Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Οταν η τσίπα χαθεί, ξέφρενη η κατρακύλα γίνεται...

Της Τ. Γ

«Tσίπρα θυμήσου, το χώμα που πουλάς, λεφτέρωσε ο Αρης και το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ», το σύνθημα με το οποίο "τίμησαν" τους συριζαίους  βουλευτές Τρικάλων, πολίτες, σε εκδήλωση  μνήμης απαγχονισμένων ΕΠΟΝιτών.



Μα χρειάζεται θάρρος, εντιμότητα και αρετή, η μνήμη. Αξίες προ πολλού απολεσθείσες για τα θλιβερά "άδεια πουκάμισα" της αριστεράς, που πιστεύοντας πως θα εξιλεωθούν για τις βρώμικες πράξεις τους, μαγαρίζουν και με τη φυσική τους παρουσία, τόπους ιερούς...

Οταν όμως η τσίπα χαθεί, ξέφρενη η κατρακύλα γίνεται... Κι έτσι απλές ψιχάλες της βροχής γι αυτούς, το φτύσιμο των άλλων...

***

Υ.Γ ο βίντεο είναι από την ιστοσελίδα trikalaola, ενώ το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» αναφέρει:

Εκδήλωση για τον απαγχονισμό των 5 ΕΠΟΝιτών

Τρεις γενιές με διαφορετικές αγωνιστικές παρακαταθήκες - παλαίμαχοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, συγγενείς και απόγονοι αγωνιστών και θυμάτων, εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στο ταξικό εργατικό κίνημα, νέοι και νέες που αγωνίζονται μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και το μαθητικό κίνημα - συναντήθηκαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, την οποία οργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, χτες, Τρίτη 18 Απρίλη, στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, μπροστά από το μνημείο τους που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», που υπήρχε και τότε και στεγαζόταν εκεί η γερμανική ναζιστική κατοχική διοίκηση, η «Κομαντατούρ».

Σ' αυτό το σημείο, ακριβώς πριν 73 χρόνια, στις 18 Απρίλη 1944 - ήταν και τότε Τρίτη του Πάσχα - έλαβε χώρα μια απ' τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού, λαϊκού κινήματος και της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή των Τρικάλων. Απαγχονίστηκαν τα 5 παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ - Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας, Αποστόλης Τσανάκας - που σφυρηλατήθηκαν και ατσαλώθηκαν μέσα από το καμίνι της ταξικής - λαϊκής πάλης.

Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες - εφεδροΕΛΑΣίτες συνελήφθησαν από τους ναζί μετά από τη μάχη που είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου Τρικάλων. Ηταν μια προσπάθεια του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσουν ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα, που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, η οποία δεν απέδωσε αποτελέσματα, λόγω προδοσίας. Σ' αυτή τη μάχη σκοτώθηκαν επίσης 5 στελέχη - μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Λευτέρη Παπαγιάννη εκ μέρους του ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Λάζαρο Τσουμένη, εκ μέρους του ΔΣ του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Το δίδαγμα της θυσίας τους είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα, γιατί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ οξυμένη μορφή. Γιατί και σήμερα οι λαοί, όπως και τότε, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όταν οι φλόγες στις εμπόλεμες ζώνες συνεχώς φουντώνουν, όταν η γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, όταν ο φασισμός, γέννημα θρέμμα του εκμεταλλευτικού συστήματος, βγάζει τη μάσκα του και μας δείχνει το απαίσιο πρόσωπό του. Σήμερα, 73 χρόνια μετά, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής χτυπούν και δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές. Πουλάνε νταηλίκι σε μαθητές, φοιτητές κι εργάτες, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι και παλεύει ενάντια στο άδικο αυτό σύστημα, όπως έκαναν και τότε...!».

Συγκίνηση προκάλεσε η πλούσια μουσική επένδυση της εκδήλωσης με αντάρτικα και αγωνιστικά τραγούδια, που επιμελήθηκε μουσικό σχήμα φίλων και συναγωνιστών, καθώς και η απαγγελία ποιήματος και η παρουσίαση του χρονικού των δραματικών γεγονότων που επιμελήθηκαν μέλη της ΚΝΕ.

Στεφάνια στο μνημείο, εκτός από τους εκπροσώπους των οργανωτών της εκδήλωσης, κατέθεσαν εκπρόσωπος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, καθώς επίσης των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του Συλλόγου Γυναικών, της Επιτροπής Ειρήνης, οι αδερφοί των εκτελεσμένων ΕΠΟΝιτών Κώστα Σύρμπα και Γιάννη Μπριάζη και απόγονοι και συγγενείς αγωνιστών της Αντίστασης.

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/04/blog-post_66.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου