Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

(Άμα καταγγελθούν τα Μπομπολέικα της Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ΕΕ θα είμαστε ανθέλληνες, λαμόγια όλων των κομμάτων); Κύπρος: Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη διαφθορά Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ - Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Κύπρος: Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη διαφθορά

Ο πόλεμος μεταξύ Δήμου Πάφου και των εταιρειών συμφερόντων Μπόμπολα με επίκεντρο τη διαφθορά και τη διαπλοκή ανάμεσα στον επιχειρηματία και σε πολιτικές, αυτοδιοικητικές και κρατικές αρχές συνεχίζεται στην Κύπρο. 
Να εκπέσουν του δικαιώματος σύναψης δημοσίων συμβάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι εταιρείες συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα Helector Cyprus Ltd ζητεί ο Δήμος Πάφου

Με γνώμονα το δόγμα «Τα σκουπίδια είναι χρυσός» η υπόθεση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, αφού στη σύγχρονη οικονομία η δραστηριότητα επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων αποτελεί βασική προτεραιότητα των εξειδικευμένων εταιρειών αλλά και των τοπικών κοινωνιών που είναι υποχρεωμένες να καταφύγουν στις νέες τεχνολογίες για να διαχειριστούν τα μεγάλα αυτά ζητήματα. 

Πέραν τούτου, σε χώρες με υψηλή τουριστική δραστηριότητα η επεξεργασία απορριμμάτων και αποβλήτων καθίσταται βασική υποχρέωση κυρίως των περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον δήμαρχο Πάφου.
Στο πλαίσιο αυτό, η σύγκρουση μεταξύ του Δήμου Πάφου και του δημάρχου της Φαίδωνα Φαίδωνος με τα συμφέροντα του Ομίλου Μπόμπολα είναι συνολική και μετωπική, από τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει επίσημα απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για χρηματισμό και διαφθορά στην εταιρεία HELECTOR, ενώ έχει εκδοθεί από τη Γενική Εισαγγελία Κύπρου ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του ιδίου του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα. 

Τελικά, ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν θα εκδοθεί στην Κύπρο και θα δικαστεί στην Ελλάδα, αφού μέρος των παράνομων πράξεων τελέσθηκε στη χώρα μας.

Απελπιστική η κατάσταση από τα σκουπίδια στην Πάφο
Απελπιστική η κατάσταση από τα σκουπίδια στην Πάφο


Γιατί όμως συνεχίζεται η σύγκρουση στην Κύπρο; Φαίνεται πως παρά το κατηγορητήριο και τις εισαγγελικές ενέργειες υφίστανται κυκλώματα στην Κύπρο, τα οποία όχι μόνον δεν εξοστρακίζουν εταιρείες και επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αντίθετα επιχειρούν να τις επανατοποθετήσουν στο παιχνίδι.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης 

Να εκπέσουν του δικαιώματος σύναψης δημοσίων συμβάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι εταιρείες συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα Helector Cyprus Ltd, ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. ζητεί με προσφυγή του στην Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων ο Δήμος Πάφου.

Την προσφυγή έκανε το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, έπειτα από ομόφωνη απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι με την εμπλοκή της εταιρείας HELECTOR CYPRUS LTD στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, δεν μπορεί να συνεχίσει να συνάπτει συμβάσεις.

Κατά την άποψη των μελών του Συμβουλίου, θα πρέπει πρώτα να τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση και, αφού εκδώσουν σχετική απόφαση οι δικαστές, να δρομολογηθούν ανάλογα οι εξελίξεις.

Προκαλεί το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, επιχειρούν να συνεχίσουν τη σύναψη κανονικών σχετικών συμβάσεων με άλλες επαρχίες του νησιού, όπως αυτών της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου.

Στον Δήμο Πάφου θεωρούν ότι πρέπει να ανασταλεί κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα, μέχρι να υπάρξει απόφαση για την ποινική υπόθεση, ώστε να τηρηθεί και το πνεύμα και το γράμμα του σχετικού νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αιτιολογική έκθεση της προσφυγής του, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου σκιαγραφεί τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αναφέροντας:

«Παρά την άρνηση της εταιρείας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, πρόσωπα τα οποία κατείχαν διευθυντικό ρόλο και εξουσία λήψης αποφάσεων στην εταιρεία ομολόγησαν ενοχή για αδικήματα που υποδηλώνουν διαφθορά (δεκασμό, κατάρτιση και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων για δικαιολόγηση ''μιζών'' κ.λπ.) και καταδικάστηκαν.

»Ομολογία ενοχής υπήρξε κι από πρόσωπα που συμμετείχαν παθητικά σε δωροδοκία. Επίσης, πρόσωπα που δεν είχαν περιληφθεί στο Κατηγορητήριο, τα οποία διετέλεσαν διευθυντές της εταιρείας, προέβησαν σε σχετικές παραδοχές διά των καταθέσεών τους.

»Πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρείας και σύμφωνα με τις παραδοχές που έγιναν είχε εμπλοκή στα γεγονότα της υπόθεσης αυτής ώστε να διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει διοικητική θέση στη μητρική εταιρεία, που είναι και μέτοχος της κυπριακής εταιρείας, και στον Όμιλο.

»Οι ίδιοι λόγοι, μεταξύ άλλων, είχαν αναγκάσει το Συμβούλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να τερματίσει τη σύμβαση που διατηρούσε με τη HELECTOR CYPRUS LTD για τα Πράσινα Σημεία».

Οι κατηγορούμενοι

Την 15.06.2016 καταχωρίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία παραπέμφθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Πρόκειται για τους: Δημήτριο Πατσαλίδη, Μιχάλη Πάντη, Αντώνιο Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο, Χρίστο Πέτρου, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Γεώργιο Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή, Imad Baqle, Σάββα Βέργα, Ευτύχιο Μαληκίδη, Δημήτριο Γιαννακόπουλο, ENVIROPLAN ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), Θεοφάνη Λώλο, HELECTOR CYPRUS LTD, N.E. MIDORIACO LTD.

Εκκρεμούσης της προαναφερόμενης ποινικής υπόθεσης, οι Κοινοπραξίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – BILFINGER BAUGESELLSCHAFT M.B.H. J./V και ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. – BILFINGER BAUGESELLSCHAFT M.B.H. J/V κίνησαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Καταγγέλλουσας Αρχής για είσπραξη οφειλών σε σχέση με τα έργα στην Πάφο, οι οποίες εκκρεμούν σήμερα.

Αυτήν τη στιγμή δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Κατά πόσον συντρέχει λόγος αποκλεισμού (υποχρεωτικός / δυνητικός) και εφόσον καταδειχθεί ότι συντρέχει τέτοιος λόγος, κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθεί οριζόντιος αποκλεισμός.

Είναι προφανές ότι προκαλεί δυσαρέσκεια στους υπευθύνους του Δήμου Πάφου το γεγονός ότι, ενώ η εταιρεία Helector Cyprus Ltd ενεπλάκη στις προαναφερόμενες ποινικές κατηγορίες, που συνιστούσαν λόγο τερματισμού της Σύμβασης για τα Πράσινα Σημεία και ανάλογη αντιμετώπιση των οικονομικών απαιτήσεών της από μέρους του Χ.Υ.Τ.Α. Πάφου, η ίδια εταιρεία ή άλλη Κοινοπραξία σχετιζόμενη με αυτήν (ενδεχομένως η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. - CYBARCO LIMITED J/V ή άλλη Κοινοπραξία που θα συσταθεί) επιχειρεί να συνάψει νέα δημόσια σύμβαση για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων των επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τα οικεία Συμβούλια και με την Κυπριακή Δημοκρατία (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος).


http://www.zougla.gr/money/agores/article/skoupidopolemos

https://paremvasiedsna.blogspot.gr/2018/05/blog-post_21.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου