Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πρωτομαγιά στη σκιά της αξιολόγησης

Πρωτομαγιά στη σκιά της αξιολόγησης

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τις κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για να κλείσει η β' αξιολόγηση και να εξασφαλίσει συνέχιση της χρηματοδότησης.

Στην Αθήνα, το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ έχει δοθεί στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος​. Μία ώρα νωρίτερα η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος
ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ προχωρούν σε 24ωρη απεργία, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που φέρνει η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και το... τέταρτο μνημόνιο που ακολουθεί στα τέλη του 2018, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα από τους δανειστές.

Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις έχουν στόχο να τιμήσουν και τους αιματηρούς αγώνες του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατοχύρωση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και ενός εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο δέχεται συνεχείς απειλές την τελευταία επταετία λόγω των μνημονίων.

Κάλεσμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους «να συμμετέχουν αγωνιστικά σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις» τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
 
Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ προκηρύσσει την Πρωτομαγιά ως «24ωρη γενική απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να λάβουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα τοπικά Εργατικά Κέντρα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στην κυβέρνηση -και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εργασίας- για την τροπολογία που μετατρέπει την Πρωτομαγιά σε υποχρεωτική αργία, επισημαίνοντας πως «επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων η ταξικότητα αυτής της ημέρας».
Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως το φετινό μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι: «Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην προγραμματισμένη συγκέντρωση, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή που ακολουθεί.

«Εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα ξεζουμίζουν τον λαό και τους εργαζόμενους. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση. Καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει να δώσει το τελειωτικό μνημονιακό χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε... βοηθήματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πορεία του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία

Συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιεί στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος το ΠΑΜΕ, παρουσία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακολουθεί πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.



Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά την ελληνική επικράτεια.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αθήνα

Με στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08.00 το πρωί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και στο Μετρό, ενώ το Τραμ θα λειτουργήσει  μετά τις 07:00. Επίσης, τα δρομολόγια του Μετρό δεν θα πραγματοποιούνται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Ακινητοποιημένος παραμένει ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

«Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης για τα αμέτρητα θύματα της εργατικής τάξης που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και αφετηρία νέων αγώνων σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και τονίζει πως «η εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει αφετηρία νέων αγώνων και ορόσημο ενωτικών αγώνων και διεκδικήσεων».

Χωρίς τρόλεϊ μένει η πρωτεύουσα, ενώ τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν στους δρόμους από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιρειών ΟΑΣΑ, «η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργία των εργαζομένων». 

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αναφέρεται: «Σε συνέχεια όλων των σκληρών μέτρων και μνημονίων των προηγούμενων ετών, το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει μαζί της νέα σκληρά μέτρα».

Ακινητοποιημένα τα τρένα

Ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο είναι τα τρένα, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ως εκ τούτου, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια της Κυριακής (30 Απριλίου) στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που είχαν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.



Επισημαίνεται πως οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, (Δευτέρα μεσάνυχτα προς Τρίτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Ο.Α.Σ.Θ., με ανακοίνωση του, ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία λόγω της 24ωρης απεργίας​Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04.50 και το τελευταίο 23.00 περίπου. Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά όπως επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των Α.με.Α.. Κανονικά λειτουργούν τα υπηρεσιακά ΦΟΙΝΙΚΑ ΛΕΩΦ. 8 & ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΛΕΩΦ. 14

Ο Ο.Α.Σ.Θ., με ανακοίνωση του, ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία λόγω της 24ωρης απεργίας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά
Τη συμμετοχή της στην Εργατική Πρωτομαγιά, με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τη Δευτέρα 1 Μαΐου, από ώρα 00.01 έως 24.00, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Ως εκ τούτου, κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν εκτελείται.
​«Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την αποφράδα ημέρα, που η χώρα μας οδηγήθηκε στα δεσμά δουλείας και εξάρτησης των διεθνών πιστωτών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ
«Οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της χώρας και όλης της γης αποτίουν ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες των εργατικών αγώνων, διατρανώνοντας για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για το κτίσιμο ενός κόσμου ειρηνικού, κοινωνικά δίκαιου, για τη θέσπιση και διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, για τους ανθρώπους του μόχθου και την κοινωνία γενικότερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

«Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την αποφράδα ημέρα, που η χώρα μας οδηγήθηκε στα δεσμά δουλείας και εξάρτησης των διεθνών πιστωτών, οδηγώντας αλυσοδέσμια την εργατική τάξη της χώρας, εν ενεργεία και συνταξιούχους, κυριολεκτικά σε απόγνωση» προστίθεται.

Yποχρεωτική αργία η Πρωτομαγιά με υπουργική απόφαση
Ως «υποχρεωτική αργία» καθορίζεται η εφετινή Πρωτομαγιά, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Η 1η Μαΐου 2017 ορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές» αναφέρεται στην απόφαση.

---------------------------
Το zougla.gr θα μεταδώσει όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, στις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.


http://www.zougla.gr/greece/article/protomagia-sti-skia-tis-aksiologisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου