθηγητής Γεωλογίας στο Western Carolina University.
«Οι επιστήμονες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με αυτές τις ομάδες των Αμερικανών», λέει, αναφερόμενος στους χαμηλής μόρφωσης αγροτικούς πληθυσμούς ή των εργατικούς πληθυσμούς των μικρών φτωχών πόλεων, που αποτέλεσαν και τον πυρήνα των ψηφοφόρων του Τραμπ.
Ο φόβος του, μήπως η δεξιά κατηγορήσει τους οργανωτές ότι χειραγωγούνται από την αριστερά και ισχυρισθεί ότι η επιστήμη δεν αποτελεί παρά πρόσχημα για την πορεία.
Η ιδέα της Πορείας για την Επιστήμη γεννήθηκε μετά την ορκωμοσία Τραμπ, όταν Πορείες των Γυναικών οργανώθηκαν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, κατεβάζοντας στους δρόμους περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυναίκες.
Άλλη μία πορεία, αυτήν την φορά για το κλίμα, θα οργανωθεί στις 29 Απριλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo / Sait Serkan Gurbuz)

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/hpa-oi-episthmones-kseshkwnontai-kata-toy-tramp.4636949.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου