Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

(Απεργοσπαστική αλητεία του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ! Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ με απόφαση της Γεννικής Συνέλευσης βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα, οι Ματα-αλητάμπουρες του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ υιοθετούν και καλύπτουν πολιτικά τον εργολαβικο-εργοδοτικό συνδικαλισμό - μάλλον ενός ευνοουμένου της Διοίκησης, γιατί δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλη η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να ξεπουλήσει τον αγώνα μας! Εμείς αύριο απεργούμε, αλητήριοι ΛΑΕτζήδες)! Απάντηση από την «Δημοκρατική Συνεργασία» στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον ΕΔΣΝΑ

Δεδομένου ότι η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει όλα τα χρόνια αποδείξει ότι οι αγώνες και οι απεργίες γίνονται πάντα για λόγους ουσίας και όχι αστεϊσμού, όπως επίσης έχει αποδείξει ότι το κλείσιμο της χωματερής, του μοναδικού φορέα εναπόθεσης απορριμμάτων στην Αττικής, δεν έγινε ποτέ για λόγους επικοινωνιακούς ή εντυπωσιασμού, αλλά γιατί πράγματι θιγόντουσαν δικαιώματα εργαζομένων, αποτελεί ανέκδοτο η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, για την οποία ο Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ δεν φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει προκειμένου να μην γελοιοποιήσει τον θεσμό.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων λοιπόν στον ΕΔΣΝΑ όφειλε να είχε ενημερώσει την ομοσπονδία ότι η συνάντηση την οποία ζήτησε η Γ.Σ. των εργαζομένων στον Σύνδεσμο πραγματοποιήθηκε και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την ανάρτηση της ανακοίνωσης στο site της, αφήνοντας την ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτεθειμένη να ζητάει ακόμα συνάντηση, παρόλο που και τα υπόλοιπα που αναφέρονται πλέον δεν ευσταθούσαν.
Στην ουσία τώρα, δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει την ΠΟΕ-ΟΤΑ για το τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση, όπως και δεν ενημέρωσε ότι μετά τα αστειάκια που έκανε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου με την Πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ κ. Ρένα Δούρου, έδωσαν τα χέρια μαζί της και συμφώνησαν σε όλα τα αιτήματα.
Αρχικά, όσον αφορά το αίτημα του Σωματείου για τις υπερωρίες των εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΔΣΝΑ, η Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι δεν θα αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος από το δικαίωμα της υπερωριακής απασχόλησης, αρκεί όμως να είναι όλα σύννομα και να υπάρχει αντικείμενο υπερωριακής απασχόλησης.  Ενώπιον της συμφωνήσαμε όλοι και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, δεδομένης μάλιστα και της φερόμενης καταγγελίας που έγινε κατά του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τις παρουσίες των υπαλλήλων στα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας,  η οποία προκάλεσε την έρευνα του ΣΕΕΔΔ η οποία και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα για τους ελεγχόμενους υπαλλήλους των γραφείων της υπηρεσίας.
Αναφορικά με τα ΜΑΠ και την καταβολή σε χρήμα, η Πρόεδρος επισήμανε ότι από πλευράς της υπέγραψε αμέσως όλες τις σχετικές αποφάσεις και εφαρμόστηκαν έγκαιρα οι σχετικές διατάξεις, προκειμένου να καταβληθούν σε χρήμα το ποσό που αντιστοιχούσε σε ΜΑΠ παρελθόντων ετών (2012, 2013) παρόλο που κατά την ψήφιση του θέματος από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ κανένα στοιχείο δεν ήταν καταγεγραμμένο με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να πρέπει να ανατρέξουν σε καταστάσεις παρελθόντων ετών και να υπολογιστούν αναδρομικά ακόμη και για υπαλλήλους που είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί, είτε είχαν αποβιώσει, είτε υπηρετούν ακόμα.  Από την ενημέρωση που είχε μάλιστα γνώριζε ότι τα σχετικά εντάλματα είναι στη τελική ευθεία για την έγκριση από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον ΕΔΣΝΑ, άρα ουδεμία εκκρεμότητα υπάρχει επ’ αυτού.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αναφέρθηκε στη συνάντηση το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2011 ευαισθητοποιείται Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τα ΜΑΠ και είναι ενδεικτικό ότι η προμήθεια που το 2011 ανέρχονταν στα 11.000,00 € για το σύνολο των εργαζομένων (περίπου στα 350 άτομα), τώρα ανέρχεται στα 100.000,00 €.  Μάλιστα θα πρέπει να τονίσουμε ότι από το 2011 δεν υπήρχε ούτε καν γιατρός εργασίας, ενώ τώρα αυτό δεν ισχύει και μάλιστα παρασχέθηκαν από τον αρμόδιο γιατρό εργασίας σεμινάρια για την χρήση των ΜΑΠ.  Άρα και αυτό το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.
Σχετικά με την προϋπηρεσία και την ορθή κατάταξη των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς για το θέμα αυτό βρισκόμασταν σε αχαρτογράφητα νερά, αφού και το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, οπού είχαν αποσταλεί οι φάκελοι, δεν είχε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.  Μάλιστα, μόλις διευκρινίστηκε το θέμα, οι αρμόδιες Δ/νσεις, ξεκίνησαν τις διορθώσεις προκειμένου να καταταχθεί το προσωπικό με το σύνολο της προϋπηρεσίας του.  Δεδομένου ότι οι φάκελοι δεν έχουν επιστραφεί στο σύνολό τους από το Γ’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παρόλο που και ο ΓΓ του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Δρίβας, έχει ζητήσει προσωπικά να επιστραφούν άμεσα, οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού και Δ/νση Οικονομικών) έχουν ήδη ξεκινήσει τις διορθώσεις προκειμένου να αποσταλούν στην αρμόδιο Επίτροπο τα πρώτα εντάλματα.  Συνεπώς, το θέμα αυτό από πλευράς Διοίκησης θεωρείται λήξαν και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησής του.
Αναφορικά με το θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ η Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 16 Ιουνίου θα υπάρχουν εξελίξεις θετικές ως προς την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ και ότι σε κάθε περίπτωση διαφυλάσσεται ο ρόλος του ΕΔΣΝΑ και ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Τέλος ως προς το θέμα του ΕΜΑΚ, η παράταξη μας έκανε μια πολύ εύστοχη κατά την άποψή μας πρόταση. Ο συνάδελφος Κώστας Μνηματίδης πρότεινε η λειτουργία του ΕΜΑΚ να γίνεται αποκλειστικά από προσωπικό του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια λειτουργία του εργοστασίου και λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας μόνο η συντήρηση των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού να δοθούν μέσω διαγωνισμού σε εξωτερικό συνεργείο.
Ο ίδιος όμως ο Πρόεδρος  των Εργαζομένων υπονόμευσε την πρόταση μας, μπαίνοντας προσχηματικά στη λογική του «όλα στον Ανάδοχο ή τίποτα»(;). Θέση μάλιστα την οποία επανέλαβε στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, συμπληρώνοντας ότι το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
Ενώ λοιπόν την πρόταση μας αυτή η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, την άκουσε θετικά, προς μεγάλη μας έκπληξη την απέρριψε ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων.
Ποιος θίγει με την στάση του το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα των εργαζομένων;
Ποιος έχει όφελος από τη λειτουργία του ΕΜΑΚ αμιγώς από ιδιώτη και εκθέτει τους συναδέλφους του ως μη ικανούς να λειτουργήσουν το εργοστάσιο;
Ποια η στάση του προέδρου των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ όταν ο Σύνδεσμος υπέγραφε το 2010 συμβάσεις για το ΕΜΑΚ θέτοντας όρους με ρήτρες και υπέρογκες καταβολές στον ανάδοχο σε περίπτωση μη λειτουργίας του με υπαιτιότητα του ΕΔΣΝΑ, εξασφαλίζοντας του τότε και στη συνέχεια και νυν και αεί την αποκλειστική λειτουργία του ΕΜΑΚ;
Άρα μάλλον και αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, αλλά μόνο από την δική σας παράταξη!!!
Ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου δεν όφειλαν να ενημερώσουν μόνο την ομοσπονδία για τα αποτελέσματα της συνάντησης, πράγμα που δεν το έπραξαν, όφειλαν και την σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου τα μέλη του να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την συνάντηση που ζητήσαμε και πραγματοποιήθηκε με την Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και επίσης να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν οι Εργαζόμενοι και να αποφασίσουν το κλείσιμο ή την συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Οι κινητοποιήσεις είναι ουσιαστικές όταν έχουν στόχο την επίλυση προβλημάτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι το προσωπικό και μικροπαραταξιακό όφελος του καθενός.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ                             30/5/2018


http://askota.gr/2018/05/30/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου