Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

(Οι φιλορώσοι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει πως η Ρωσία οικονομικά είναι μια μεσαία δύναμη και, άρα, η στρατιωτική της ισχύ έχει πολύ στενά όρια)! Αδειάζει η Ρωσία τους συμμάχους της στην Συρία;



Γιάννης Αθανασιάδης

Στις 30 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «όλες οι μη Συριακές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη ζώνη αποκλιμάκωσης στη νότια Συρία και νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό». 

Η «ζώνη αποκλιμάκωσης» (de-escalationzone), συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τον Ιούλιο του 2017. 

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, αφορά την ζώνη που ακουμπά στα σύνορα του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Δηλαδή εκεί που βρίσκονται θέσεις με Ιρανούς φρουρούς της επανάστασης και μαχητές της Χεσμπολάχ. 



Έτσι γίνεται κατανοητή η σιωπή των Ρώσων απέναντι στους βομβαρδισμούς εκ μέρους του Ισραήλ εντός του Συριακού εδάφους με νεκρούς, σε στρατόπεδα των προαναφερομένων στρατών, τις προηγούμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια επίθεση έγινε την ημέρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νεντανιάχου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. 

Αύριο 31 Μαΐου θα επισκεφτεί την Μόσχα ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν και πιθανόν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για απομάκρυνση των δυνάμεων του Ιράν και της Χεσμπολάχ στα 60 χιλ. από τα σύνορα Συρίας Ισραήλ. 
Από την άλλη αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η ευκαιρία στον κυβερνητικό στρατό του Άσαντ, για μια ευρείας κλίμακας εκκαθάριση της περιοχής, ενώ οι Αμερικανοί δεν θα υλοποιήσουν την προειδοποίηση τους ότι θα κατεβάσουν τις συμμαχικές δυνάμεις (SAA) στην περιοχή για τον ίδιο λόγο. 

Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες θα είναι οι αντιδράσεις Ιράν και Χεσμπολάχ, αν και είναι βέβαιο ότι έχουν ενημερωθεί από τους Ρώσους. 

Με την συμφωνία αυτή ουσιαστικά παγιώνεται προς το παρόν η διχοτόμηση της Συρίας στην δυτικά του Ευφράτη περιοχή υπό τις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζεται από την Ρωσία το Ιράν και την Χεσμπολάχ και την Ανατολικά του Ευφράτη περιοχή υπό την συμμαχία Κούρδων και Συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζονται από Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Γαλλία και την δυτική συμμαχία. 

Άγνωστο παραμένει το μέλλον των περιοχών που ελέγχονται από την Τουρκία η οποία κατάφερε να ενώσει τις ομάδες του FSA της περιοχής. 

Ιδίως μετά την χθεσινή δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, HeatherNauert, ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη με την Τουρκία για τον οδικό χάρτη που έχει προτείνει. 

Τίποτα δεν έχει τελειώσει στην πολύπαθη Συρία και τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήξει στις επερχόμενες εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: dromosanoixtos.gr


http://sioualtec.blogspot.com/2018/05/blog-post_716.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου